Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 29.05.2017 - 13:35  //  aktualizácia: 29.05.2017 - 15:43  //  zobrazené: 26822

Virtuálny cintorín a GISPLAN

Mesto dalo vypracovať elektronickú verziu mapy šalianskeho cintorína. Môžete sa v nej jednoducho orientovať z pohodlia domova alebo kancelárie. Stačí si kliknúť na modul VIRTUÁLNY CINTORÍN na mestskej webovej stránke www.sala.sk. Nie je to však jediná novinka...

Mapu cintorína nájdete na pravej strane "menu" dole (označené žltým rámikom - aktívny link na Virtuálny cintorín nájdete pod článkom)

Hľadanie v aplikácii  je jednoduché. Buď si kliknete na hrobové miesto a na pravej strane sa vám zobrazí meno zosnulého, respektíve žijúceho majiteľa miesta. Dá sa to aj opačným spôsobom. Teda, že si do vyhľadávača doplníte meno zosnulého, ktorého hrob chcete nájsť. Systém vám ho v priebehu pár sekúnd vyhľadá. Musíte zadať presné a správne meno, inak budete vo vyhľadávaní neúspešní. Napríklad, ak napíšte namiesto Pavol - Pavel, systém to akceptovať nebude. Ak zadáte meno, ktoré je v meste bežné, (napríklad Miškovič, Hlavatý), systém nájde všetky takéto hrobové miesta. Takisto v prípade, ak pôjde o zhodu aj v krstnom mene. Informácie uvedené v nájdenom poli obsahujú okrem mena pochovaných aj veľkosť hrobu, prípadne typ hrobu.

Graficky je mapa spracovaná v troch rôznych vrstvách. Prvá je mapa bez podkladu, druhá základná a tretia je ortofoto mapa. Vrstvy si viete prepínať. Do virtuálnej podoby je spracovaný zatiaľ iba šaliansky cintorín. Podľa slov prednostky Ing.Jany Nitrayiovej, mesto počíta aj so spracovaním večianskeho cintorína do virtuálnej podoby.

Ďalšou novinkou na webe je KATASTRÁLNA MAPA MESTA. Nájdete ju na tom istom mieste, kde je VIRTUÁLNY CINTORÍN, presnejšie - o políčko vyššie. Volá sa GISPLAN MESTA ŠAĽA. Je to geograficko – informačné spracovanie jednotlivých objektov a pozemkov v našom meste.

Aplikácia GISPLAN je veľmi podobná virtuálnemu cintorínu, napokon, cintorín je súčasťou GISPLANU. Prepínať si dokážete štyri mapové vrstvy: bez podkladu, základná mapa, mapa ZBGIS, ortofoto mapa.

Hľadanie adries a objektov je rovnaké ako pri virtuálnom cintoríne. Vyhľadávať sa dá podľa: adresy, parcely, alebo  GPS súradníc. Aplikáciu si viete prepnúť do troch módov. Prvým je základná aplikácia, druhým katastrálna mapa a tretím mapa pasportu cintorínov (virtuálny cintorín).

spracoval Miro Demín

Virtuálny cintorín nájdete tu: http://mu-sala.gisplan.sk/mapa/pasport-hrbitovu/?lb=osm&ly=hroby-typ&c=-517416%3A-1285748.6&z=6

GISPLAN nájdete tu: http://mu-sala.gisplan.sk/mapa/zakladna-aplikacia/?lb=bmp&lbo=1&lyo=&ly=ul&c=-516440%3A-1285083&z=2

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/