Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 06.05.2011 - 09:49  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 09:51  //  zobrazené: 1925

03/2011 zasadnutie komisie pre sociálne, zdravotné a bytové otázky

číslo: 03/2011  |  dátum konania: 04.05.2011

Zasadnutie zahájil MUDr. Jozef Grell, predseda komisie. V úvode rokovania  prítomných členov komisie a skonštatoval, že účasť členov tvorí nadpolovičnú väčšinu, čím je zasadnutie komisie uznášania schopné.
Komisia rokovala podľa nasledujúceho programu:
Program: 
1. Otvorenie
2. Plnenie uznesení z predchádzajúceho zasadnutia
3. Bytové otázky
4. Rôzne
5. Záver

k bodu č. 2
Informáciu o plnení uznesení z predchádzajúceho zasadnutia predložila p. Hamarová. Uviedla, že na predchádzajúcom zasadnutí komisia prijala spolu 7 uznesení. Z týchto uznesení je jeden materiál   zaradený na dnešné rokovanie( uznesenie č. 12/2011, opätovne uvoľnený jednoizbový byt č. 85 v dome 1948/21 na 5. poschodí na ul. Narcisovej v Šali). K uzneseniu č. 9/2011 (Komunitný plán sociálnych služieb) uviedla, že prednosta navrhuje stretnutie komisie na 25. mája 2011 o 14.00 hodine. Uznesenie č. 15/2011, ktoré komisia prijala  bolo uložené právničke mesta vyriešiť súhlas trvalého pobytu u nájomníkov, ktorí majú nájomnú zmluvu na dobu určitú/ určiť osobu za vlastníka/, ktorý sa k udeleniu trvalého pobytu vyjadrí, prípadne po dohode s právnym oddelením zakomponovať súhlas k trvalému pobytu. Právnička mesta JUDr. Benkovičová uviedla, že pripravila návrh do nájomných zmlúv, návrh odovzdala na odbor organizačno-právny.  Ing. Bc. Boháčová, vedúca odboru uviedla, že je to v štádiu riešenia. V nových nájomných zmluvách  už bude zakomponované, že občanovi bude udelený trvalý pobyt, v starších nájomných zmluvách sa trvalý pobyt  udelí na požiadanie občana, kde súhlas udelí primátor mesta(v zmysle zákona č. 253/1998 Z. z.  o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR).

K uzneseniu č. 9/2011(Komunitný plán sociálnych služieb)  komisia súhlasí so zvolaním stretnutia na 25.mája 2011 o 14,00 hod.
Komisia vzala informáciu o plnení uznesení z predchádzajúceho zasadnutia na vedomie.
k bodu č. 3
Žiadostí z bytového referátu predložila p. Botková.

1)  Obsadenie jednoizbového bytu č.85 v dome 1948/21, V. poschodie na ulici Narcisovej
     v Šali- Veči. s dlhom a so závadami.

Jednoizbový byt č.85 v dome 1948/21, V. poschodie na ulici Narcisovej v Šali- Veči bol pridelený komisiou uznesením č.12/2011 Erikovi , bytom Šaľa,  s podmienkou prevzatia dlhu a uzatvorenia splátkového kalendára predloženého mestom.
P .Erik  predmetný byt prevzal 18. 4. 2011  a  dňa 20. 4. 2011vrátil kľúče od predmetného bytu späť. Ako dôvod uviedol zdevastovaný vchod a prostredie domu.(nie bytu).
Menovaný bol upozornený, že ako žiadateľ, ktorému bol ponúknutý k nájmu voľný byt a odmietne ho prijať , bude vyradený z poradovníka. Menovaný túto skutočnosť zobral na vedomie a trval na odovzdaní bytu.

Ďalší uchádzač z poradovníka je p. Roland ,  ktorý je ochotný prevziať dlh a uviesť byt do užívaniaschopného stavu.
Komisia sa negatívne vyjadrila na adresu menovaného. Jeden z členov komisie uviedol, že veľa ľudí dostal do ťažkostí, na menovaného je podaná žaloba, má veľa dlhov, nespláca úvery. Z uvedeného dôvodu komisia spochybnila jeho čestné prehlásenie o príjme nakoľko má informácie, že voči menovanému je vedené exekučné konanie. Komisia odporúča prideliť nájomný byt uchádzačovi, ktorý sa nachádza v návrhu do poradovníka( Marcela  a manžel Vojtech) a  zároveň spĺňa kritéria nájmu v  zmysle VZN č. 9/2009, § 4, bod 4, písm. c, d.
Prehľad týchto uchádzačov je v tabuľkovej časti, ktorá je prílohou zápisnice.
Hlasovanie: Prítomní 7,  Za: 7
U z n e s e n i e  č. 16/2011
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ
a) opätovne sa oboznámila so žiadosťami uchádzačov o  nájom jednoizbového bytu a o nájom  garsónky z aktuálneho poradovníka,
b) odporúča primátorovi mesta prideliť jednoizbový byt č. 85 v dome č. 1948/21, na V. poschodí na ulici Narcisovej v Šali - Veči  Marcele  a manželovi Vojtechovi, trvale bytom Šaľa, ktorá sa nachádza v návrhu- dodatku na poradovník a zároveň spĺňa kritéria nájmu v zmysle VZN č. 9/2009, § 4, bod 4, písm. c, d.

2) Ing. Marek  a Alica , nájomcovia bytu č. 19, jednoizbového, na II. poschodí v dome  č. 1 na ulici  v Šali- Veči ? Žiadosť o spoločný nájom pre svoju sestru Mgr. Luciu a jej manžela Jána .

Správca Bytkomfort s.r.o. neeviduje na byte žiaden dlh na nájomnom ani na úhradách za plnenia poskytované s užívaním bytu ani žiaden dlh na poplatkoch z omeškania.

Hlasovanie: Prítomní: 7, Za: 5, Proti: 2
U z n e s e n i e  č. 17/2011
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ
a) prerokovala žiadosť Ing. Mareka a Alice , nájomcovia bytu č. 19, jednoizbového, na II. poschodí v dome č.1 na ulici  v Šali- Veči  o spoločný nájom pre svoju sestru Mgr. Luciu a jej manžela Jána ,
b) odporúča primátorovi mesta schváliť spoločný nájom Ing. Mareka  a Alice, nájomcovia bytu č. 19, jednoizbového, na II. poschodí v dome č.1 na ulici  v Šali ? Veči so sestrou Mgr. Luciou  a jej manželom Jánom .

Nasledujúci materiál  č. 3 a č. 4 pripravila na komisiu p. Mária Antalová, z referátu správy majetku mesta

3) Alžbeta , trvale bytom , Šaľa - žiadosť o odpustenie  poplatku  z omeškania na nedoplatku za nájom bytu

Mestský úrad eviduje dňom 6.4.2011 žiadosť Alžbety , trvale bytom  Šaľa, o odpustenie poplatkov z omeškania na nedoplatku vo výške 4.977,26 Eur za nájom bytu na ul. v Šali
Materiál tvorí prílohu zápisnice.

V diskusii členovia komisie uviedli, že menovanej bol pridelený byt na základe toho, že sa dobrovoľne zaviazala a bola ochotná  uhradiť dlh- istinu a poplatky z omeškania v plnej výške na účet mesta jednorázovo resp. splátkovým kalendárom odsúhlaseným Mestom Šaľa na účet mesta. Po prerokovaní žiadosti komisia hlasovaní prijala nasledovné stanovisko.
Hlasovanie: Prítomní : 7, Za: 0, Proti: 7

U z n e s e n i e  č. 18/2011
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ
a) prerokovala žiadosť Alžbety, trvale bytom Šaľa o odpustenie poplatkov z omeškania na nedoplatku vo výške 4 977,26 Eur za nájom bytu na ul.
b) odporúča Mestskému zastupiteľstvu v Šali neschváliť žiadosť Alžbety , trvale bytom Šaľa o odpustenie poplatkov z omeškania na nedoplatku vo výške 4 977,26 Eur za nájom bytu na ul.

4) Mgr. Žaneta, trvale bytom  Bratislava - Rača - žiadosť o odpustenie poplatku z omeškania na nedoplatku za nájom bytu

Mestský úrad eviduje dňom 28.2.2011 žiadosť Mgr. Žanety o odpustenie poplatkov z omeškania na nedoplatku vo výške 2.025,32 Eur za nájom bytu č. 14 na ul.  v Šali - Veči, ktorý má v prenájme.
Materiál tvorí prílohu zápisnice.

Aj k tejto žiadosti  členovia komisie uviedli, že menovanej bol pridelený byt na základe toho, že sa dobrovoľne zaviazala a bola ochotná  uhradiť dlh- istinu a poplatky z omeškania v plnej výške na účet mesta jednorázovo resp. splátkovým kalendárom odsúhlaseným Mestom Šaľa na účet mesta. Po prerokovaní žiadosti komisia hlasovaní prijala nasledovné stanovisko.
Hlasovanie: Prítomní : 7, Za: 0, Proti: 7
U z n e s e n i e  č. 19/2011
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ
c) prerokovala žiadosť Mgr. Žanety , bytom , Bratislava- Rača o odpustenie poplatkov z omeškania na nedoplatku vo výške 2 025,32 Eur za nájom bytu na ul. ,
d) odporúča Mestskému zastupiteľstvu v Šali neschváliť žiadosť Mgr. Žanety, bytom  Bratislava- Rača o odpustenie poplatkov z omeškania na nedoplatku vo výške 2 025,32 Eur za nájom bytu na ul. Narcisovej 1948/17.

k bodu č. 4
V bode "Rôzne" pán Gáll, riaditeľ Organizácie sociálnej starostlivosti mesta Šaľa informoval členov komisie, že ho navštívil riaditeľ Trnavskej arcidiecézy s prosbou zamestnať radové sestry ako opatrovateľky, a tiež o  žiadosti o poskytnutie finančných prostriedkov na opatrovateľskú službu na rok 2011, ktorú podala arcidiecéza na mesto. Uviedol, že štyri radové sestry zabezpečujú opatrovateľskú službu pre 10 občanov nášho mesta, títo občana spĺňajú kritériá zo zákona o sociálnych službách, majú vydané právoplatné rozhodnutie vo veci odkázanosti fyzickej osoby na poskytovanie sociálnej služby. V roku 2009 im bol poskytnutý finančný príspevok na základe zmluvy, v roku 2010 finančný príspevok od mesta nedostali.
Uviedol, že má informáciu, že na budúci týždeň bude k uvedenej žiadosti rokovanie primátora mesta  s riaditeľom Trnavskej arcidiecézy.
Komisia vzala informáciu na vedomie.
Na záver rokovania predseda komisie sa poďakoval prítomným za účasť a ukončil zasadnutie komisie.