Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 20.09.2011 - 10:31  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 10:34  //  zobrazené: 2041

05/2011 zasadnutie komisie pre sociálne, zdravotné a bytové otázky

číslo: 05/2011  |  dátum konania: 14.09.2011

Prítomní členovia : MUDr. Grell, MUDr. Bečár,, RSDr. Gomboš, p.  Talajková, RSDr. Gáll,
                Mgr. Zelezníková , PhDr. Margaréta  Zozuľáková
Hosť:       p. Botková ( Bytkomfort s. r. o) 

Zasadnutie zahájil MUDr. Jozef Grell, predseda komisie. V úvodnej časti rokovania oznámil členom, že  PaedDr. Adriana Novosadová, predsedníčka SVB a NP, Hollého 1925/5, ho požiadala o riešenie problému v obytnom dome na ulici Hollého č. 7. Členovia prijali menovanú a vypočuli si jej sťažnosť. Uviedla, že vo vchode č. 7 na prízemí sa nachádza Zariadenie núdzového bývania, ktoré prevádzkuje Organizácia sociálnej starostlivosti mesta Šaľa. V uvedenom byte býva občan, ktorý nerešpektuje žiadne dohody dodržiavania domového poriadku, sú s ním neustále problémy, spôsobuje poškodzovanie majetku členov spoločenstva, narúša domový kľud a pod. Táto záležitosť už trvá 2 roky a doteraz vykonané opatrenia nepriniesli nápravu. Žiadosť tvorí prílohu zápisnice.
V diskusii Dr. Gáll uviedol, že uvedený byt bol uznesením MsZ  pravdepodobne v roku 1996 vyňatý z bytového fondu na sociálne účely.

Hlasovanie: Prítomní 7  Za: 7

U z n e s e n i e  č. 24/2011
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ odporúča požiadavku p. Novosadovej predložiť na rokovanie Mestskému zastupiteľstvu.

Po úvodnej časti rokovania neplánovaného materiálu, členovia pristúpili k rokovaniu podľa nasledujúceho programu rokovania:

2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
3. Bytové otázky
4. Návrh na zriadenie Nocľahárne pre bezdomovcov
5. Rôzne
6. Záver

k bodu č. 2

Informáciu o plnení uznesení z predchádzajúceho zasadnutia predložila tajomníčka komisie p. Hamarová. Uviedla, že na predchádzajúcom zasadnutí ( 22. 6. 2011) komisia prijala spolu 4 uznesenia. V prvom uznesení komisia odporučila primátorovi mesta schváliť spoločný nájom, primátor mesta schválil žiadosť o spoločný nájom, v druhom uznesení komisia odporučila primátorovi mesta schváliť nájomný byt do podnájmu, primátor mesta schválil žiadosť, tretie uznesenie a  štvrté uznesenie sa týkali žiadostí o odpustenie poplatkov z omeškania na nedoplatku za nájom bytu . Komisia v treťom uznesení odporučila MsZ schváliť odpustenie poplatku z omeškania vo výške 50%, v štvrtom uznesení komisia odporúčala MsZ neschváliť odpustenie poplatku z omeškania. Žiadosti boli prerokované v MsZ v Šali dňa 30. 6. 2011.
Materiály nezískali dostatočný počet hlasov na prijatie uznesení a uznesenia neboli prijaté.

Komisia vzala informáciu o plnení uznesení z predchádzajúceho zasadnutia na vedomie.

k bodu č. 3
Žiadostí z bytového referátu predložila p. Botková.
1)
Pavol a Zuzana, bytom Šaľa,   Žiadosť o schválenie dohody o výmene bytov  s Mgr. Monikou, bytom Šaľa,

Prenajímateľ – Mesto Šaľa podľa § 715 Občianskeho zákonníka dal kladné stanovisko 
k výmene bytov.                          
Správca Bytkomfort s.r.o. neeviduje ani u jedného dlžnú čiastku na nájomnom ani na úhradách za plnenia poskytované s užívaním bytu a žiaden dlh na poplatkoch z omeškania..

Hlasovanie: Prítomní 7,  Za: 7

U z n e s e n i e  č. 25/2011
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ
a) prerokovala žiadosť Pavla a Zuzany, nájomcovia bytu č.1, dvojizbového na prízemí v Šali o schválenie dohody o výmene bytov s Mgr. Monikou nájomníčkou bytu č.31, trojizbového na III. poschodí v dome so súpisným číslom  vo vchode č.3 na ulici,
b) odporúča primátorovi mesta schváliť dohodu o výmene bytov medzi Pavlom a Zuzanou, nájomníkov bytu č.1, dvojizbového na prízemí v dome č. vo vchode č. 5 na ulici v Šali  a  Mgr. Monikou, nájomníčkou bytu č.31, trojizbového na III. poschodí v dome so súpisným číslom  vo vchode č.3 na ulici

2)
Štefan  a Martina, bytom Šaľa, ul. č. -  Žiadosť o  schválenie dohody o výmene bytov so Štefanom a Luciou

Nájomníkmi bytu č.16, dvojizbový na I. poschodí v dome so súpisným číslom  vo vchode č.95 sú rozvedení manželia Štefan  a Martina Nájomníkmi bytu č.10, garsónka na prízemí v dome so súpisným číslom  vo vchode č. sú novomanželia Štefan a Lucia
Prenajímateľ – Mesto Šaľa podľa § 715 Občianskeho zákonníka dal kladné stanovisko
k výmene bytov.                                                                                        
Správca Bytkomfort s.r.o. neeviduje na byte č.16, dvojizbovom, žiaden dlh na nájomnom ani na úhradách za plnenia poskytované s užívaním bytu ani žiaden dlh na poplatkoch z omeškania, na byte č.10 garsónky neeviduje žiaden dlh na nájomnom ani na úhradách za plnenia poskytované s užívaním bytu, ale eviduje dlžnú čiastku vo výške 137,04 Eur na penáloch (poplatkoch z omeškania).

Hlasovanie: Prítomní 7,  Za: 7

U z n e s e n i e  č. 26/2011
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ
a) prerokovala žiadosť rozvedených manželov Štefana a Martiny nájomcovia bytu č.16, dvojizbový na I. poschodí v dome so súpisným číslom  vo vchode č. o schválenie dohody o výmene bytov s novomanželmi Štefanom a Luciou nájomcovia bytu č.10, garsónka na prízemí v dome so súpisným číslom  vo vchode č.,
b) odporúča primátorovi mesta  žiadosť o schválenie dohody o výmene bytov medzi
      rozvedenými manželmi Štefana  a Martiny, nájomcovia bytu č.16, dvojizbový na
      I. poschodí v dome so súpisným číslom  vo vchode  č. a novomanželmi Štefana a
Lucie nájomcovia bytu č.10, garsónka na prízemí v dome so súpisným číslom  vo vchode č.  schváliť až po predložení notárskej zápisnice kde sa  Štefan vzdáva spoločného nájmu na tento byt v prospech bývalej manželky.

3)
Jozef a Eva , bytom Šaľa, ul. - Žiadosť o schválenie dohody o výmene bytov s Ing. Marekom, bytom Šaľa,
Prenajímateľ – Mesto Šaľa podľa § 715 Občianskeho zákonníka dal kladné stanovisko k výmene bytov.
Správca Bytkomfort s.r.o. neeviduje na byte č.21 žiaden dlh na nájomnom ani na úhradách za plnenia poskytované s užívaním bytu ani žiaden dlh na poplatkoch z omeškania, na byte č.19 eviduje dlžnú čiastku vo výške 264,92 Eur na istine , ktorú nájomcovia uhradia do termínu zasadnutia  bytovej komisie. Dňa 12. 9. 2011 dlžná suma vo výške 265 Eur bola uhradená.

Hlasovanie: Prítomní 7,  Za: 7

U z n e s e n i e  č. 27/2011
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ

a) prerokovala žiadosť Jozefa a Evy, nájomcovia bytu č.19, garsónky na II. poschodí v dome č. vo vchode č. na ulici v Šali o schválenie dohody o výmene bytov s  Ing. Marekom, nájomníkom bytu č.21, garsónky na III. poschodí v dome so súpisným číslom  vo vchode č. na ulici
b) odporúča primátorovi mesta schváliť dohodu o výmene bytov medzi Jozefom
a Evou, nájomcovia bytu č.19, garsónky na II. poschodí v dome
č. vo vchode č. na ulici  v Šali a  Ing. Marekom, nájomníkom bytu č.21, garsónky
na III. poschodí v dome so súpisným číslom vo vchode č. na ulici j.

4)
Informácia o uvoľnení bytu č.30 v dome 378/15 na ulici P. J. Šafárika

Pôvodný nájomník bytu č.30, garsónky na II. poschodí na ulici P. J. Šafárika zomrel. Byt je v dezolátnom stave.
Bytkomfort s.r.o. ako správca  ku dňu úmrtia 05.07.2011 neeviduje na byte žiaden dlh na nájomnom ani na úhradách za plnenia poskytované s užívaním bytu ani žiaden dlh na poplatkoch z omeškania.
Keďže sa uvedený byt nachádza v obytnom dome, ktorý bol zaradený do predaja  je možné uvedený byt riešiť a to:
 ponúknuť uchádzačom z aktuálneho poradovníka , ktorí sú ochotní uviesť byt do užívania schopného stavu na vlastné náklady s možnosťou následného prevodu do vlastníctva
 prevod bytu do vlastníctva tretej osobe  ( úmrtím zanikol nájom doterajšiemu nájomcovi)

Hlasovanie: Prítomní 7,  Za: 7
U z n e s e n i e  č. 28/2011
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ
a) vzala na vedomie informáciu o uvoľnení garsónky č. 30 v dome 378/15 na ulici P. J.  Šafárika,
b) odporúča MsÚ - Odboru hospodárenia a správy uvoľnený byt č. 30 v dome 378/15 na ul. P. J. Šafárika predať formou verejnej dražby.

k bodu č. 4

Materiál  spracoval p. Ľubor Gáll, riaditeľ OSS mesta Šaľa

Materiál - návrh na zriadenie Nocľahárne pre bezdomovcov tvorí prílohu zápisnice.
Po prerokovaní materiálu komisia hlasovaním prijala nasledovné stanovisko.

Hlasovanie: Prítomní : 7, Za: 7

U z n e s e n i e  č. 29/2011
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ
a) prerokovala návrh na zriadenie Nocľahárne pre bezdomovcov,
b) odporúča Mestskému zastupiteľstvu v Šali schváliť zriadenie Nocľahárne pre bezdomovcov s poskytovaním sociálnej služby na dobu určitú od 19. 12. 2011 do 31. 3. 2012 v objekte bývalých dielní na Partizánskej ulici,
c) odporúča, aby Mestské zastupiteľstvo v marci 2012 zaujalo stanovisko ako sa bude v budúcnosti uvedený objekt využívať.

k bodu č. 5
V bode „Rôzne“ p. Gáll informoval prítomných, že OSS robila prieskum spokojnosti klientov a prieskum rozvojových zámerov o aké služby majú ľudia záujem. Prieskum sa robil medzi  klientmi organizácie. Z prieskumu vyplynulo, že 90% ľudí sú spokojní so službami v meste  a poradie služieb, o ktoré majú ľudia záujem je nasledovné: 1- zariadenia sociálnych služieb(DD), 2- opatrovateľská služba, 3- prepravná služba( taxi), 4- monitorovacia služba.