Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 08.11.2017 - 10:55  //  aktualizácia: 11.11.2017 - 11:39  //  zobrazené: 1501

V šalianskom volebnom obvode získal najviac hlasov

So samosprávou má bohaté skúsenosti. Pred štvrťstoročím začínal ako náčelník mestskej polície, neskôr vykonával funkciiu prednostu mestského úradu. Skúsenosti zbieral aj ako poslanec mestského zastupiteľstva. V roku 2014 bol zvolený do funkcie primátora mesta. V uplynulých župných voľbách úspešne kandidoval na funkciu poslanca zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja. Na otázky odpovedá Mgr. Jozef Belický.

 

V šalianskom obvode ste získali najväčší počet hlasov. Čakali ste takýto výsledok?

Veril som, že som presvedčil ľudí za tri roky pôsobenia vo funkcii primátora, že sa práce nebojím. Som rád, že volebná účasť bola značne vyššia ako pri minulých voľbách do VÚC. Dúfal som, že uspejem.Dôveru občanov si veľmi vážim.

Ako primátor máte prehľad o potrebách a prioritách mesta z "prvej ruky", čo by v komunikácii s NSK mohlo byť výhodou. Čo očakávate od svojho pôsobenia vo VÚC?

Očakávam to, čo asi každý občan, že získame z rozpočtu VÚC viac pre šalianske stredné školstvo a pre údržbu a opravy ciest 2. a 3. triedy. Takisto, že získame podporu na riešenie budovy nemocnice. Toto nie sú ciele len pre mesto, ale pre celý región.

Šaliansky okres je jedným z najmenších na Slovensku a v zastupiteľstve NSK máme iba štyroch poslancov. Trúfate si aj tak presadiť veci, ktoré ste v kampani proklamovali?

Myslím, že som dokázal svojim pôsobením v Šali, že som tímový hráč. Darí sa mi spájať ľudí a získavať podporu pre naše ciele. Verím, že sa mi to bude dariť aj v krajskom zastupiteľstve. Nebudem sám, veď ľudia zvolili štyroch poslancov a budem sa snažiť, aby sme spoločne získali podporu väčšiny zastupiteľstva aj pre naše priority.

Obyvatelia mesta mali roky pocit, že sú na chvoste záujmu NSK. Čo si o tom myslíte Vy? Čo by ste zlepšili v komunikácii s VÚC?

Aj ja som mal ten pocit, aj keď objektívne musím priznať, že obnova gymnázia alebo investície do polikliniky boli pre Šaľu významné. Budem sa snažiť častejšie a dôraznejšie hovoriť o témach, ktoré pociťujeme ako problémy a patria do kompetencie VÚC.

Ako reálne môže VÚC zlepšiť kvalitu života obyvateľom Šale za nasledujúcich 5 rokov výkonu mandátu nového zastupiteľstva NSK? Ľudia sú skeptickí, najmä v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti, ale aj v oblasti budovania infraštruktúry. Dáte im za seba nádej, verejný prísľub?

Verejný prísľub som dal už v kampani. Všetky témy, ktoré sme predostreli beriem ako svoje priority. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti považujem za kľúčové a budem robiť všetko pre to, aby sme získali aspoň jednodňovú chirurgiu, aby sa sfunkčnila poliklinika a ľudia nemuseli za niektorými vyšetreniami chodiť po celom meste či kraji.

Pred voľbami existovala reálna hrozba, že v Nitrianskom kraji zvíťazí kandidát ĽSNS. Vy ste stali terčom kritiky, keď ste tejto strane prenajali štadión na futbalový turnaj. Neskôr ste boli dokonca terčom kritiky aj zo strany ĽSNS, pretože im mesto neprenajalo bábkovú sálu. Ako sa na to pozeráte s odstupom času? Do krajského parlamentu sa dostal aj Milan Uhrík. Budete s ním komunikovať?

V prvom rade chcem vysoko vyzdvihnúť, že Šaľania aj obce okresu rázne odmietli extrémizmus. Teší ma, že ho odmietlo celé Slovensko. Keď som súhlasil s tým, že ĽSNS zorganizuje na našom štadióne futbalový turnaj, tak desiatky ľudí z našej opozície ma skritizovalo a očierňovalo. Keď som ich vyzval, aby si prišli uctiť obete SNP, pretože ani ja sa nestotožňujem s politikou ĽSNS, tak neprišiel nikto. Keď sme neprenajali priestory pre politický míting ĽSNS, pretože sme mali obsadené priestory, tak sa na mňa zosypala kritika členov a sympatizantov strany. Myslíte si, že niekto z kritikov futbalového turnaja sa k tomu vyjadril? Nie. V ich skupinách na internete sa tolerujú aj príspevky členov ĽSNS, hlavne, ak sú proti mne. Ja som svoj postoj vyjadril jasne v oboch prípadoch a nemám pocit, že som spravil niečo zle. Mojou úlohou je byť primátorom všetkých občanov a v Nitre brániť ich záujmy, rovnako aj záujmy obyvateľov obcí. Neviem či budem musieť komunikovať aj s poslancom Uhríkom, ale rozhodne nezdieľam v politike jeho postoje.

3 674 získaných hlasov je naozaj dosť. Budete kandidovať aj budúcoročných komunálnych voľbách na post primátora?

Ak sa mi podarí splniť ciele, ktoré som sľúbil pred komunálnymi voľbami, tak áno. Z troch hlavných, ktorými sú modernizácia polikliniky, výstavba nájomných bytov pre mladé rodiny a cyklotrasa do Dusla, sa dva realizujú. Verím, že tretí cieľ sa nám podarí splniť tiež. Do volieb je ešte rok a stať sa môže hocičo. V tejto chvíli si ale myslím, že skôr áno, ako nie.

Miroslav Demín

Súvisiace články:

 

Rozhovor s novozvolenou poslankyňou VÚC Mgr.Ildikó Körösi prinesieme v dohľadnej dobe. Sledujte sala.sk!

 

  • Mgr.Jozef Belický