Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 18.01.2021 - 08:30  //  aktualizácia: 18.01.2021 - 08:49  //  zobrazené: 2783

Mesto Šaľa zavádza od januára 2021 zber kuchynského odpadu

Zavedeniu zberu kuchynského odpadu predchádzala analýza zmesového komunálneho odpadu, ako aj množstvo rokovaní o vhodných spôsoboch zberu, ktoré by vyhovovali zákonným, hygienickým podmienkam a boli by aj cenovo prijateľné.

Z analýzy sú nám známe množstvá kuchynského odpadu obsiahnuté v zmesovom komunálnom odpade. Tieto čísla však nehovoria o množstvách odpadu, ktoré budú reálne pozbierané. V konečnom dôsledku môže zber kuchynského odpadu viesť k  zníženiu množstva odpadov ukladaných na skládku a tým aj k možnosti presunúť časť finančných prostriedkov vynakladaných v súčasnosti na skládkovanie, na zabezpečenie zberu a zhodnotenia kuchynského odpadu.

Zvažovali sa rôzne alternatívy zberu v závislosti od možností zhodnocovacích zariadení. V súčasnosti existuje na Slovensku málo zariadení na zhodnotenie uvedeného odpadu (bioplynová stanica alebo kompostáreň, kde však kuchynský odpad musí prejsť pred kompostovaním tzv. hygienizáciou). Ceny služby za zhodnotenie uvedeného odpadu sú podstatne vyššie, ako za zneškodnenie (skládkovanie) za 1 tonu bez cien na zabezpečenie zberu tohto odpadu.

Zber kuchynského odpadu je vo väčšine slovenských miest a obcí zavádzaný až v tomto období, preto je málo exaktných skúseností s efektívnym nastavením zberu, hlavne na sídliskách.

S cieľom získať vlastné skúsenosti, podľa ktorých budeme vedieť efektívnejšie nastaviť zber tohto odpadu v ostatných častiach mesta, zavádzame jeho zber v pilotnej fáze na sídlisku Váh I. (ulice Čsl. Armády, Bottova, Nešporova, Vajanského, Horná, Okružná, Partizánska, SNP) na obdobie 6 mesiacov.

Na stojiská kontajnerov budú umiestnené 120 l hnedé zberné nádoby, ktoré budú pravidelne zbierané a vymieňané za čisté. Kuchynský odpad bude odvážaný v týždenných intervaloch. Nádoby budú zbierané a odvážané plné a vymieňané za čisté v deň vývozu. Odvezené budú do zhodnocovacieho zariadenia, kde budú umývané a hygienizované po každom zbere.

Veríme, že pilotná fáza nám ukáže, koľko kuchynského odpadu je možné vytriediť  a tým znížiť množstvo odpadu ukladaného do čiernych nádob. 

Zároveň tiež veríme, že obyvatelia sídliska Váh I. využijú možnosť zapojiť sa do tohto zberu  ako prví v našom meste a budú môcť odovzdať svoje skúsenosti v prospech efektívneho nastavenia zberu v celom meste.