Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 30.04.2010 - 13:20  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 09:16  //  zobrazené: 1791

04/2010 zasadnutie komisie školstva

číslo: 04/2010  |  dátum konania: 26.04.2010

Prítomní podľa prezenčnej listiny, pozvané vedúce ŠJ. Rokovanie otvoril Ing. Botka a po príchode  viedla rokovanie predsedníčka komisie Ing. Psotová.
Program zasadnutia:
1. Otvorenie
2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
3. Problematika školských jedální
4. Rozbor hospodárenia škôl a školských zariadení za rok 2009
5. Aktuálne informácie
6. Záver

K bodu 2 Plnenie záverov – uznesení z predchádzajúceho zasadnutia
Informácia o prijímaní do MŠ  
Uznesenie 2/3/2010
KŠ berie informáciu na vedomie. Žiada SŠÚ o vypracovanie návrhu na riešenie danej situácie v mestských materských školách ku školskému roku 2010/2011 . Predložiť na aprílové zasadnutie komisie návrh riešenia.
Plnenie: Všetkým žiadostiam o prijatie detí do MŠ zo Šale, ktoré spĺňajú podmienky bolo vyhovené. V súčasnosti sa riešia deti z OŠD a ich zaradenie do nultého ročníka.
Uznesenie 1/4/2010 :  Komisia konštatuje splnenie uznesenia

K bodu 3  Problematika školských jedální -  prítomné vedúce ŠJ
Úvodné slovo p. Kováčová – vedúca sekcie ŠJ, informovala o aktivitách ŠJ. zapojenie do programov – mliečny, ovocný, overovanie nových receptúr. Konštatovala, že sa v činnosti školských jedální nevyskytujú závažnejšie problémy.
M.  Vrbovský  informoval o dobrej spolupráci so školskými jedálňami, organizovanie spoločných vzdelávacích a informačných akcií. Na základe informácii a konzultácii s rodičmi možno hodnotiť kvalitu stravovania v ŠJ ako dobrú a veľmi dobrú, bez sťažností. Poďakoval najmä ŠJ pri ZŠ Krátka, ktorá spolupracuje s mestom pri organizácii rôznych podujatí. Jednotlivé podujatia zabezpečovali aj ŠJ pri ZŠ Pionierska a ŠJ pri ZŠ Bernolákova. Informoval o investíciách do modernizácii zariadení ŠJ:
2008  - 33 400 Eur – 1,006 mil. Sk
2009  - 37 900 Eur -  1,142 mil Sk
2010 – 18 300 Eur - plán – neschválené MsZ
Vedúce pozitívne hodnotili spoluprácu s riaditeľmi škôl a SŠÚ. Vedúce ŠJ MŠ požiadali o doriešenie zabezpečenia pracovných odevov a obuvi. Členovia komisie vyslovili súhlasné stanovisko s hodnotením. Poslanci Ing. Botka a Ing. Psotová prisľúbili podporu pri rozpočtovaní KV pre ŠJ v prípade navýšenia rozpočtu a pôvodne plánovanej rezervy na havarijné situácie a BOZPP.
Uznesenie 2/4/2010:  KŠ Berie na vedomie. pozitívne hodnotí kvalitu a úroveň stravovania v ŠJ a prácu vedúcich ŠJ a pracovníčok v ŠJ. Na základe analýzy z rezervy vyčlení SŠÚ pre ŠJ MŠ účelové prostriedky na pracovné odevy a obuv v súlade s  BOZPP. 

K bodu 4 Rozbor hospodárenia škôl a školských zariadení za rok 2009.
Rozbor hospodárenia jednotlivých škôl a školských zariadení majú členovia komisii k dispozícii cez E-mail. M.  Vrbovský informoval o celkovej úrovni finančného zabezpečenia použitia finančných prostriedkov. Pozitívne hodnotil skutočnosť, že napriek problémom s rozpočtom, v dôsledku hospodárskej krízy, neprišlo k výraznému zníženiu rozpočtu pre školy a zrealizovali sa všetky naplánované akcie, za čo patrí poďakovanie  poslancom Ing. Psotovej a Ing. Botkovi a primátorovi mesta.
V diskusii členovia komisie podporili toto stanovisko.
Uznesenie 3/4/2010:  KŠ berie na vedomie.

K bodu 5 Aktuálne informácie – úvodné slovo predniesol Vrbovský
a) Výsledky testovania 9  - dostali členovia komisie E-mailom písomne
V diskusii sa riaditelia škôl vyjadrili k dosiahnutým výsledkom. Bolo konštatované, že úroveň vedomosti a poznatkov u žiakov klesá, problémom je motivácia, usilovnosť žiakov, prístup k učeniu. Výsledok do určitej miery závisí od učiteľa a kontrolnej a analytickej činnosti riaditeľa školy. Pozitívnym príkladom je ZŠ Krátka a ZŠ Pionierska. Cieľom škôl by malo byť dosahovať minimálne celoslovenský priemer. 
Uznesenie 4/4/2010: KŠ berie na vedomie. Doporučuje najmä riaditeľom škôl, ktorých výsledky sú pod celoslovenským priemerom, dôslednú analýzu v predmetových komisiách, s učiteľmi M a SJ a prijať opatrenia, ktoré by viedli k dosiahnutiu výsledkov na úrovni celoslovenského priemeru.

b) Odborný seminár – interaktívna učebňa – informoval Vrbovský
c) Akcie a podujatia (Kontinuálne vzdelávanie, Smer Afrika)
       O kontinuálnom vzdelávaní informoval M. Vrbovský. O súťaži Smer Afrika Ing. Psotová, keďže vyhlasovateľom je NSK.
Uznesenie 4/4: KŠ berie na vedomie. Odporúča  zapojenie do súťaže Smer Afrika

K bodu 5 Záver. Po krátkej diskusii predsedníčka komisie poďakovala prítomný za aktívnu účasť a zasadnutie komisie ukončila.