Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 29.06.2022 - 13:55  //  aktualizácia: 29.06.2022 - 14:20  //  zobrazené: 1431

Ako na problémy s kuchynským odpadom?

Aj mesto Šaľa si musí plniť zákonnú povinnosť zabezpečiť nádoby na triedenie kuchynského odpadu. V letných mesiacoch aj Šaľa bojuje s rovnakými hygienickými problémami okolo smetných nádob ako iné samosprávy. Nádoby bude mesto v letných mesiacoch čistiť častejšie a na živočíšny odpad bude možné používať vrecká.

Zápach a červíky v nádobách sú nepríjemnou realitou, ktorú priniesol zákon o triedení kuchynského odpadu a týka sa takmer všetkých miest a obcí. Šaľa, v snahe eliminovať zápach a nepríjemnosti okolo týchto nádob, zabezpečí čistenie nádob zvonka trikrát v týždni. Bude to znamenať umytie a dezinfekciu z vonkajšej strany a tiež hrdlo smetnej nádoby. Komplexné vyčistenie a dezinfekciu špeciálnym vozidlom aj zvnútra zabezpečilo mesto v stredu 29. júna, čistiacim vozidlom prešlo 168 nádob, čiže všetky na území Šale a Veče. Takéto čistenie zrealizuje mesto opäť koncom júla.

Hoci nám bioplynová stanica, kam kuchynský odpad vyvážame, neodporúča používať vrecká, v letných mesiacoch bude platiť výnimka pri nakladaní živočíšneho odpadu. Mäsové výrobky, z ktorých pochádza najväčšia časť červíkov, môžu obyvatelia pred vyhodením zabaliť do vrecka. Taktiež by pomohlo, ak by sme sa inšpirovali a nakladali so živočíšnym odpadom tak ako v rodinných domoch a takýto odpad vyhadzovali do smetných nádob v predvečer vývozu.

Častejší vývoz nie je rentabilný, aj dnes sme mali možnosť vidieť, že väčšina nádob nie je naplnená ani deň pred vývozom. Stále platí, že si obyvatelia rodinných domov môžu prevziať nádobu v zbernom dvore vo Veči pondelok až piatok od 9.00 do 17.00, v sobotu od 8.00 do 14.00 alebo na recepcii mestského úradu.

 

(ek)

  • Čistenie nádob na kuchynský odpad 29.6.2022