Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 18.10.2021 - 07:54  //  aktualizácia: 18.10.2021 - 15:06  //  zobrazené: 3136

Dieťa ako užívateľ digitálnych technológií

MŠ 8. mája vydala zaujímavú publikáciu, ktorá sa zaoberá používaním digitálnych médií u detí. Digitálne technológie sú súčasťou našich a životov našich detí od raného veku. Nie je však jedno, v akej forme sa dieťa stretáva s médiami a na čo ich využíva. Práve o tom je publikácia „Dieťa ako užívateľ digitálnych technológií“. Editovala ju riaditeľka Žaneta Gužíková a prinášame vám ju v plnom znení.

Digitálne technológie ovplyvňujú životy nás všetkých. Od škôlkarského veku cez vzdelávanie sa až po profesijný život. Počas pandémie Covid-19 boli digitálne technológie, internet či rôzne aplikácie našimi pomocníkmi najmä v komunikácii medzi žiakmi a ich pedagógmi. „V materských školách sa digitálne technológie vyskytujú bežne ako súčasť vzdelávacieho procesu. Kvalitná pedagogická práca učiteľky odzrkadľuje premyslené a kritické používanie digitálnych technológií na hru a učenie sa.  U detí podporujeme napríklad schopnosť tvorivo myslieť, improvizovať, nachádzať originálne, nové riešenia a využívame digitálne technológie napríklad na riešenie náročných, zároveň príťažlivých problémov,“ vysvetľuje editorka publikácie Žaneta Gužíková. Publikácia vyšla pod záštitou primátora Šale Jozefa Belického. V uplynulých dňoch mu publikáciu oficiálne predstavila riaditeľka materskej školy, teda editorka s odborným garantom Dušanom Kostrubom a prispievateľom do publikácie Ivanom Kalašom. Ivan Kalaš je vedúcim Katedry didaktiky, matematiky, fyziky a informatiky na UK v Bratislave. Spolutvoril mnoho učebníc a programovacích prostredí pre deti. Dušan Kostrub pôsobí na Pedagogickej fakulte UK v Bratislave. „Digitálne technológie, virtuálna realita, rozšírená realita, robotika a roboty predstavujú aktuálnu výzvu učiteľom, deťom (žiakom, študentom), pretože v didaktickej realite získavajú tiež status učebného prostriedku, pomôcky, okrem toho, že sú herným prostriedkom v mimoškolskom prostredí,“ priblížil Dušan Kostrub.

Odborní garanti po návšteve u primátora sa zastavili aj v Materskej škole 8. mája a nevynechali ani prehliadku dominanty nášho mesta, pozreli si kaštieľ. Publikáciu, ktorá ich spája s našim mestom si môžete prečítať celú, nájdete ju v prílohe.

 

 (MŠ 8. mája, EK)

 

Prílohy