Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 10.10.2011 - 10:41  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 10:43  //  zobrazené: 2044

07/2011 zasadnutie komisie školstva

číslo: 07/2011  |  dátum konania: 28.09.2011

Rokovanie otvorila predsedníčka komisie Ing. Psotová. Prítomní všetci členovia komisie a pozvaní riaditeľ ZŠ Holého Mgr. Minár a G. Šmidová zo SŠÚ si na úvod minutou ticha uctili pamiatku zosnulej Mgr. Eriky Puterovej, zástupkyne riaditeľa ZŠ Pionierska.

Schválený program zasadnutia:
1. Otvorenie
2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
3. Informácia o organizačnom  a personálnom stave škôl na zač. šk . r. 2011/2012
4. Príprava a realizácia školských vzdelávacích programov na školách
5. Aktuálne informácie
6. Záver

2.  Plnenie záverov z predchádzajúcich  zasadnutí
    - Na základe uznesenia zo zasadnutia KŠ – problematika výsledkov Test 9 a dlhodobejšie podpriemerných výsledkov ZŠ Hollého – bol pozvaný riaditeľ  ZŠ Hollého Mgr. Minár.
Predniesol analýzu stavu, kde poukázal na výsledky školy,  problémové sociálno-  ekonomické zázemie školy a z toho vyplývajúcu koleráciu medzi výsledkami testovania a úrovňou klasifikácie žiakov, nedôslednú objektívnosť testovania a prijaté opatrenia. Analýzu predložil aj písomne. Do diskusie sa zapojili takmer všetci členovia komisie. Vyjadrovali sa    k prednesenej analýze zo širšie pohľadu a vlastných informácií a skúseností. Zo záverov vyplynulo odporúčanie pre školy, aby v dostatočnom predstihu analyzovali úroveň schopností a vedomostí žiakov, nedostatky analyzovali a z toho určili primeranú prípravu žiakov na testovanie.
Uznesenie 1/9/2011 : Berie na vedomie. Pozvať na februárové zasadnutie komisie školstva riaditeľov ZŠ  s analýzou a opatreniami súvisiacimi s prípravou na testovanie žiakov.
Za :9  proti :0  zdržal sa :0

Pripravenosť škôl na začiatok šk. r. 2011/2012
- Uznesenie č.3/8/2011 : KŠ navrhuje MsZ zmeniť uznesenie č.4/2008 – XII o využití nebytových priestorov v objekte bývalej materskej školy J. Palárika n Družstevnej ul. v bode B nasledovne:
B Schvaľuje:
Využiť nebytové priestory v objekte  bývalej materskej školy J. Palárika na  Družstevnej ul. č.396/3 po potrebnej rekonštrukcii a úpravách  pre potreby mestského školstva.
Plnenie – zatiaľ nerealizované –  je potrebná komplexnejšia príprava materiálu a  konkrétnejšie uznesenie.
Uznesenie č. 2/9/2011: Doplniť uznesenie č. 3/8/2011 : Komisia školstva odporúča využiť uvedené priestory na prenájom na dobu určitú do doby realizácie rekonštrukcii a úprav  a umiestnenia škôl a školských zariadení. Nájomné zmluvy ošetriť 6 – mesačnou výpovednou lehotou.
Za :9  proti :0  zdržal sa :0

Úprava rozpočtu
Uznesenie č. 5/8/2011:  KŠ berie na vedomie. Nesúhlasí so znížením rozpočtu v originálnych kompetenciách pre školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.
Plnenie -  Navrhovaná úprava rozpočtu bola stiahnutá z rokovania MsZ. Rozpočet v OK pre školstvo nebol znížený.

Akcia „ Prváckej žiackej knižke“.
Uznesenie č. .6/8/2011 : KŠ  súhlasí  s organizačným a finančným zabezpečením akcie „Prvácka žiacka knižka“  v hodnote do 500 eur.
Plnenie:  ŽK pripravené na odovzdanie žiakom 1. ročníkov –  29.9.2011

Účasť predstaviteľov mesta na slávnostnom otvorení nového školského roka v ZŠ.
(Ing. Mečiar ZŠ Krátka, Ing. Psotová ZŠ Pionierska, ZŠ s MŠ Horná Ing. Vargová, ZŠ Bernolákova  PaedDr. Vrbovský, ZŠ Hollého  PhDr. Kuklovský, ZŠ s MŠ s VaVJM Mgr. Morávek.)
Splnené

Požiadavka na zabezpečenie šlabikárov, učebníc a čítaniek na úrovni 1. a 2. ročníka pre potreby slovenskej samosprávy na posilnenie znalosti slovenského pravopisu.
- Plnenie  ZŠ s MŠ Horná pripravené šlabikáre, čítanky a pracovné listy pre 1. a 2. ročník a ochotu prispieť prejavili aj ďalšie školy.

 Uznesenie č. 3/9/2011:  KŠ berie na vedomie informáciu a plnení uznesení.. 
 Za :9  proti :0  zdržal sa :0

K bodu 4 Informácia o organizačnom  a personálnom stave škôl na zač. šk . r. 2011/2012  Členovia komisie mali k dispozícií prehľady o zabezpečení. V úvodnom komentári podal krátku informáciu M. Vrbovský a prítomní riaditelia škôl. V diskusii členovia komisie konštatovali výhrady  k nepripravenosti reformy a jej zabezpečeniu, chronickému nedostatku učebníc,              „ diskriminácia“ žiakov v úvodných reformných ročníkoch, kde tieto nedostatky sú vypuklé od začiatku zavádzania reformy
Uznesenie č. 4/9/2011 :  KŠ berie na vedomie. Odporúča SŠÚ a školám,  naďalej poukazovať smerom k MŠ VVaŠ  SR na uvedené nedostatky a požadovať nápravu.
Za :9  proti :0  zdržal sa :0

K bodu  5 Príprava a realizácia školských vzdelávacích programov na školách
Členovia komisie mali k dispozícii základný prehľad o zameraní ŠVZP. M. Vrbovský a             G. Šmidová informovali o pracovnom stretnutí riaditeľov škôl so školskými inšpektormi k pozitívam a negatívam ŠVZP a ich realizácií v praxi. ŠVZP majú vypracované všetky školy, sú hodnotené na dobrej a veľmi dobrej úrovni.
Uznesenie č.5/9/2011 :  KŠ berie na vedomie. Odporúča nežiadať schválenie ŠVZP zriaďovateľom.
Za :9  proti :0  zdržal sa :0

K bodu 5 Aktuálne informácie - Vrbovský
- Bol ukončený zber údajov v danom termíne a materiály boli odoslané na KŠÚ
- Informácia o pracovnom stretnutí   so ŠŠI. Závery -  okrem ŠVZP je najproblémovejším okruhom realizácia vnútorného kontrolného systému na školách, predovšetkým v oblasti výchovno – vzdelávacieho procesu ako základnej činnosti školy. Jednou z objektívnych príčin je neúmerná záťaž riaditeľov administratívou, ekonomickým, personálnym a materiálno – technickým zabezpečením školy.
- M. Vrbovský prezentoval výsledky základných škôl mesta v postupových a športových súťažiach a predmetových olympiádach v rámci kraja a okresu. Mestské ZŠ sú najúspešnejšie v okrese a patria k najúspešnejším v kraji. Predložil  a odôvodnil  návrh zvýšiť  príplatky riaditeľom škôl.
Členovia komisie  vylovili jednoznačné odporúčanie.
Uznesenie č.  6/9/2011 :  KŠ na základe  dlhodobo pozitívny výsledkov v súťažiach , v hodnotení ŠŠI a celkového hodnotenia úrovne výchovno – vzdelávacieho procesu a jeho zabezpečenia, odporúča  primátorovi mesta  zvýšiť príplatky riaditeľom škôl na základe návrhu vedúceho spoločného školského úradu.. Výšku príplatok navrhnúť   na základe  hodnotenia náročnosti a kvality riadenia školy a výsledkov školy.
Za :9  proti :0  zdržal sa :0

- návrh na úpravu harmonogramu novelizácie koncepcie  rozvoja školstva v meste ( koncepcia) predniesol  M.  Vrbovský . Dôvodom je  pripravované koncepcie a zmeny legislatívy MŠ VVaŠ SR  v meste.
Prítomní  členovia komisii návrh podporili.
Uznesenie č. 7/9/2011:  KŠ odporúča vyhodnotenie Koncepcie rozvoja škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa do roku 2015 (Koncepcia školstva)  s aktualizáciou údajov s návrhom nerealizovateľných zámerov. Pripraviť zámery v oblastiach viažucich sa na podmienky a požiadavky mesta. Spracovať do 31. 1. 2011. Prerokovať na  úrovni KŠ,  riaditeľov škôl a MsŠR.  Po prijatí Koncepcii  MŠ VVaŠ SR  a legislatívnych zmien spracovať návrh  novelizovanej koncepcie školstva a  predložiť na verejnú diskusiu a rokovanie MsZ
Za :9  proti :0  zdržal sa :0

Informoval o pripravovaných podujatiach v októbri – Činnosť sekcií, stretnutie zo začínajúcimi a uvádzajúcimi učiteľmi, separovaný zber, európsky týždeň miestnej demokracie.
Mgr. Morávek detailnejšie informoval o technickom zabezpečení separovaného zberu a potrebe dohodnúť organizačné detaily ( harmonogram zberu, frekvenciu a priebežné hodnotenie )..

6. Záver. Na záver poďakovala predsedníčka všetkým za aktívnu účasť popriala  zasadnutie komisie ukončila.