Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 21.03.2011 - 12:49  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 09:21  //  zobrazené: 1920

01/2011 zasadnutie komisie školstva

číslo: 01/2011  |  dátum konania: 15.03.2011

Zasadnutie otvorila a prítomných  privítala Ing. Helena Psotová, predsedníčka komisie. Prítomní všetci členovia komisie - viď  prezenčná listina. V úvode otvorenia predsedníčka v krátkosti zhrnula poslanie komisie a vyjadrila presvedčenie, že vzhľadom na zloženie komisie bude jej činnosť odborne zameraná a tak ako v minulosti pomôže k skvalitneniu úrovne školstva v Šali.

Schválený program zasadnutia:
1. Otvorenie
2. Plán práce komisie na rok 2011
3. Návrh rozpočtu na rok 2011 Program. 9 vzdelávanie
4. Okresné oslavy Dňa učiteľov – organizačné a finančné zabezpečenie
         5.  Aktuálne informácie a rôzne
         6.  Záver

K bodu 2 Plán práce komisie na rok 2011 – dostali členovia elektronicky. Vychádza z doterajších skúseností z činnosti komisie s možnosťou operatívneho doplnenia.
Uznesenie č. 1/3/2011   Komisia školstva schvaľuje plán práce na rok 2011 podľa predloženého návrhu.
Za : 7  Zdržali: 0  Proti 0

K bodu 3 Návrh rozpočtu na rok 2011 Pr. 9 vzdelávanie – dostali členovia komisie elektronicky. V úvodnom komentári M. Vrbovský informoval o podkladoch pre zostavenie rozpočtu. Návrh rozpočtu vychádza z aktuálnej ekonomickej situácie. Mal by zabezpečiť bezproblémovú bežnú prevádzku škôl s obmedzením dotácií na rozvoj a modernizáciu. Návrh rozpočtu bol prerokovaný s prekonzultovaný na pracovnej porade s riaditeľmi škôl a individuálne pri pracovnej návšteve škôl bez rozporovania.
V diskusií sa členovia komisie vyjadrili k problematike nedostatočného odmeňovania školstve, obmedzených možností na modernizáciu technického stavu budov a materiálnej základne výchovno – vzdelávacieho procesu.  Ing. Psotová informovala, že v prípade neprijatia celkového rozpočtu požiada o samostatné schválenie rozpočtu len v programe 9. Vzdelávanie.
Uznesenie č. 2/3/2011 Komisia školstva prerokovala návrh rozpočtu v Programe  9 vzdelávanie na rok 2011 s výhľadom na roky 2012 a 2013. Odporúča MsZ schváliť rozpočet v programe 9 vzdelávanie podľa predloženého návrhu. 
Za : 7  Zdržali: 0  Proti 0

K bodu 4 Okresné oslavy Dňa učiteľov – organizačné a finančné zabezpečenie. Dostali členovia komisie elektronicky. Po krátkej diskusii a doplňujúcich informáciách bolo schválené nasledovné uznesenie:
Uznesenie č. 3/3/2011:  Komisia školstva prerokovala návrh. Súhlasí s navrhovaným organizačným a finančným zabezpečením okresných osláv Dňa učiteľov 30. 3. 2011. Odporúča realizovať oslavy podľa predloženého návrhu.
Za : 7  Zdržali: 0  Proti 0

K bodu 5  Aktuálne informácie a rôzne
a)  Voľba podpredsedu komisie.
Uznesenie č. 4/3/2011 Komisia školstva zvolila za podpredsedu komisie Mgr. Júliusa Morávka.
Za : 6  Zdržali: 1 (Mgr. Morávek)
b) Návrh na doplnenie komisie školstva. Návrh odôvodnila Ing. Psotová. Jej odôvodnenie členovia komisie odobrili. Bolo prijaté uznesenie:
Uznesenie č.  5/3/2011 : Komisia školstva navrhuje MsZ doplniť členov komisie. Za kandidátov na členstvo v komisii odporúča Mgr. Krisztínu Száz a Mgr. Alenu Demkovú.
Za : 7  Zdržali: 0  Proti 0
c)  Informácie
  Zápis do 1. ročníka- výsledky, poskytnutý elektronicky prehľad
 Prijímanie detí do MŠ – priebeh. Na aprílovom zasadnutí za účasti riaditeliek MŠ,  na základe výsledkov prijímania a demografického vývoja  predloží SŠÚ návrh na  perspektívnu potrebu priestorov pre MŠ.
   Voľby do MsŠR – výsledky , dostali členovia elektronicky
   Uznesenie  č. 6/3/2011:  Komisia školstva berie  informácie na  vedomie.
Za : 7  Zdržali: 0  Proti 0
d) Rôzne
- Mgr. Morávek upozornil na alarmujúci stav v bývalej budove školy na Komenského ul v Šali-Veči, ktorá sa devastuje, vybité okná, neporiadok.  Ďalší členovia komisie sa pripojili k tomuto konštatovaniu. Pozitívne hodnotili podstatné zlepšenie technického stavu budov škôl. Problémovými ostáva najmä ZŠ s MŠ s VaVJM, kde sa nepokračovalo v rekonštrukcii, ZŠ Hollého a MŠ Družstevná. Z diskusie vyplynula požiadavka, aby budova bývalej MŠ  Palárika zostala v majetku mesta pre potreby školstva.
Uznesenie č. 7/3/2011 : Komisia školstva odporúča, aby sa urýchlila rekonštrukcia ZŠ s MŠ a VaVJM s úpravou fasády. Žiada, aby budova bývalej MŠ Palárika zostala v majetku mesta pre účely školstva (premiestnenie ZUŠ a potrebu tried pre MŠ v prípade nárastu počtu detí). Prenájmy časove viazať s prihliadnutím na uvedené využitie .
- V ďalšej časti sa prediskutoval problém starostlivosti a pomoci deťom v pestúnskej starostlivosti p. Daniela. Na základe zistenia potrebných podkladov  sa zvážia možnosti pomoci.
- V rámci diskusie sa prítomní vyjadrovali k problematike problémových detí  s poruchami správania, kde evidentne legislatíva neumožňuje optimálne riešenie.
- Pre lepšiu informovanosť rodičov bol navrhnutý systém elektronickej žiackej knižky v rámci programu AsC agenda, ktorý majú školy k dispozícii. Návrh bude prerokovaný s riaditeľmi škôl s postupnou realizáciou.
- PaedDr. Botorčeová informovala o prebiehajúcich maturitách, testovaní  a vyjadrila sa pozitívne o úrovni vedomostí a poznatkov žiakov zo ZŠ v Šali, ktorí prichádzajú študovať na SŠ v Šali.

K bodu 6 Záver . Predsedníčka poďakovala prítomným za aktívnu účasť a zasadnutie ukončila.