Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 05.09.2022 - 15:24  //  aktualizácia: 05.09.2022 - 20:14  //  zobrazené: 1535

Do lavíc šalianskych škôl zasadlo takmer 2200 žiakov

Žiaci sa po dvojmesačných prázdninách dnes vrátili do školských lavíc. Motýliky v brušku určite malo 226 prváčikov. Celkový počet žiakov, navštevujúcich šalianske základné školy, vzrástol oproti predchádzajúcemu školského roku o 76 – žiakov je 2 198.

Počas leta došlo k zmene na pozícii riaditeľa ZŠ Hollého, Jána Minára vystriedal dlhoročný učiteľ Gabriel Vrba. Dnes vítal žiakov a ich rodičov na slávnostnom otvorení školského roka on. Podotkol, že školy čaká neľahké obdobie. „Korona, dištančné vzdelávanie nás dostali do pozície, na ktorú sme neboli zvyknutí. Je možné, že energetická kríza a ďalšie neočakávané skutočnosti nás opäť prekvapia, preto aj z tejto pozície vás prosím o trpezlivosť, zhovievavosť, ústretovosť. Všetky problémy vzájomnou spoluprácou dokážeme vyriešiť,“ prihovoril sa nový riaditeľ Gabriel Vrba. K práci ho povzbudil aj primátor mesta Jozef Belický, ktorý sa rodičom a školákom tiež prihovoril. Navštívil aj dve prvácke triedy, kde už detičky a ich rodičov vítali triedne učiteľky. „Dnes prežívate významný deň vo svojom živote – vy aj vaši rodičia. Ja vám prajem, aby sa vám celý školský rok páčil. Máte tu skvelú pani učiteľku a obetavých rodičov, ktorí sú pripravení prežiť s vami tie najťažšie chvíle prvého učenia, získavania disciplíny, naučiť sa čítať, písať,“ prihovoril sa im primátor. Poďakoval sa aj bývalému riaditeľovi Jánovi Minárovi za odvedenú prácu, ktorý na škole zostáva učiť hudobnú výchovu.

V Šali je celkovo 114 tried v šiestich základných školách, funguje 32 oddelení ŠKD. Celkovo ich bude navštevovať približne 780 detí. V meste úspešne funguje aj Centrum voľného času, ktorého záujmové krúžky bude navštevovať približne 1 180 ľudí. Aj o odbory Základnej umeleckej školy v Šali je veľký záujem, zapísaných je 802 žiakov.

Dobrou správou je, že aj škôlkarov je oproti predchádzajúcemu školskému roku viac o približne 40. Materské školy na území mesta bude navštevovať 765 detí, z toho je 246 predškolákov. Mesto na tento pozitívny vývoj okamžite zareagovalo a zriadilo novú triedu v priestoroch MŠ Družstevnej. Novinkou v tejto škôlke bude aj herná zostava, ktorú získalo mesto od OZ Juvamen v hodnote 10-tisíc eur. O pár týždňov si tu budú môcť deti užiť vežovú zostavu so šmykľavkou a tunel s lanovým prechodom.

(ek)