Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 01.04.2022 - 13:24  //  aktualizácia: 04.04.2022 - 13:30  //  zobrazené: 2650

Ako si uplatniť príspevok za ubytovanie odídenca?

AKTUALIZÁCIA, 4.4.2022: úradné hodiny na Mestskom úrade v Šali, konkrétne na evidencii obyvateľstva, sa najbližšie dni predlžujú. Aby ste si mohli vybaviť príspevok za ubytovanie odídenca, pracovníčky evidencie budú k dispozícii nasledovne:

4., 5. a 7. apríla (pondelok, utorok a štvrtok) do 16.30 hod.

6. apríla (streda) do 17.00 hod.

Po vypuknutí vojny na Ukrajine nastal prílev odídencov z Ukrajiny aj na Slovensko, niektorí si našli svoje dočasné bývanie v Šali. Viacerí ste im ako súkromné osoby poskytli bývanie vo vlastnej nehnuteľnosti, či už v byte, dome alebo chate. Pre tých prinášame informácie, ako postupovať, aby mohli požiadať o štátom poskytovaný príspevok.

So všetkým vám ochotne pomôžu kolegyne z Klientskeho centra na MsÚ v Šali, konkrétne na evidencii obyvateľstva. So sebou si budete musieť priniesť potrebné doklady a vyplnené tlačivá. Konkrétne ide o tieto doklady a tlačivá:

  • zmluva o poskytnutí ubytovania (ku každej ubytovanej osobe vyplnené zvlášť, nájdete v prílohe);
  • čestné vyhlásenie oprávnenej osoby k Zmluve o poskytnutí ubytovania odídencovi (oprávnená osoba je poskytovateľ ubytovania, ku každej zmluve o poskytnutí ubytovania vyplniť zvlášť, nájdete v prílohe);
  • výkaz oprávnenej osoby (na jednom výkaze bude zoznam všetkých ubytovaných osôb, nájdete v prílohe);
  • je potrebné priniesť kópiu dokladu o tolerovanom pobyte (doklad, ktorý vydala cudzinecká polícia odídencovi, priniesť treba pre každú osobu zvlášť).

Dôležité je, aby s vami prišli aj samotní odídenci, ktorí sú vo vašej nehnuteľnosti ubytovaní, vrátane detí. Podľa pravidiel, ktoré určuje štát, je možné o príspevok požiadať aj spätne a to od 26. februára 2022. Výška príspevku je 7 eur na dospelú osobu na noc a 3,50 eur na dieťa do 15 rokov na noc. Podľa štátom vydaných pokynov je potrebné vyššie uvedené tlačivá a kópiu dokladu o tolerovanom pobyte odovzdať do budúceho štvrtka, čiže do 7. apríla 2022. Štát bude príspevky vyplácať raz mesačne. Požiadať oň na Mestskom úradu v Šali bude potrebné vždy do 5. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca. Dobrou správou je, že v ďalších mesiacoch bude administratíva o niečo jednoduchšia.

Štát zaviedol aj limity, čiže maximálnu sumu, ktorú môžu ľudia dostať podľa počtu ubytovacích miestností. Konkrétne limity nájdete v prílohe tohto článku.  

Kolegyne z klientskeho centra na MsÚ Šaľa sú pripravené ochotne pomôcť a poradiť, v prípade veľkého náporu mestský úrad prijme opatrenia, aby sme danú situáciu zvládli čo najlepšie.

 

(ek)

Prílohy

limity

(jpg - 249.67 kB)
OO_FO_Obec1 (2)

(xlsx - 106.06 kB)
ubytovanie-zmluva1 (1)

(docx - 44.99 kB)