Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 07.11.2017 - 15:53  //  aktualizácia: 11.11.2017 - 11:40  //  zobrazené: 2712

POSLANCOM VÚC SA STAL TRETÍ RAZ PO SEBE

MUDr. Martin Alföldi bol primátorom Šale dve volebné obdobia. Poslancom krajského parlamentu sa počas víkendu stal tretí raz po sebe, čo sa doteraz žiadnemu Šaľanovi nepodarilo. Položili sme mu niekoľko otázok.

   

Volebná účasť bola v šalianskom obvode 24,20 percent, čo je presne o 7 percent viac ako vo voľbách v roku 2013. Čomu to pripisujete?

Volebná účasť bola možno ovplyvnená médiami a strachom pred rastúcim extrémizmom, no stále je to veľmi slabá účasť.

Do krajského parlamentu ste sa dostali tretí raz po sebe. Ako by ste zhodnotili Vaše doterajšie pôsobenie v štruktúrach NSK?

Predchádzajúce dve volebné obdobia boli odlišné. Prvé som zažil ako poslanec koalície, druhé ako poslanec opozície. No napriek tomu boli rovnaké. Je totiž ťažké presadzovať záujmy okresu, ak je človek sám, alebo aj keď ste štyria. Všetky moje či naše návrhy bolo nutné prediskutovať s ostatnými poslancami väčšiny, či menšiny. To bolo často veľmi ťažké. No napriek tomu sa mi podarilo niečo z mojich návrhov presadiť. Bola to rekonštrukcia Spojenej školy Nivy, kruhová križovatka Dolná – Družstevná, s rekonštrukciou ulice Dolnej. Takisto zmena polikliniky na rozpočtovú organizáciu, s jej rekonštrukciou a budovaním parkoviska. V neposlednom rade to bol schválený rozpočet na rok 2018, kde sa počíta s ďalšími investíciami do polikliniky, ciest nášho okresu…

Ako hodnotíte záujem Šaľanov o činnosť VÚC? Kontaktovali Vás ako poslanca? Ak áno, s akými témami sa na Vás obracali?

Záujem je podľa môjho názoru stále veľmi slabý. Mnoho ľudí ani nevie čo je VÚC, aké má kompetencie, čo patrí alebo nepatrí do jeho pôsobnosti. A to aj napriek tomu, že sa už od jej vzniku snažím o to, aby sme vedeli o čom tento stupeň samosprávy je. No žiaľ, dokonca aj niektorí kandidáti na poslancov do krajského parlamentu nemajú základné znalosti o histórii VÚC a jeho kompetenciách. Občania sa z času na čas na mňa obracali s prosbami o pomoc pri riešení ich problémov. Boli to napríklad otázky týkajúce sa poskytovania zdravotnej starostlivosti či školstva.

Foto: Henrieta Ďurovová
 

Pôsobili ste ako člen Komisie zdravotníctva pri Nitrianskom samosprávnom kraji. Viete nám stručne opísať činnosť tejto komisie?

Komisia zdravotníctva mala kompetencie najmä čo sa týka poskytovania zdravotnej starostlivosti, pretože župa je zriaďovateľom okresných nemocníc. Takže v ostatných rokoch sa hlavne riešili problémy nemocníc, polikliník v pôsobnosti NSK. Rekonštrukcie týchto budov, schvaľovanie prenájmov…

Zdravotníctvo je téma, ktorá rezonuje. Ako vidíte budúcnosť polikliniky v Šali?

Prvým predpokladom na rozvoj našej polikliniky bolo to, že sa mi podarilo aj cez koaličných a aj opozičných poslancov zrealizovať zmenu na rozpočtovú organizáciu, po vzore polikliniky v Štúrove. Touto zmenou sa udialo to, že máme vlastné vedenie, ktoré ma kompetencie a financie. To čo bude ďalej, to bude záležať na schopnosti a šikovnosti riaditeľa, samozrejme aj na ústretovosti poisťovní. Vízia a perspektíva je určite na oddelenie dlhodobo chorých či jednodňovú chirurgiu…

Čo bude Vašou osobnou prioritou vo VÚC najbližších 5 rokov?

Samozrejme, to isté ako ostatných 8 rokov. Snaha o presadzovanie takých vecí, ktoré pomôžu mestu a okresu. A taktiež aj to, aby sa kraj staral o svoj majetok zodpovedne a hlavne ako vlastník. Aby túto úlohu nemuselo suplovať mesto.

Ako si predstavuje v krajskom parlamente spoluprácu s Jozefom Belickým a Róbertom Andrášim, s ktorými máte na niektoré témy odlišné názory?

Presne tak ako s ostatnými poslancami zastupiteľstva NSK. Poslanecký zbor, ako je to už v jeho názve, rokuje a rozhoduje v zbore, teda na presadenie mojej - našej vízie bude vždy treba viac ako len štyri hlasy.

Kritici Vám na Facebooku pred voľbami vyčítali neúčasť na zasadnutiach krajského parlamentu, môžete sa k tomu vyjadriť?

K tomu len toľko, mnoho ľudí nechápe ako sa poslanecká politika robí. V jednom príspevku na facebooku to pán poslanec Vicena napísal veľmi jasne. No napriek tomu, chcem ku kritike neskorších príchodov povedať, že zastupiteľstvá majú program začínajúci sa o 9,00h. Za 8 rokov nezačali ani raz v tomto čase. Ak viem, že budem meškať cca 30 až 45 minúť, je slušnosť sa predsedajúcemu ospravedlniť, že prídem o 30 – 40 minút neskôr. Moje neúčasti boli vždy ospravedlnené emailom predsedovi, ak sú vedené ako neospravedlnené, je to len chybou komunikácie. A nie raz sa stalo, že sa koaliční poslanci nevedeli dohodnúť a preto boli zvolané mimoriadne zastupiteľstvá, často na druhý deň. Niekedy bolo veľmi ťažké skoordinovať ich s pracovnými povinnosťami. A na záver asi len toľko, rozhodovací proces sa v 90% nedeje na zastupiteľstve, ale v období medzi nimi. Pri príprave materiálov a na rokovaniach, ktoré sa týkali nášho okresu som bol takmer vždy prítomný.

Neregistroval som z Vašej strany viditeľnú volebnú kampaň, napriek tomu ste skončili ako druhý najúspešnejší kandidát , získali ste 3618 hlasov. To je dosť na to, aby ste pomýšľali na komunálne voľby 2018. Budete sa uchádzať o post primátora?

Ďakujem všetkým, ktorí mi 4.11.2017 dali svoj krúžok aj napriek tomu, že som žiadnu kampaň nemal. Asi som ich presvedčil aj bez nej. Znamená to pre mňa veľa, pretože vyhodnotili moje 12 ročné pôsobenie v komunálnej politike pozitívne. Veľmi ma to teší. Čo sa týka budúcoročných komunálok? Dozviete sa včas.

Miroslav Demín

 

Rozhovory s ďalšími novozvolenými poslancami VÚC Mgr.Jozefom Belickým a Mgr.Ildikó Körösi prinesieme čoskoro. Sledujte nás!

Súvisiace články:

Rozhovor s novozvoleným poslancom VÚC Ing.Róbertom Andrášim nájdete tu: http://sala.sk/clanok/kategorie-clanky-x-11-06-2017-15-52-51

Rozhovor s novozvoleným poslancom VÚC Mgr.Jozefom Belickým nájdete tu: 

http://sala.sk/clanok/kategorie-clanky-x-11-08-2017-10-56-59

Rozhovor s Mgr. Ildikó Körösi nájdete tu: http://sala.sk/clanok/rozhovor-s-ildiko

 

 

 


 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • MUDr. Martin Alföldi
  • MUDr. Martin Alföldi
  • foto Henrieta Ďurovová, zdroj: aktuality.sk