Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 14.09.2011 - 10:28  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 10:30  //  zobrazené: 2116

06/2011 zasadnutie komisie školstva

číslo: 06/2011  |  dátum konania: 02.09.2011

Rokovanie otvoril podpredseda komisie Mgr. Morávek, vzhľadom na oznámený neskorší príchod predsedníčky komisie Ing. Psotovej, ktorá po príchode prevzala vedenie zasadnutia komisie.  Prítomní  členovia komisie a pozvaní riaditelia ZŠ, ZUŠ a CVČ. Ospravedlnení: Mgr.  Szász, Mgr Bajlová a Ing. Velazquézová.

Schválený program zasadnutia:
1. Otvorenie
2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
3. Pripravenosť škôl na začiatok šk. r. 2011/2012- riaditelia škôl
4. Využívanie  Vzdelávacích poukazov                - riaditelia škôl
5.  Aktuálne informácie
6.  Záver

2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia, s aktuálnym termínom plnenia – predniesol Michal Vrbovský – tajomník komisie.
Návrh VZN v oblasti školstva
Uznesenie č. 2/6/2011  KŠ prerokovala VZN o určení školských obvodov pre jednotlivé základné školy. Odporúča MsZ schváliť návrh VZN o určení školských obvodov pre jednotlivé základné školy v meste Šaľa
Plnenie :  MsZ 30. 6. 2011 schválilo VZN podľa odporúčania KŠ
Uznesenie č. 3/6/2011  : KŠ prerokovala návrh na novelu VZN č. 6/2008.
Odporúča MsZ schváliť návrhu VZN  č..../2011, ktorým sa mení a dopĺňa VZN mesta Šaľa č. 6/2008 o výške príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Šaľa s nasledovnými zmenami:
V odseku 5   na konci vety nahradiť slová“ sumou 2 € „ slovami „ sumou 3 € „
V odseku 8  odstavec  (2) vynechať v prvej vete slovo“  pracujúca „
Plnenie :  MsZ 30. 6. 2011 schválilo VZN podľa odporúčania KŠ
Uznesenie č. 4/6/2011  KŠ prerokovala Návrh na úpravu rozpočtu a odporúča MsZ schváliť úpravu rozpočtu v Programe 9 Vzdelávanie podľa predloženého návrhu.
Plnenie :  MsZ 30. 6. 2011 schválilo úpravu rozpočtu podľa odporúčania KŠ

Uznesenie č. 1/8/2011: KŠ berie informáciu na vedomie a konštatuje plnenie uznesení.

3.  Pripravenosť škôl na začiatok šk. r. 2011/2012
KŠ informovali prítomní riaditelia škôl. Členovia komisie mali k dispozíciu tabuľku s predpokladaným počtom žiakov v ZŠ a detí v MŠ.
Informácie boli zamerané na priestorové, organizačné, personálne a materiálno – technické zabezpečenie.
Celkové v rámci daných podmienok a možností sú školy dobre pripravené na nový školský rok. Nevyskytli sa žiadne závažnejšie problémy zo strany škôl. Pretrváva problém z kanalizáciou a sanitárnym zariadením v budove ZŠ s MŠ s VaVJM.  KŠÚ bol požiadaný o finančné prostriedky na riešenie havarijnej situácie. O prostriedkoch nie ja zatiaľ rozhodnuté. Nie je doriešené pokračovanie rekonštrukcie vykurovacieho systému na tejto škole.
O situácii v materských školách informovala M. Vrbovský. Boli prevedené všetky rekonštrukcie,
úpravy priestorov a personálne a organizačné zabezpečenie na zvýšenie kapacity materských škôl.
Všetky deti, ktorých zákonný zástupcovia požiadali o prijatie na predprimárne vzdelávanie a splnili podmienky boli prijaté do MŠ.
Na základe informácie SŠÚ a perspektívneho nárastu počtu detí a priestorového riešenia MŠ
bola navrhnutá zmena uznesenia č. 4/2008-XII, kde priestory bývalej MŠ Palárika boli schválené na využitie len  pre ZUŠ.  Zmeniť uznesenia na využitie priestorov pre potreby mestského školstva.
Uznesenie č.2/8/2011:  KŠ berie informáciu na vedomie. Konštatuje dobrú pripravenosť škôl a začiatok školského roka v rámci daných možností a podmienok. Požaduje riešiť problémy s kanalizáciou, sanitárnym zariadením a pokračovaním rekonštrukcie vykurovacieho systému v ZŠ s MŠ s VaVJM.
Uznesenie č.3/8/2011 : KŠ navrhuje MsZ zmeniť uznesenie č.4/2008 – XII o využití nebytových priestorov v objekte bývalej materskej školy J. Palárika n Družstevnej ul. v bode B nasledovne:
B Schvaľuje:
Využiť nebytové priestory v objekte  bývalej materskej školy J. Palárika na  Družstevnej ul č.396/3 po potrebnej rekonštrukcii a úpravách  pre potreby mestského školstva.

K bodu 4 : Využívanie  vzdelávacích poukazov 
Informovali riaditelia škôl.   Vzdelávacie poukazy boli v minulom školskom roku využívané na 84 % predovšetkým na krúžkovú a záujmovú činnosť. V diskusii  bola tlmočená požiadavka  riaditeľom škôl na včasnú administráciu poukazov. Riaditeľ CVČ  poukázal na oneskorené doručovanie poukazov zo strany žiakov. Zároveň požiadal o spoluprácu pri zabezpečovaní krúžkovej činnosti cez  CVČ na školách.     
Uznesenie č. 4/8/2011: KŠ berie na vedomie. Odporúča riaditeľom včasnú administráciu poukazov a podporenie členskej základne pre CVČ.

K bodu 5  Aktuálne informácie
- M. Vrbovský informoval o ekonomickej situácií. Konštatoval, že školstvo v oblasti OK je sebestačné aj v prípade zníženia PDFO. Informoval o zámere MsÚ znížiť rozpočet v Pr 9 Vzdelávanie v OK. Spoločný školský úrad aj vzhľadom na výdaje na zvýšenie kapacity MŠ konštatuje, že súčasný rozpočet zabezpečuje len bežnú prevádzku škôl. V prípade zníženia bude ohrozená prevádzka škôl. V diskusii riaditelia škôl a členovia komisie podporili stanovisko SŠÚ.
Uznesenie č. 5/8/2011:  KŠ berie na vedomie. Nesúhlasí so znížením rozpočtu v originálnych kompetenciách pre školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.
-  M. Vrbovský informovala o tradičnej akcií „ Prváckej žiackej knižke“.
Uznesenie č. .6/8/211 : KŠ  súhlasí  s organizačným a finančným zabezpečením akcie „Prvácka žiacka knižka“  v hodnote do 500 eur.
 M. Vrbovský ďalej informoval
- o zmenách v legislatíve v školstve  a pripravovaných koncepciách MŠ VVaŠ SR
 - o pripravovaných akciách a podujatí
 - o zavádzaní rezortného informačného systému RIS
- o účasti predstaviteľov mesta na slávnostnom otvorení nového školského roka v ZŠ.
(Ing. Mečiar ZŠ Krátka, Ing. Psotová ZŠ Pionierska, ZŠ s MŠ Horná Ing. Vargová, ZŠ Bernolákova  PaedDr. Vrbovský, ZŠ Hollého  PhDr. Kuklovský, ZŠ s MŠ s VaVJM Mgr. Morávek.)

6 . Záver V záverečnej diskusii znovu poukázal Mgr. Morávek na devastáciu priestorov bývalej budovy ZŠ na ul. Komenského. Ing. Malárik poukázal na podobný stav v bývalej SPŠCH, kde CVČ malo záujem o využitie  priestorov telocvične. Ing. Psotová informovala o snahe UNSK predať budovu. Mesto aj keď by malo záujem, nemá finančné prostriedky.
Mgr. Morávek informoval o návšteve družobného mesta Oroszlányi na dňoch Slovenskej samosprávy. Tlmočil požiadavku na zabezpečenie šlabikárov, učebníc a čítaniek na úrovni 1. a 2. ročníka pre potreby slovenskej samosprávy na posilnenie znalosti slovenského pravopisu. Riaditelia škôl prisľúbili pomoc.
Na záver poďakovala predsedníčka všetkým za aktívnu účasť popriala úspešný nový školský rok a zasadnutie komisie ukončila.