Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 13.05.2011 - 09:55  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 09:57  //  zobrazené: 2028

03/2011 zasadnutie komisie školstva

číslo: 03/2011  |  dátum konania: 11.05.2011

Rokovanie otvorila predsedníčka komisie Ing. Psotová. Privítala členov komisie a pozvané vedúce školských jedální. Prítomní podľa prezenčnej listiny.

Program zasadnutia:
1. Otvorenie
2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
3. Problematika školských jedální
4. Aktualizácia Koncepcie rozvoja školstva ? východiská a postupové kroky
5. Návrh zmien vo VZN v oblasti školstva
5.  Aktuálne informácie
6.  Záver

K bodu 2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia previedla Ing. Psotová
Problematika materských škôl
Uznesenie č. 2/4/2011 :  KŠ berie na vedomie. Konštatuje veľmi dobrú a dobrú úroveň riadenia, podmienok a úrovne výchovno vzdelávacieho procesu v MŠ.
Odporúča premiestnenie  a vytvorenie tried s primeraným priestorovým, finančným a personálnym zabezpečením  v školskom roku 2011/2012 nasledovne :
a)  Premiestnenie MŠ pri ZŠ s VaVJM do priestorov bývalej MŠ Palárika
b)  Vytvorenie ďalšej triedy MŠ Hollého v priestoroch ZŠ Hollého so zohľadnením priestorov pre SŠ Krátka autistické deti
c). Vytvorenie triedy v MŠ Družstevná
Plnenie: Premiestnenie  a vytvorenie tried MŠ je v rozpracované na postupové kroky. Je reálne k 1.9. 2011 ich uskutočnenie.

Rozbor hospodárenie 
Uznesenie č. 3/4/2011 :  KŠ berie rozbor hospodárenie  za rok 2010  na školách a školských zariadeniach na vedomie. Odporúča SŚÚ upozorniť školy na nedostatky a v spolupráci s OHaS a školami vypracovať jednotnú osnovu a usmerniť školy pri vypracovaní rozboru hospodárenia.
Plnenie :  Riaditelia škôl upozornení na nedostatky. Po dohode s OHaS a konzultácií s ekonómkami škôl je pripravená jednotná osnova s prehľadnejšou a štruktúrou.
Výsledky testovania  žiakov 9. ročníka.
Uznesenie č.4./4/2011 :  KŠ berie na vedomie. Žiada riaditeľov ZŠ Hollého a ZŠ s MŠ s VaVJM vypracovať analýzu príčin dlhodobo slabších výsledkov v testovaní žiakov 9. ročníka a prijať opatrenia na zlepšenie výsledkov. Pozvať riaditeľov uvedených škôl na zasadnutie komisie školstva na prerokovanie uvedených materiálov
Plnenie: Prebehla konzultácia s riaditeľmi škôl. Vypracované opatrenia na základe komplexnejšieho hodnotenia výchovno ? vzdelávacieho procesu a budú súčasťou doplnenia koncepcie rozvoja školy a plánu práce na školský rok 2011/2012. Materiály navrhujeme prerokovať ako súčasť pripravenosti na školský rok 2011/2012 na augustovom zasadnutí KŠ.
Uznesenie č.1./5/2011: KŠ berie na vedomie. Konštatuje plnenie uznesení a súhlasí s harmonogramom plnenia uznesenia č. 4/4/2011.

K bodu 3 Problematika školských jedální ? členom komisie boli poslané  základné štatistické ukazovatele. V úvode  p. Kováčová,  vedúca sekcie ŠJ  zhrnula súčasný stav a požiadavky na školské stravovanie z hľadiska odborného, priestorového, vybavenia ŠJ a prevádzkových podmienok. Konštatovala, že nie sú závažnejšie nedostatky. V mene ostatných vedúcich ŠJ tlmočila požiadavku na zvýšenie úhrady za stravovanie v MŠ(3. pásmo) a ZŠ(2.pásmo), vzhľadom na výrazný nárast cien energií a potravín. Návrh v diskusii podporili vedúce ŠJ. Konštatovali pomerne dobre vybavenie ŠJ s tým, že by privítali pokračovanie modernizácie a výmeny zastaraných spotrebičov. Predsedníčka komisie a členovia podporili vyjadrenie a požiadavku vedúcich ŠJ.
Uznesenie č. 2/5/2011 : KŠ berie na vedomie. Konštatuje dobrú úroveň školského stravovania a nedostatok kapitálových výdavkov na modernizáciu zariadenia ŠJ. Do návrhu rozpočtu na rok 2012 zahrnúť návrh  kapitálových výdavkov pre  ŠJ.

K bodu 4 Aktualizácia Koncepcie rozvoja školstva východiská a postupové kroky- členom bol poslaná stručná osnova. V úvodnom slove podrobnejšie rozviedol potrebu aktualizácie Koncepcie rozvoja školstva M. Vrbovský.  Mgr. Morávek vyslovil podporné stanovisko a reálnosť navrhnutého postupu.
Uznesenie č. 3/5/2011 :  Komisia školstva odporúča pripraviť aktualizáciu Koncepcie rozvoja školstva podľa predloženého návrhu.

K bodu 5 Návrh zmien vo VZN v oblasti školstva členom bolo doručené stručné odôvodnenie
V úvodnom slove M. Vrbovský odôvodnil návrh novelizácie VZN z hľadiska zmeny legislatívy a zohľadnia nových skutočností . Členovia komisie sa v diskusii vyjadrili podrobnejšie k niektorým potrebným zmenám. Ing. Malárik vysvetlil podrobnejšie potrebu úpravy  z pohľadu CVČ. Mgr. Husáriková podporila úpravu pre ŠKD.  S Mgr. Morávkom bol  prediskutovaný zámer VZN o dotáciách.
Uznesenie č. 3/5/2011 :  Komisia školstva odporúča pripraviť zmeny vo VZN v oblasti školstva a pripraviť na prerokovanie po konzultácii so školami na júnové rokovanie komisie školstva a MsZ.

K bodu 6 Aktuálne informácie M. Vrbovský
-  Plán podujatí na mesiac máj
-  Príprava osláv  MDD v meste organizátor CVŠ a MsDK  a školy samostatne.
-  Prerušenie prevádzky MŠ  cez letné prázdniny.
Uznesenie 4/5/2011 :  KŠ berie na vedomie. Odporúča schváliť prerušenie prevádzky MŠ cez letné prázdniny podľa predloženého návrhu.
Pozvanie ZŠ s MŠ s VaVJM na slávnostnú akadémiu 60. výročie znovu založenia školy.

Záver . Predsedníčka poďakovala prítomným za aktívnu účasť, ZŠ Pionierska ul. za poskytnutie priestorov a zasadnutie ukončila.