Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 30.06.2022 - 09:06  //  aktualizácia: 30.06.2022 - 14:02  //  zobrazené: 1678

Cykloraňajky chutili a potešili

Nebolo ani 6 hodín ráno a nadšenci cyklistiky už boli pred mestským úradom. Okoloidúci, lepšie povedané "okolobicyklujúci" sa mohli zastaviť na cykloraňajkách, ktoré potrvali do 10.00. Na bicykli do práce dnes prišiel aj primátor Šale Jozef Belický. Cesta z mestskej časti Veča mu trvala asi 8 minút. Symbolicky tak podporil kampaň, do ktorej sa zapojilo v tomto roku rekordných 168 ľudí.

Na cykloraňajky prichádza medzi prvými aj pán Karol Hlavatý, vášnivý cyklista z Galanty, ktorý pochádza zo Šale. V minulom ročníku súťaže sa stal absolútnym víťazom. Niet sa čo diviť, denne spraví na dvojkolesovom tátoši 100 km. Z Galanty tu bol za 30 minút. "Ten 100-kilometrový okruh si plánujem podľa smeru vetra, aby som naspäť išiel dole vetrom, tak si to viac užijem. Idem smerom na Váhovce, Sereď, potom na Sládkovičovo a tak dokola. Alebo mám trasu Gabčíkovo, Kolárovo. Nedeľu mám na oddych, regeneráciu," priblížil nám pán Hlavatý. Z raňajok nechýbali ani Školské zvončeky, teda tím zo ZŠ s MŠ J. Murgaša. "V tíme sme štyria, zapájame sa každý rok. Do školy chodíme na bicykli aj v zime, keď sa šmýka. Ja konkrétne chodím od stanice," hovorí s úsmevom pani Iveta Brodanská. Cestou do práce sa zastavila aj Žaneta Gužíková z MŠ 8. mája, ktorá sa môže pochváliť so 14-timi tímami. Do kampane sa zapojili deti i zamestnanci škôlky. Riaditeľka kvituje, že sa podujatie v tomto roku realizuje namiesto mája v júni. Zastavil sa aj známy Šaľan, ktorého počas celého roka nevidíte jazdiť iným dopravným prostriedkom, len bicyklom, Jožo Novák. Prišiel aj mladý poslanec Tomáš Mészároš. Cykloraňajky pomohli zorganizovať členovia Mládežníckeho parlamentu a vďaka patrí aj aktívnemu tímu Makamito na čele s Miroslavom Miškovičom. Na jeseň chystá mesto aj slávnostné vyhodnotenie cyklosúťaže.

"Podujatie vzniklo ako spontánny nápad v rámci posledného dňa kampane Do práce na bicykli. Ten záujem každým rokom stúpa, teší ma, že máme rekordný počet zúčastnených. V tomto roku sme boli dokonca vylosovaní ako jedna z troch miest, ktoré získalo za organizovanie tejto kampane cyklostojan. Umiestnený bude onedlho v meste," zvestoval dobrú správu primátor Jozef Belický. Dodáva, že podmienky na bezpečné bicyklovanie nie sú v Šali dokonalé. Naše mesto však má výhodnú polohu a cyklisti si naplno užívajú bicyklovanie sa popri Váhu. "Nie sú to vyleštené asfaltové plochy, ale terén je tu čiastočne upravený, ľudia to využívajú, čomu sa mimoriadne teším. Chceli by sme v rámci mesta zabezpečiť ľuďom priestor na to, aby sa mohli pohybovať bezpečne bicyklom, aby sa bicykle začali využívať viac," dodal. 

V ponuke bola na cykloraňajkách kávička, čerstvé ovocie, slané pečivo. O koláčiky sa postarala pani Gabika Miškovičová, nadšenkyňa cyklistiky, ktorú k športu priviedol jej manžel. "Prispeli sme k podujatiu zdravým cviklovým koláčikom. Na vrch sme dali plagátik dnešnej akcie na jedlej oplátke. Teraz fičím do práce, 7.45 mám poradu," hovorí s úsmevom pani Gabika. Marhule, čerešne, jablká a jablkovú šťavu darovala milá majiteľka ovocného sadu Novosady, ďakujeme.

 

(ek)