Domov   >  Kultúra
publikované: 13.06.2016 - 20:38  //  aktualizácia: 14.06.2016 - 13:46  //  zobrazené: 3356

Materinky predstavili inšpiratívnu rozprávku

VO VÁHU ŽIJE VODNÍK, DETI HO VIDELI NA VLASTNÉ OČI!
Urobiť dobré divadlo je umenie. A o divadle pre deti to platí dvojnásobne. Premiéra je pre každý divadelný súbor chvíľou pravdy alebo vystavením účtu sebe i divákovi. Dovtedy však treba drieť, odriekať si pôžitky i čas s rodinou. A to všetko iba pre potešenie, z lásky k divadlu. K umeniu. Ak má okrem herca radosť aj divák, je to skvelé. Ak má radosť detský divák, niet čo viacej komentovať.

Divadelný súbor Materinky Šaľa (pri MsKS a CVČ) radosť deťom prináša už niekoľko dlhých dekád. Výnimkou nie je ani táto sezóna. Alena Demková napísala rozprávku so zjavným ekologickým posolstvom. Valentín Kozaňák ju zrežíroval a zložil hudbu. Silné a chytľavé melódie nenechajú ľahostajnými detského ani dospelého diváka.  Kozaňák používa veľmi jednoduché, no nanajvýš efektívne výrazové prostriedky. I keď urobiť v priestore inscenáciu bez rekvizít je naozaj ťažké, kolektívu sa to podarilo. Okrem slov a hudby je v rozprávke veľmi dôležitý pohyb, ktorý nie je samoúčelný. Všetko je efektné a efektívne. Gesto, hra telom, hra s kostýmom ale aj hra so symbolmi. Materinky nepotrebujú na scéne nič. Vystačili si s dvomi igelitovými vrecami. Za málo peňazí sa dá urobiť veľa kvalitnej muziky. Predstavenie Kde je mastný fľak, tam nebýva rak je toho dôkazom. Ekologická hra je určená pre všetky vekové generácie. Autori dvíhajú varovný prst, na ktorý spontánne reagujú aj detskí diváci. Pointu si uvedomujú a tlieskajú jej. Trúfam si tvrdiť, že rozprávku Kde je mastný fľak, tam nebýva rak by mali vidieť aj dospelí.

Ak by sme chceli o inscenácii šíriť mystické fámy, tak vedzte, že vo Váhu od dnes žije vodník. Dávajte si pozor, neporiadnym ľuďom vypúšťa duše. Volá sa HádveÓ.

Predstavenie si môžete najbližšie pozrieť na Šalianskom jarmoku, 25.júna o 14,00h.

Miroslav Demín