Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 12.06.2020 - 15:59  //  aktualizácia: 12.06.2020 - 16:34  //  zobrazené: 2428

Deň poľa obilnín v Šali

Tradične v predžatevnom období spoločnosť Sagrop usporadúva Deň poľa obilnín, ktorý sa tento rok konal 11. júna 2020 na pokusných poliach spoločnosti Sagrop medzi Večou a Trnovcom nad Váhom. Na budúcu úrodu bol zvedavý aj primátor Šale Jozef Belický, ktorého odborníci zasvätili do zaujímavostí pôdy v našom regióne.

,,Tento rok organizujeme už 7. ročník Dňa poľa pšenice a jačmeňa. Návštevníkom tu prezentujeme odrody týchto obilnín. Hlavnou myšlienkou tohto dňa je ukázať našim pestovateľom odrody naživo, keďže narozdiel od iných, to robíme v normálnych pestovateľských podmienkach, čiže nepridávame viac hnojiva ako ostatní. Vidíme reálne výsledky, a to je dôležité," hovorí majiteľ šalianskej poľnohospodárskej spoločnosti Sagrop Marek Psota.

Na Dni poľa obilnín sa predstavilo 8 výrobcov, 53 odrôd pšenice a pár odrôd jačmeňa.

,,Máme tu odrody, ktoré sa hodia do panónskej klímy. Aj preto chodíme radi do Šale, pretože Šaľa je typická, charakteristická, klimatická oblasť okolo toku Váhu. Parametre kvality tých pšeníc sú presne určené pre naše mlynárenské a pekárenské návyky, takže sa z toho vyrábajú kvalitné pečivá. Táto kvalita a zdravotný stav našich pšeníc nás nútia byť na takýchto pokusoch a byť súčasťou Dňa poľa," hovorí produktový manažér poľnohospodárskej firmy Saatbau Miloš Lesay.

Podobné podujatie sa pravidelne koná aj na jeseň. Vtedy je Deň poľa zameraný na kukuricu a slnečnicu.

(DH)