Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 16.06.2022 - 13:58  //  aktualizácia: 18.06.2022 - 21:41  //  zobrazené: 1176

AKTUALIZÁCIA: Skvelá správa ohľadne artézskej studne na Hornej ulici

AKTUALIZÁCIA, 18. jún 2022:

"PODARILO SA! Po dvoch dňoch poctivej práce priateľov z Čiech voda z artézskej studne na Hornej ulici vyteká plným prúdom. Som nesmierne šťastná, že sa nám to podarilo. Vrt je vyčistený od dlhorovmčne usadených sedimentov až do hĺbky 140 metrov a potrubie vrtu je nepoškodené, čo je skvelá správa do ďalších rokov. Ešte pár dní necháme vodu, aby sa prečistila a koncom týždňa odoberieme vzorku vody do laboratória na rozbor. Pevne verím, že bude kvalita vyhovujúca a v letných horúčavách sa budeme môcť napiť z ďalšej, funkčnej artézskej studne ," opísala nám svoje pocity Monika Budaiová z nitrianskych vodární. Odborníčku zo Šale oslovil primátor mesta Jozef Belický a poprosil o pomoc pri riešení problému so slabým prúdom vody z tejto artézskej studne. Výsledok ho veľmi teší a  za aktívny prístup a reálny výsledok je v mene obyvateľov a fanúšikov artézskej vody vďačný.

 

17. jún: Správy od vodárov ohľadne artézskej studne na Hornej ulici sú zatiaľ veľmi pozitívne. Včera potrubie prešli ešte raz kamerou a dnes sa pustili do veľkých a pre nás dôležitých prác. Prečisťujú potrubie vrtu. Po prečistení časti sa dostavil prvý malý-veľký úspech: z vrtu vyteká voda už teraz silnejším prúdom. Je to predzvesťou skvelej správy, že sa zrejme podarí tento zdroj vody oziviť. 

Vieme, že tieto práce sú hlučné a pre obyvateľov okolia nepríjemné, prosíme však o strpenie, pre dobro veci. Práce budú prebiehať aj v piatok a v sobotu. Vhľadom na víkend sa začnú práce v sobotu trošku neskôr, od 9-tej hodiny. Ďakujeme za pochopenie.

Ešte pripomíname, že vodu zatiaľ nie je vhodné piť. Po ukončení prác tomu dáme čas, aby sa vyplavili nánosy a všetko, čo tam ponprečistebí zostane, spravíme odborníkmi rozbor a dáme informáciu o jej vhodnosti na pitie. Dlhé roky tu voda bola pitná, veríme, že sa podarí prinavrátiť jej patričnú slávu.

"Dnes sme sa pustili do čistenia stien potrubia vrtu špeciálnym nástavcom. Dostali sme sa do hĺbky 70 m a máme prvé výsledky - prietok vody sa zvýšil desaťnásobne oproti prvým meraniam, z čoho mám nesmiernu radosť. V piatok pokračujeme s čistením až do hĺbky 140-150 m a následne začneme sedimenty odčerpávať. Pevne verím, že sa výdatnosť ešte zvýši a vrátime artézsku vodu na Hornej ulici našim obyvateľom. Na záver odoberieme vzorky vody na laboratórne testy a budeme dúfať, že bude voda kvalitou vyhovujúca na pitné účely," vyjadrila sa Monika Budaiová, technická riaditeľka Západoslovenskej vjdárenskej spoločnosti v Nitre. Na osude artézskej studne jej záleží o to viac, že je Šalianka. O pomoc ju požiadal primátor mesta Jozef Belický na jeseň minulého roka. Držme si palce.

 

Ďakujeme za fotografie Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Nitra.