Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 12.10.2017 - 09:28  //  aktualizácia: 12.10.2017 - 11:40  //  zobrazené: 2381

Znepokojenie medzi Šaľanmi

Cez víkend bitky pri súkromnom podniku, v stredu lúpežný prepad banky. Udalosti v meste sú za posledné dni smutné a znepokojujúce aj bez neoverených, negatívnych a zveličujúcich informácií. Tie sa však po sociálnej sieti šíria bleskovou rýchlosťou. Primátor Šale Jozef Belický je názoru, že za trestný čin má byť potrestaný každý.

„Je nám ľúto, čo sa stalo. Je nám to ľúto bez ohľadu na to, kto to vykonal. Z podobných udalostí máme všetci strach, obávame sa, že budeme my alebo naši blízki obeťou takejto kriminality. Ale nerobme unáhlené závery, nerobme z toho národnostnú otázku alebo otázku politického presvedčenia,“ hovorí primátor na margo toho, že niektoré príspevky na sociálnych sieťach znásobujú obviňovanie a všetky násilné skutky v meste sa zrazu automaticky pripisujú cudzincom.

Národnosť páchateľov však zatiaľ nie je potvrdená. Po víkendových incidentoch pri miestnom klube sa na internete začali šíriť „zaručené“ informácie, podľa ktorých majú dve bitky na svedomí Srbi. Táto neoverená, a ako sa neskôr ukázalo, aj nepravdivá informácia ovplyvnila verejnú mienku do takej miery, že sa pomaly vyvoláva panika. Informácie od polície nakoniec hovoria o tom, že za víkendovými prípadmi stoja miestni obyvatelia, nie cudzinci. „Nemyslím si, že jedine Srbi sú príčinou kriminality. Toto práve potvrdzujú prípady z víkendu. Ale verejná diskusia už prerástla do extrému - že nebyť Srbov sa nikomu nič nestane. Vyšetrovaním sa ukáže, kto skutky spáchal. Som toho názoru, že nezáleží na tom, kto ich spáchal, jednoducho vinníkov treba potrestať. Je jedno, kto je za tým, takéto konanie v našom meste nie je akceptovateľné,“ dodáva primátor.

Po víkendových udalostiach sa zástupcovia mestskej a štátnej polície stretli a okamžite prijali niekoľko opatrení, mesto v rámci možností a kompetencií, ktoré má – okolie baru bude počas podujatí pod dozorom častejšej hliadky. Polícia iniciovala stretnutie aj s prevádzkovateľom klubu, ktorý prisľúbil súčinnosť s políciou v budúcnosti. Podobné akcie bude vopred nahlasovať mestskej polícii a okolie klubu bude zabezpečené kamerovým systémom. Aj v prípade stredajšieho bankového prepadu je mestská polícia v rámci svojich kompetencii maximálne súčinná so štátnou políciou. Viac svetla do vyšetrovania priniesli zábery z bezpečnostných kamier. Preventívne opatrenia, ktoré mesto realizuje, samozrejme znamenajú zníženie kriminality. No to ešte neznamená, že sa prípady, keď jednotlivci porušujú zákony či predpisy a ohrozujú nás všetkých, nemôžu stať. Podľa primátora je však bezpečnosť a pocit bezpečia  v meste aj v rukách ľudí. „K tomu, ako bezpečne sa budeme cítiť v tomto meste, môže prispieť každý občan. Ale nie fabulovaným príspevkom na sociálnej sieti a znásobovaním a rozsievaním nenávisti a pocitu strachu medzi ľuďmi – to jednoducho nie je riešením a nikomu to nepomôže. Treba k tomu pristupovať inak, treba byť všímavejší k svojmu okoliu, k reálnemu životu, a nebudovať si, resp. nenechať si vštepovať nebezpečné predsudky,“ uzavrel primátor.

 

Otázke cudzincov v meste sa venujeme v ďalšom článku:

http://sala.sk/clanok/sala-sa-snazi-o-pokojne-spolunazivanie

 

 

(ek)

 

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/