Domov   >  Kultúra
publikované: 13.06.2024 - 09:39  //  aktualizácia: 13.06.2024 - 10:02  //  zobrazené: 294

Diela z dreva majú svoj príbeh

Kúsok zo starého stola svokra, alebo storočné drevo zo stodoly – aj to sú základné materiály v dielach pána Mikuláša Bergendiho z Kráľovej nad Váhom. V týchto dňoch si jeho jedinečnú tvorbu môžete pozrieť v minigalérii Mestského úradu v Šali.

Pán Bergendi je už dva roky na invalidnom dôchodku, maľovaniu a celkovo umeniu sa venuje od roku 2005. Preferuje akrilové farby a maľuje abstrakt. Čo je však jedinečné na jeho tvorbe, je umenie z dreva. Jeho syn renovuje staré nábytky. Odpad z jeho práce zužitkuje otec, pán Bergendi. Vytvoril z nich napríklad kríž alebo srdiečka. Drevo ale čerpá aj od inokadiaľ a najmä vtedy vznikajú „príbehy diel“. „Táto časť dreva pochádza zo stola môjho svokra. Raz tam nechal žehličku, zhorelo to. Svokor pred dvoma rokmi zomrel a vtedy sme ten stôl zobrali. Bol to taký starý stôl, už nemal ďalšie využitie, ale vtedy som si povedal, že ten spálený kúsok musíme zachrániť a vytvoriť z toho spomienku na neho. A keďže bol svokor krajčír, tak som to doplnil gombíkmi, cvernou a podobne,“ vysvetľuje pán Bergendi. Na zakonzervovanie dreva a zvýraznenie jeho štruktúry často používa olivový olej a povrch dreva niekedy spaľuje.

Umeniu sa venuje tak trochu celá rodina. Pani manželka šije a tvorí tematické diela z látky. „Vždy podľa obdobia, niekedy sú to zajačiky, na Vianoce zase koníky, tvoríme a potom aj predávame na malých obecných trhoch,“ dodáva pani manželka.

Pán Bergendi sa o našej minigalérii dozvedel z Facebooku, keď tu zahliadol výstavu diel svojho bývalého kolegu z ČSAD, pána Mariána Mondočku. Pamätáte si jedinečné diela bývalého vodiča MHD, ktorý pod „drsným“ povrchom schováva umeleckého ducha? Pán Mondočko namaľoval nádherné diela, ktoré obdivovali ľudia v priestoroch mestského úradu v januári a februári tohto roka. Svojho bývalého kolegu spoznal pán Bergendi z fotografií, ktoré sme zverejnili a okamžite nás kontaktoval. Nakoniec sa nám podarilo ich spojiť. Dvaja páni teraz spolu inštalovali výstavu pána Bergendiho. „Sme radi, že okrem umeleckého zážitku a skrášlenia priestorov prináša tá naša minigaléria aj takéto krásne, ľudské príbehy,“ dodal primátor Jozef Belický na margo výstavy.

(ek)