Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 12.10.2022 - 11:33  //  aktualizácia: 12.10.2022 - 12:03  //  zobrazené: 1586

Cez priechod už bezpečne

Na Kráľovskej ulici už funguje svetelná signalizácia. Mesto ju inštalovalo, aby sa chodci, najmä deti, dostali bezpečne na druhú stranu cesty. Semafor je nastavený tak, aby dopravu obmedzoval v čo najmenšej miere. Referent dopravy vysvetlil, ako funguje.

Od stredy rána môžu byť rodičia detí, ktoré prechádzajú cez frekventovanú cestu na Kráľovskej ulici, pokojnejší. Ich ratolesti sa na druhú stranu cesty dostanú bezpečne vďaka novej svetelnej signalizácii, ktorá po zatlačení tlačidla prepne na zelenú pre chodcov. „Po piatich sekundách od zatlačenia tlačidla pre chodcov naskočí zelená pre peších. Interval na prechod je nastavený tak, aby chodci stihli prejsť aj v prípade, že vstúpia na priechod v poslednej sekunde zelenej pre chodcov. Vodiči majú celý ten čas červenú,“ vysvetľuje Miroslav Políček z referátu dopravy MsÚ Šaľa. Dodáva, že tlačidlo pre chodcov zareaguje na zatlačenie opätovne najskôr o 20 sekúnd. Cieľom je, aby aj premávka bola plynulá. Osadenie svetelnej signalizácie kvituje aj zamestnanec neďalekej autoumývarne Csaba Németh, ktorý bol neraz svedkom menších nehôd. „Je to správne kvôli deťom. Minule tu vyletel motorkár a sú tu všelijaké menšie búračky,“ priblížil.

Vodiči si budú musieť opäť zvyknúť aj na zákazovú značku po ľavej strane cesty, keď prichádzajú z Galanty. „Vrátila sa opätovne tabuľa zákazu zastavenia po ľavej strane smerom z Galanty, aby bol lepší výhľad pre vodičov prichádzajúcich z Hlbokej ulice,“ doplnil primátor Šale Jozef Belický. Dopravná značka pribudla v utorok, v stredu ráno tu ešte niekoľko áut parkovalo. Majitelia vozidiel budú napomenutí. Prvé dni po osadení semaforu bude na mieste pomáhať peším aj mestský policajt. Upozorní ich, že tu pribudla svetelná signalizácia a vysvetlí, ako ho používať.

(ek)