Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 07.09.2021 - 15:45  //  aktualizácia: 07.10.2021 - 08:19  //  zobrazené: 2478

Kultúra s obmedzeniami bez obmedzení

Po roku „kultúrneho ticha“, vynúteným pandémiou, budeme mať možnosť poriadne si užiť. Cez víkend nás čaká jarmok s bohatým kultúrnym programom, verejná degustácia vín prestížnej súťaže Víno Terra Wag 2021 a detičky si prídu na svoje aj v medzihrádzovom priestore, kde na nich čakajú kolotočiari. Pandémia do istej miery poznačí tohtoročné podujatia, sme si však istí, že si my, Šaľania, nenecháme slávnosti pokaziť.

Šaliansky jarmok a s ním spojený kultúrny program sa bude konať v priestoroch amfiteátra. Ochutnávka ušľachtilého moku bude v príjemnej atmosfére, na nádvorí kaštieľa. Žiaľ, pandémia ovplyvňuje náš každodenný život a zorganizovať kultúrne podujatie bez obmedzení je takmer nemožné.

Aj Šaľa sa musí prispôsobiť platnému Covid automatu. Vďaka tomu, že sa náš okres nachádza v zelenej fáze, mali sme na výber z dvoch alternatív. Mohli sme sa rozhodnúť medzi možnosťou, kedy by na podujatie mal povolený vstup každý, bez ohľadu na to, či je očkovaný alebo či prekonal ochorenie Covid-19. Druhou, zodpovednejšou možnosťou je, riadiť sa pravidlami OTP – kedy vstup na podujatie majú povolený očkovaní, testovaní a tí, čo ochorenie prekonali. Ak by sme nešli systémom OTP, v tom prípade by sme museli prijať obmedzenia, čo sa týka počtu osôb na podujatí. Kapacita by bola obmedzená na 1000 ľudí. Vedenie Šale sa rozhodlo riadiť sa pravidlami OTP. Pri týchto nariadeniach je možný maximálny počet osôb na podujatí až 5000 ľudí. Vďaka tomuto systému budeme môcť využiť celú kapacitu amfiteátra aj kaštieľa. Len na sedenie je v amfiteátri k dispozícii 1200 miest, na nádvorí kaštieľa bude nachystaných viac ako 200 miest na sedenie. Stovky návštevníkov budú môcť využiť aj miesta na státie. Systém OTP nám tak umožňuje využiť plnú kapacitu amfiteátra a nádvoria kaštieľa. Popri tom budeme chrániť aj verejné zdravie. Toto rozhodnutie podporil svojim súhlasom aj predseda Komisie kultúry v Šali Peter Hlavatý.

Aby ste si nemuseli robiť starosti so zabezpečením si platného antigénového testu vopred, budete si ho môcť dať spraviť priamo na mieste. Na Školskej ulici bude testovací tím vykonávať antigénové testovanie za poplatok 9,90 eur. K dispozícii bude od 14.00 do 20.00 v piatok a v sobotu na Školskej ulici pred budovou gymnázia.

Hoci predajné stánky nebudú súčasťou, o dobroty nebude núdza. Budete si môcť kúpiť podpecník, cigánsku, trdelník, syry či hamburgery. Vážime si každého návštevníka a pevne veríme, že ich nič neodradí od toho, aby prišli. Nik netuší, kedy sa zase opäť budeme môcť zabaviť s obmedzeniami či bez obmedzení. Príďte degustovať vínka, zatancovať si či pozrieť si umelecké výkony domácich, zahraničných umelcov i našich detičiek.

 

Kultúrny program a program Víno Terra Wag nájdete tu a v prílohe na plagátoch:

https://sala.sk/clanok/salianske-hody

 

(EK)

 

 

  • ilustračná foto, zdroj: archív mesto Šaľa