Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 06.04.2022 - 11:01  //  aktualizácia: 06.04.2022 - 11:06  //  zobrazené: 1540

Hravý a veselý 3D nápis je už nainštalovaný

3D nápis pri renesančnom kaštieli dostal novú tvár. Je hravý, milý, veselý, ale najmä šaliansky. Jeho autorom je totiž Šaľan, celoslovensky známy ilustrátor Miroslav Regitko. Písmená, okrem toho, že zmenili svoj vzhľad, sú aj spevnené, aby sme ich ochránili pred vyčíňaním vandalov. Veríme, že po náročnom období, poznačenom pandémiou, prinesieme aj týmto nápisom trochu veselosti a života v meste.

Autor nám podrobne popísal, ktoré písmeno čo znázorňuje či symbolizuje. Písmeno Š je vyskladané z ilustrácií z knižky Meduškine srdiečka od spisovateľky Eleny Čepčekovej, ktorá by mala v tomto roku 100 rokov. „Ilustrovať jej tvorbu pre vydavateľstvo Mladé Letá bolo pre mňa veľkou cťou, keďže jej tvorbu si pamätám ešte ako malý školák. Včielka v srdiečku je symbolom spomenutej knižky a pracujúcich Šaľanov,“ vysvetľuje autor diela Miroslav Regitko.

Písmeno A je vyskladané z ilustrácií ku knižke bájok Jeana de La Fontaina, ktorého portrétna podobizeň sa na písmene aj zobrazuje.

Písmenko Ľ znamená „ľudia“. Podľa výkladu autora ilustruje nás Šaľanov v zastúpení všetkých vekových generácií. „Chémia patrí neodmysliteľne ku Šali, školstvo som zastúpil SOUP so zameraním na chov koní a jazdectvo, klasy sú symbolom poľnohospodárstva a mäkčeň je cena za Tvorivý čin roka,“ píše pán Regitko. Cenu vymyslel sám pán Regitko pred niekoľkými rokmi a umelkyňa zo Šale, Petra Sudorová nápad zhmotnila do keramickej podoby. Ľ je aj symbolom spokojnej rodiny.

Posledné písmenko A obsadili veselí kamaráti Fifík, postava z detského časopisu rovnakého mena. Detský časopis ilustruje Šaľan už vyše tridsať rokov, od samého vzniku časopisu. Na písmene A sú stvárnení aj jeho kamarátka, virtuálna sovička Bobina, veselý a zvedavý Očko. „Očko má už zilustrovaných cez 60 komiksových príbehov a na svete sú už jeho dve knižky, v tomto roku mu ilustrujem tretiu. Svoje miesto tam má aj jeho kamoš Pes, tak sa ten psík volá,“ priblížil autor. Z písmena nechýba ani Šaliansky Maťko, ktorého je tiež autorom, postavičku vytvoril pre celoslovenskú súťaž v prednese slovenskej poézie a prózy, ktorú organizuje tiež známy Šaľan, Svetozár Hikkel.

Nápis mesto je farebné a veselé, ako celoživotná tvorba autora, Miroslava Regitka. „Cvrček na písmene M nám bude vyhrávať v horúcich letných večeroch,“ dodal Regitko. Šalianskeho umelca pozná azda každý, ilustroval približne 100 kníh. Počas svojho viac ako 30-ročného pôsobenia sa zúčastnil na mnohých súťažných prehliadkach. Trikrát, v rokoch 2015, 2017 a 2021 sa zúčastnil na Bienále ilustrácií Bratislava. Ide o Medzinárodnú súťažnú prehliadku originálov ilustrácií kníh pre deti. Na tohtoročné bienále sa prihlásilo takmer 380 ilustrátorov zo 42 krajín, ktorí zaslali vyše 2 700 ilutrácií a takmer 500 kníh. Šaľu reprezentoval práve Miroslav Regitko.

(ek)