Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 22.06.2010 - 10:00  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 09:17  //  zobrazené: 2345

05/2010 zasadnutie komisie školstva

číslo: 05/2010  |  dátum konania: 31.05.2010

Prítomní podľa prezenčnej listiny, pozvané riaditeľky MŠ. Rokovanie otvorila a   viedla predsedníčka komisie Ing. Psotová. V úvode privítala členov komisie a prítomné riaditeľky MŠ.
Program zasadnutia:
1. Otvorenie
2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
3. Problematika  materský škôl
4. Plnenie opatrení vyplývajúcich z Koncepcie rozvoja školstva
5. Informácia o projektoch – OP vzdelávanie
6. Aktuálne informácie
7. Záver

K bodu 2 – plnenie záverov - uznesení 
Problematika školských jedální
Uznesenie 2/4/2010:  KŠ berie na vedomie. Pozitívne hodnotí kvalitu a úroveň stravovania v ŠJ a prácu vedúcich ŠJ a pracovníčok v ŠJ. Na základe analýzy z rezervy vyčlení SŠÚ pre ŠJ MŠ účelové prostriedky na pracovné odevy a obuv v súlade s  BOZPP. 
Plnenie: Po konzultácií s vedúcimi ŠJ a bezpečnostným technikom bola aktualizovaná potreba pracovných odevov a obuvi. Bolo vyčlenených 2 000 Eur z rezervy podprogram 9.7. Peniaze sú na účte MŠ 8. Mája, cez ktorú sa bude realizovať nákup.
 Súťaž  Smer Afrika ,vyhlasovateľom je NSK.
Uznesenie 4/4: KŠ berie na vedomie. Odporúča  zapojenie do súťaže Smer Afrika
Plnenie: Dňa 10. 5. 2010 sa uskutočnil okresný turnaj v spolupráci so ZŠ Hollého. Zvíťazila ZŠ Bernolákova. Na krajskom finále obsadila ZŠ Bernolákova pekné 3. miesto.

K bodu 3 – Problematika materských škôl -  riaditeľky  MŠ v krátkosti poinformovali o výchovno – vzdelávacej činnosti, podmienkach a významných akciách a podujatiach. všetky materské školy majú svoje www.stránky.  K priestorovým problémom sa vyjadrila zást.  riaditeľa pre MŠ pri ZŠ s MŠ J.Murgaša. Vzhľadom na to, že ide o vynovené  priestory a obsah informácie, predsedníčka komisie jej odporučila intenzívnejšiu komunikáciu s riaditeľom školy a spoločného riešenia problémov. Riaditeľky poukázali na problémy s uverejňovaním článkov v Slove Šaľanov. Ing. Psotová ich odporučila na časopis samosprávy mesta.
Riaditeľka ZŠ s MŠ s VaVJM informovala o požiadavke časti rodičov na premiestnenie MŠ do priestorov bývalej MŠ na Ul. J. Palárika. K problému sa vyjadril aj M. Vrbovský. Na základe stanoviska RUVZ v Nitre, a komplexného posúdenia problematiky tlmočila riaditeľka školy   stanovisko vedenie školy, ktoré súhlasí s vyjadrením SŠÚ a neodporúča premiestnenie. Po konzultácii s vedením ZŠ s MŠ s VaVJM a MŠ Družstevná sa uskutočnia  drobné úpravy podľa odporúčania RUVZ. Stanovisko podporili aj ostaní členovia komisie a prítomné riaditeľky MŠ.
Nadväzujúc na uvedenú problematiku, poukázala predsedníčka komisie na potrebu perspektívne uvažovať o potrebe ďalších priestorov pre MŠ v závislosti od demografického vývoja. Počet narodených detí v SR má stúpajúcu tendenciu. V Šali zatiaľ k výraznejšiemu nárastu neprišlo.
 P. Šmidová z SŠÚ informovala o zapojení učiteliek MŠ do projektov  vzdelávania.
P. Vrbovský informoval o prerušení prevádzky MŠ a organizačnej pripravenosti MŠ Hollého na rekonštrukciu.
Celkove komisia konštatovala veľmi dobrú úroveň podmienok a kvality výchovno – vzdelávacieho procesu, tak ako to potvrdzujú rodičia a vo svojich správach  ŠŠI.
Uznesenie 1/5/2010:  Komisia školstva konštatuje veľmi dobré podmienky a kvalitu výchovno – vzdelávacieho procesu na materských školách a vyslovuje pochvalu MŠ a osobitne riaditeľkám MŠ .
Uznesenie 2/5/2010:  KŠ žiada vedúceho SŠÚ, prerokovať možnosť zverejňovania článkov z oblasti školstva v časopise samosprávy. Zvážiť možnosť samostatnej rubriky. 
Uznesenie 3/5/2010: Komisia školstva aj na základe stanoviska vedenia ZŠ s MŠ Petra Pázmanya s VaVJM a SŠÚ neodporúča premiestnenie triedy MŠ pri ZŠ Petra Pázmanya s VaVJM do priestorov bývalej MŠ Ul. J. Palárika.,
Uznesenie 4/5/2010 : Komisia školstva odporúča mestu Šaľa z perspektívneho hľadiska zvažovať zabezpečenie ďalších priestorov pre potreby MŠ, vzhľadom na predpokladaný nárast počtu detí v budúcnosti.

K bodu 4 . Plnenie opatrení vyplývajúcich z Koncepcie rozvoja školstva –
Základnú informáciu poskytol M. Vrbovský. Konštatoval  podstatné zlepšenie technického stavu budov- rekonštrukcie, zateplenie a vybavenia škôl najmä IKT, kvality výchovno – vzdelávacieho procesu predovšetkým na MŠ. Stagnuje kontrolná činnosť riaditeľov najmä k výchovno – vzdelávacieho procesu. Pretrvávajú problémy v oblasti správania žiakov.
Uznesenie 5/5/2010 : KŠ berie na vedomie.

K bodu 4 Informácia o projektoch. O stave v realizácii projektu „ Historicko – naučný chodník regiónu Šaľa v hovoril M. Vrbovský. Premietol prezentáciu výsledkov dotazníka, kde sa zistili slabšie poznatky a vedomosti žiakov z regionálnych dejín a zvláštností. K zlepšeniu by mala prispieť realizácia projektu. Je veľmi náročná na administratívu. O realizácii projektov na školách informovali prítomní riaditelia.
Uznesenie 6/5/2010 : KŠ berie na vedomie.

K bodu 5 Aktuálne informácie -  predniesol Vrbovský
-  úprava rozpočtu – vyčlenenie z rezervy
a)  na havárie – ZŠ Bernolákova – strecha, zvody, komín – 4 700 Eur
                      -   ZŠ Hollého        -  strecha a zvody           -  3 500 Eur
                      -   ZŠ Krátka          -  komplexná oprava strechy s tepelnou izoláciou 29 900 Eur ???
                     -    ZŠ s MŠ Horná  - dokončenie ihriska – mantinely, bezpečnosť        1 000 Eur
                     -  MŠ Šafárika –kosačka, aj pre potreby MŠ Družstevná                        1 500 Eur

b) na BOZPP – pracovné prostriedky – všetky ŠJ MŠ                   - 2 000 Eur
c) rekonštrukcia MŠ Hollého, čo nie je hradené z rozpočtu         -  13 000 Eur
d) operatívne zabezpečenie dalších činnosti                                 -    4 000 eur
Uznesenie 7/5/2010.  KŠ súhlasí s úpravou rozpočtu – vyčlenenie prostriedkov z rezervy 9.7. podľa návrhu.
-  informácia o oslavách MDD – riaditelia škôl,
-  informácia o akciách a podujatiach – jún, okresná porada r. škôl, zasadnutie MsŠR za účasti     predsedov,  vyhodnotenie najúspešnejších žiakov, dôchodcovia, CVČ – príprava leta
Uznesenie 8/5/2010: KŠ berie na vedomie. Súhlasí s organizačným a finančným zabezpečením uvedených akcií podľa predloženého návrhu.
-  Novelizácia Nar. vlády 668/2003 – problém CVČ
 - POP na rok 2010/2011
 - Kotolňa ZŠ s MŠ s VaVJM- alternatíva samostatnej kotolne, alebo napojenie na diaľkové vykurovanie – predniesla r. ZŠ  s MŠ Petra Pázmanya s VaVJM. V diskusii prítomní podporili stanovisko riaditeľstva školy na samostatnú kotolňu
Uznesenie 9/5/2010 :  KŠ berie na vedomie. Odporúča pre vykurovanie ZŠ s MŠ Petra Pázmanya
samostatnú kotolňu.

K bodu 6 Záver. Po krátkej diskusii predsedníčka komisie poďakovala prítomný za aktívnu účasť a zasadnutie komisie ukončila.