Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 18.10.2018 - 10:00  //  aktualizácia: 18.10.2018 - 10:24  //  zobrazené: 1770

Nový online katalóg a ďalšie novinky

Knihy sú stále neodmysliteľnou súčasťou života, sú nielen zdrojom informácií, ale aj skvelým nástrojom na spríjemnenie chvíľ, hlavne v tomto dnešnom uponáhľanom svete. A preto sa aj naša knižnica snaží vychádzať v ústrety tým, ktorí si bez kníh nevedia život predstaviť. A je vás naozaj veľa o čom svedčí množstvo spokojných čitateľov. Okrem toho, že sa snažíme stále prinášať nové, aktuálne tituly, vynakladáme snahu aj na zlepšovanie informačných technológií, ktoré sa tiež stali samozrejmou súčasťou doby. A tak sme sa rozhodli, že sa opäť pokúsime priblížiť k čitateľovi a prešli sme na úplne nový knižnično-informačný systém, ktorý ponúka množstvo výhod. 

A čo to pre vás znamená?

  1. ONLINE KATALÓG - úplne nový online katalóg s moderným dizajnom a hlavne jednoduchým používaním.

Na náš online katalóg sa viete dostať jednoducho cez stránku knižnice www.kniznica.sala.sk

  1. KONTO ČITATEĽA – každý zaregistrovaný čitateľ sa vie jednoduchým spôsobom prihlásiť do svojho konta, kde vidí všetky svoje výpožičky a ktorým môže sám, z pohodlia domova predĺžiť výpožičnú dobu, aby sa vyhol prípadným poplatkom za omeškanie. Prihlásenie je naozaj jednoduché, stačí zadať číslo preukazu a ako heslo zadať svoje priezvisko. Po prvom prihlásení si môžete heslo zmeniť.
  2. REZERVÁCIA KNÍH – ak v katalógu nájdete knihu, ktorá je práve požičaná, môžete si cez svoje konto knihu zarezervovať. Ak sa kniha vráti, príde vám upozornenie formou sms o tom, že sa knižka vrátila. Vašou rezerváciou sa nám zablokuje možnosť požičať túto knihu niekomu inému, takže máte istotu, že si na vás v knižnici počká.
  3. SMS UPOZORNENIA – ak prekročíte výpožičnú dobu, príde vám taktiež sms, ktorá vás na tento fakt upozorní. Výpožičná doba je 30 dní. Aby ste sa poplatkom za omeškanie vyhli, máte možnosť výpožičky predĺžiť a to rôznymi spôsobmi: zaslaním sms, správy cez VIBER, WHATSAPP, telefonátom na číslo 0948 196 600, alebo na pevnú linku 031/7702228, emailom na kniznica@sala.sk., alebo jednoducho cez konto čitateľa v online katalógu. Knihy sa dajú predĺžiť o jeden ďalší mesiac.

Tu by som rada zdôraznila, že sa naozaj oplatí, zadať nám pri registrácii vaše telefónne číslo, aby ste mohli využívať výhody automatického zasielania sms.

  1. KNIHU STE UŽ MALI POŽIČANÚ – ďalšou skvelou funkciou systému je, že ak si v knižnici vyberiete knihy, vieme vás upozorniť na tituly, ktoré ste už v minulosti mali požičané, aby sa vám nestalo, že si omylom vyberiete opäť tú istú knihu. Samozrejme, ak si ju chcete opätovne požičať, nie je to žiadny problém.
  2. ČITATEĽSKÉ PREUKAZY – aj tie prešli zmenou a preukaz formou „knižky“ je minulosťou. Každý čitateľ dostane zalaminovanú kartičku s čiarovým kódom, ktorým sa preukáže po príchode do knižnice. Ak máte v telefóne aplikáciu na čítanie vernostných kariet, viete si tento čiarový kód nasnímať a my ho načítame z vášho mobilného zariadenia.

Toto sú výhody, ktoré pre vás vyplývajú zo zmeny, ktorá sa v knižnici udiala. Výhodou nového knižnično-informačného systému sú aj možnosti jeho širšieho využitia do budúcnosti, ale o tom neskôr..

Veríme sme vás potešili a snáď budete naše služby využívať , tí skalní naďalej a snáď sa aj vďaka tomuto vylepšeniu naša čitateľská základňa ešte rozšíri. V prípade akýchkoľvek otázok nás kontaktujte emailom, telefonicky, alebo sa spýtajte osobne.

Teší sa na vás celý kolektív Mestskej knižnice Jána Johanidesa!

A už len posledná vec. Rada by som touto cestou poďakovala zriaďovateľovi - Mestu Šaľa, primátorovi Jozefovi Belickému, a poslancom MsZ, že nám umožňujú modernizáciu knižnice a realizáciu podobných krokov poskytnutím dostatočných finančných prostriedkov. Nie je to pre každú knižnicu samozrejmosťou.

Mgr. Adriana Gerová, riaditeľka knižnice