Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 11.10.2010 - 19:44  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 09:18  //  zobrazené: 1848

09/2010 zasadnutie komisie sociálnej, pre mládež a šport a neziskové organizácie

číslo: 09/2010  |  dátum konania: 06.10.2010

Prítomní: MUDr. Grell, MUDr. Bečár, RSDr. Gomboš, MUDr. Hikkel, Ing. Galbavá,
       p. Jaroš, JUDr. Marinčák , Mgr. Mika, Mgr. Šperka, p. Valent, Ing. Vičíková,           Mgr. Zozuľáková
Ďalej prítomní:  PhDr. Kuklovský, p. Botková, Ing. Vargová, Mgr. Csikos
Prezenčná listina tvorí prílohu zápisnice.

Zasadnutie zahájil MUDr. Jozef Grell, predseda komisie, ktorý v úvode rokovania  privítal všetkých prítomných a skonštatoval, že účasť členov tvorí nadpolovičnú väčšinu, čím je zasadnutie komisie uznášania schopné.
Komisia rokovala podľa nasledujúceho programu:

Program:
1. Otvorenie
2. Prerokovanie žiadostí z bytového referátu
3. Informácia o neplatiacich nájomníkoch
4. Prerokovanie materiálu „ Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Šaľa a okolia( 2007-2013)- Aktualizácia(2010)v zmysle zákona č. 539/2008 Z. z. o podpore regionálneho rozvoja“ doplnenie o opatrenie Zdravotníctvo
5. Prerokovanie materiálu „Komunitný plán sociálnych služieb mesta Šaľa pre obdobie 2010-2015“
6. Rôzne
7. Záver
k bodu č. 2

Žiadostí z bytového referátu predložila p. Botková.

1. Zuzana Trešňáková, bytom Šaľa, Rímska 2138/3 – žiadosť o spoločný nájom so strýkom Štefanom Kocmanom, bytom Šaľa, J. Hollého 1844/18

Správca neeviduje na predmetnom byte žiadny dlh na nájomnom ani na službách spojených
s užívaním bytu ani na poplatkoch z omeškania.
Komisia skonštatovala, že žiadosť spĺňa kritéria VZN č. 9/2009 O hospodárení s bytovým fondom vo vlastníctve mesta Šaľa a bytmi v domoch s opatrovateľskou službou.

Hlasovanie: prítomní : 9, za : 9

U z n e s e n i e  č. 39/2010
Komisia sociálna, pre mládež, šport a neziskové organizácie pri MsZ
a) prerokovala žiadosť Zuzany Trešňákovej, nájomníčky bytu č. 5, garsónky na prízemí v dome so súpisným číslom 2138 vo vchode č. 3 na ulici Rímskej v Šali, o spoločný nájom so strýkom Štefanom Kocmanom, bytom Šaľa, J. Hollého 1844/18,
b) odporúča primátorovi mesta podpísať nájomnú zmluvu o spoločný nájom na obdobie troch rokov medzi nájomníkmi Zuzanou Trešňákovou a Štefanom Kocmanom.

2. Ing. Marek Siarto, bytom Šaľa, Hlavná 2112/95 – žiadosť o schválenie bytu do
 podnájmu pre Ing. Jaroslava Sťahela, bytom Šaľa, B. Nemcovej č. 6

Žiadosť odôvodnil tým, že pracovne pôsobí v zahraničí. O súhlas s podnájmom žiada na obdobie jedného roka. Ak sa po tomto termíne rozhodne v zahraničí  natrvalo zostať, uvedený byt vráti mestu.
Správca neeviduje na predmetnom byte žiadny dlh na nájomnom ani na službách spojených
s užívaním bytu ani na poplatkoch z omeškania.
Komisia skonštatovala, že žiadosť spĺňa kritéria VZN č. 9/2009 O hospodárení s bytovým fondom vo vlastníctve mesta Šaľa a bytmi v domoch s opatrovateľskou službou.

Hlasovanie: prítomní : 10, za : 10

U z n e s e n i e  č. 40/2010
Komisia sociálna, pre mládež, šport a neziskové organizácie pri MsZ
c) prerokovala žiadosť Ing. Mareka Siarta, nájomníka bytu č. 21, garsónky na III. poschodí v dome so súpisným číslom 2112 vo vchode č. 95 na ulici Hlavnej v Šali, o schválenie bytu do podnájmu pre Ing. Jaroslava Sťahela, bytom Šaľa, B. Nemcovej č. 6,
d) odporúča primátorovi mesta schváliť  nájomný byt nájomcu Ing. Mareka Siarta byt č.21, garsónku na III. poschodí v dome so súpisným číslom 2112 vo vchode č.95 na ulici Hlavnej v Šali do podnájmu pre Ing. Jaroslava Sťahela, bytom Šaľa, B. Nemcovej č. 6 na dobu určitú jedného roka.

k bodu č. 3
Informáciu o neplatiacich nájomníkoch predložila p. Botková.

Uviedla, že v súlade so Zákonom č.182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov Mesto ako vlastník bytov previedol v rokoch 1995 až 2010 v zmysle citovaného zákona  1600 bytov do vlastníctva nájomníkov. V roku 2009 zaradil do predaja ďalší dom a to dom so súpisným číslom 1948 na ulici Narcisovej.  I napriek petíciám zo strany nájomníkov ( umožniť im taktiež prevod do vlastníctva) je v súčasnej dobe malý počet žiadateľov, ktorí spĺňajú všetky podmienky prevodu. Jednou z podmienkou je mať byt finančne vysporiadaný t.j. nemať voči Mestu Šaľa žiaden dlh, čo nespĺňa väčší počet nájomníkov.
V súčasnosti Mesto Šaľa je vlastníkom 7 bytových domov s 276 bytovými jednotkami a 10 bytov hybridných t.j. bytov, ktoré sa nachádzajú v domoch, kde už boli byty prevedené do osobného vlastníctva. Správu týchto domov v zmysle  Mandátnej zmluvy zo dňa 9.3.2005 a jej dodatkov uzatvorenej medzi Mestom Šaľa a Bytkomfortom , s. r. o Nové Zámky vykonáva správca Bytkomfort s.r.o. cestou vysunutého pracoviska sídliaceho na ulici Hlavná 20
( v budove ALLIANZ).
V zmysle novelizovaného Občianskeho zákonníka sú nájomníkom, ktorí hrubo porušujú svoje povinnosti vyplývajúce z nájmu bytu najmä tým, že nezaplatili nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu  za dlhší čas  ako tri mesiace  doručované výpovede z nájmu bytu. Z praxe je známe, že doručovanie výpovede je v niektorých prípadoch veľmi náročné, nepreberajú poštu, prevezme doporučene výpoveď manželka, manžel nie, alebo opačne, výpoveď sa zasiela opakovane. Pokiaľ neprevezmú obaja nie je možné konať v tejto veci na súde o vypratanie bytu. Ak sa nájomcovia ocitnú v hmotnej núdzi z objektívnych dôvodov platí pre nich ochranná lehota  šesť mesiacov. Ak pred uplynutím ochrannej lehoty nájomca zaplatí dlžné nájomné  alebo sa písomne dohodne s prenajímateľom o spôsobe jeho úhrady  dôvod výpovede nájmu zaniká ( splátkové kalendáre). Prax nám potvrdzuje, že tieto splátkové kalendáre so súhlasom primátora mesta sú niektorými nájomníkmi dodržiavané, ale sú prípady, že sú zo strany nájomníkov porušované a v týchto prípadoch sa postupujú prípady k súdu na vymáhanie dlhu. V prípadoch, keď končia nájomné zmluvy a nájomcovia sú dlžníkmi sú zasielané výzvy na odovzdanie bytu. Ak nájomcovia dobrovoľne byty neodovzdajú, sú tieto prípady  riešené cestou súdu na vypratanie bytu.
Pravidelne každý druhý mesiac sú dlžníkom zasielané do výšky dlhu 500 Eur upomienky a nad 500 Eur výzvy na zaplatenie dlhu.
Správca využíva možnosť u nájomníkov ktorí neplatia tzv. odpájačky a to odpojenie teplej úžitkovej vody. Keď toto opatrenie nezaberá tak pristupuje  i k opatreniu, že je sa odpája aj studená voda. Odpájačky v konečnom štádiu znižujú aspoň čiastočne náklady a tým aj dlh. Pokiaľ nájomníci nesprístupnia byt na odpájačky opakovane skúšame odpájačky znova.
Pri riešeniach neplatičov cestou súdu stále platí, že súd prihliada na to , či sú v domácnostiach deti a správa sa sociálne, aby sa tieto deti neocitli na ulici, čo v neposlednej miere využívajú niektorí rodičia. Je to zdĺhavý proces,  čo vedie iba k narastaniu celkového dlhu.
Materiál tvorí prílohu zápisnice.
Po diskusii členovia komisie prijali nasledovné stanovisko.

Hlasovanie: prítomní : 12, za : 12

U z n e s e n i e  č. 41/2010
Komisia sociálna, pre mládež, šport a neziskové organizácie pri MsZ odporúča, aby vo  VZN  č.  9/2009 O hospodárení s bytovým fondom vo vlastníctve mesta Šaľa a bytmi
v domoch s opatrovateľskou službou bol zakomponovaný efektívnejší spôsob doručovania listov pre neplatičov.

k bodu č. 4

Materiál „Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Šaľa a okolia( 2007-2013)- Aktualizácia(2010)v zmysle zákona č. 539/2008 Z. z. o podpore regionálneho rozvoja“ doplnenie o opatrenie Zdravotníctvo predložila Ing. Vargová.
Uviedla, že v zmysle uznesenia č. 5/2010 – IX. z 5. riadneho zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Šali zo dňa 9. septembra 2010 uložilo Mestské zastupiteľstvo dopracovať PHSR mesta Šaľa a okolia o opatrenie Zdravotníctvo  a predložiť na 6. riadne MsZ v roku 2010.
Materiál je spracovaný vo forme doplnenia PHSR mesta Šaľa a okolia 2007-2013 – Aktualizácie 2010, ktorú MsZ v Šali schválilo na vyššie uvedenom zasadnutí.
V rámci uvedenej Aktualizácie 2010 boli spracované aktuálne vstupné údaje v rámci Auditu zdrojov, vo forme tabuľky č. 5.15: Zdravotnícke zariadenia v meste a tabuľky č. 5.16 Lekárne v meste. 
V diskusii sa členovia, v súvislosti s realizáciou  podopatrenia :  3.4.2 Vytvoriť podmienky na zlepšenie zdravotného stavu obyvateľov mesta Aktivita 3.4.2.1  Koordinovať kosenie trávnatých plôch s ohľadom na alergikov, vyjadrili, že kosenie trávnatých plôch je potrebné aplikovať pravidelne  a nie z času na čas s cieľom mať to pokosené.
Materiál tvorí prílohu zápisnice.

Hlasovanie: prítomní : 12, za : 12
U z n e s e n i e  č. 42/2010
Komisia sociálna, pre mládež, šport a neziskové organizácie pri MsZ
a) prerokovala materiál „Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Šaľa a okolia( 2007-2013) - Aktualizácia(2010)v zmysle zákona č. 539/2008 Z. z. o podpore regionálneho rozvoja“ doplnenie o opatrenie Zdravotníctvo
b) navrhuje v materiály Podopatrenie:  3.4.2 Vytvoriť podmienky na zlepšenie zdravotného stavu obyvateľov mesta Aktivita 3.4.2.1 Koordinovať kosenie trávnatých plôch s ohľadom na alergikov paušálne.

k bodu č. 5

Materiál „Komunitný plán sociálnych služieb mesta Šaľa pre obdobie 2010-2015“  vo finálnej podobe predložil Mgr. Roman Csikos , externý spolupracovník RPSP. Uviedol, že komunitný plán sociálnych služieb je zameraný na cieľové skupiny: Seniori; Občania so zdravotným postihnutím; Obyvatelia ohrození, postihnutí sociálnym vylúčením; Rodiny a matky s deťmi. V Komunitnom pláne sú okrem iného zadefinované východiska, časový harmonogram, ciele a opatrenia vedúce k napĺňaniu cieľov.
Členovia komisie vyjadrili pochvalu a poďakovanie všetkým pracovníkom, ktorí sa podieľali na vzniku tohto materiálu.
V diskusii sa vyjadrili, že je potrebné vytypovať opatrenia, ktoré sú prioritné, resp. zo zákona záväzné pre mesto a aby na realizáciu opatrení v komunitnom pláne nadväzoval rozpočet mesta na rok 2011.

Hlasovanie: prítomní : 12, za : 12

U z n e s e n i e  č. 43/2010
Komisia sociálna, pre mládež, šport a neziskové organizácie pri MsZ
a) prerokovala materiál „Komunitný plán sociálnych služieb mesta Šaľa pre obdobie 2010-2015“,
            b/  odporúča MsR a MsZ „Komunitný plán sociálnych služieb mesta Šaľa pre 
                 obdobie 2010-2015“ schváliť podmieňujúc plnenie jednotlivých opatrení
                 KPSS výškou rozpočtovaných finančných prostriedkov v nadväznosti na
                 programový rozpočet mesta /2011-2013/.

Na záver rokovania predseda komisie sa poďakoval prítomným za účasť a ukončil zasadnutie komisie.