Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 31.08.2017 - 15:13  //  aktualizácia: 02.09.2017 - 20:17  //  zobrazené: 1318

Zatraktívni sa všetkých päť lokalít

Mestské zastupiteľstvo v Šali schválilo aj pre rok 2017 výdavky vo výške 5 000 EUR na projekty participatívneho rozpočtu. Proces realizácie participatívneho rozpočtu prebieha tak, že skupiny obyvateľov, prípadne jednotlivci si navrhnú projekty, ktoré by si želali realizovať. Hlavným cieľom je práve skrášlenie a zlepšenie podmienok života v meste Šaľa. Mesto na základe vhodnosti výberu lokality a reálnosti rozpočtu zabezpečí samotnú realizáciu projektu, obyvatelia sa budú spolupodieľať napríklad formou brigád. Návrhy projektov v tomto roku bolo potrebné doručiť prostredníctvom pošty alebo do podateľne MsÚ Šaľa v termíne do 31. mája 2017.

Do tohto termínu sa prihlásilo celkom 5 projektov, v rámci dostupných finančných prostriedkov sa cez participatívny rozpočet rozhodlo vyhovieť trom z nich. Avšak mesto sa rozhodlo zabezpečiť realizáciu aj zvyšných dvoch projektov.

Projekty podporené cez participatívny rozpočet:

  1. „Detská radosť – najkrajšia radosť“ – vybudovanie detského ihriska pre deti, Vlčanská ulica

Navrhovateľ: Slavomír Čačaný, ul. Vlčanská 7, 927 01Šaľa

Predpokladaná výška rozpočtu:2000 EUR

V tejto lokalite sa v súčasnosti nachádza pieskovisko a preliezačka. V rámci projektu sa vybuduje preklápacia hojdačka, pružinová hojdačka a šmykľavka.

 

  1. Rozšírenie detských prvkov na detskom ihrisku Lúčna

Navrhovateľ: Obyvatelia ul. Lúčnej, Šaľa zastúpení Ing. R. Andrášim

Predpokladaná výška rozpočtu:2090 EUR

V lokalite sa nachádza oplotené detské ihrisko, v ktorom sú šmykľavka, pružinové prvky a preliezačky. Ihrisko sa na základe žiadosti doplní o hojdačku a detský kolotoč.

 

  1. Rozšírenie detských prvkov na detskom ihrisku Narcisova

Navrhovateľ: Obyvatelia bytoviek na ul. Narcisovej, Šaľa zastúpení Ing. R. Andrášim

Predpokladaná výška rozpočtu:640 EUR

Doplní a obnoví sa pôvodné ihrisko a pieskovisko. Na ihrisku podľa žiadosti obyvateľov pribudne preklápacia hojdačka a zabezpečí sa výmena piesku v pieskovisku.

 

Projekty podporené inými zdrojmi finančných prostriedkov:

 

  1. „POĎme Tam“ – zatraktívnenie priestoru na sídlisku

Navrhovateľ: Ing. Rastislav Gabera, L. Novomeského 7742, Šaľa

Predpokladaná výška rozpočtu: 2000 EUR

V súčasnosti sa v lokalite nachádza detské ihrisko a betónová plocha na voľnom priestranstve bez možnosti oddychu miestnej komunity v tieni stromov.Projekt zatraktívni miesto pre rodiny s deťmi aj seniorov výsadbou nových stromov, vytvorením chodníka a osadením nových lavičiek pri multifunkčnej betónovej ploche a ihrisku na ulici L. Novomeského.

  • Tento projekt mesto zrealizuje ako náhradnú výsadbu, čiže nebude hradená z participatívneho rozpočtu. Súčasťou realizácie bude aj požadované osadenie lavičiek.

 

  1. Rozšírenie detských prvkov na detskom ihrisku 1. mája

Navrhovateľ: Obyvatelia ul. 1. mája, Šaľa zastúpení Ing. R. Andrášim

Predpokladaná výška rozpočtu:1150 EUR

V danej lokalite ide o doplnenie existujúcich prvkov pre deti – o jednu visiacu hojdačku a opreklápaciuhojdačku, ktoré v lokalite v minulosti boli, avšak teraz tam obyvateľom chýbajú.

  • Mesto Šaľa medzičasom podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok na realizáciu práve tohto ihriska, avšak výzva bola riadiacim orgánom zrušená. Napriek tomu mesto aktivity v žiadosti zrealizuje.

(alx)

foto: ilustračné

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/