Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 04.10.2017 - 15:26  //  aktualizácia: 04.10.2017 - 15:50  //  zobrazené: 5941

V Šali otvorili „škôlku pre seniorov“

V Šali otvorili denný stacionár. Ide o zariadenie, ktoré poskytne seniorom starostlivosť počas niekoľkých hodín v rámci dňa. Takéto zariadenie, ktoré mnohí nazývajú „škôlkou pre seniorov“, v Šali doposiaľ nebolo. Pre jeho otvorenie sa rozhodol Ján Kilácsko v priestoroch Tropicany. V stredu stacionár slávnostne otvorili.

Cieľom Denného stacionára Viktória Centrum Šaľa je poskytnúť seniorom pobyt v príjemnom prostredí v spoločnosti rovesníkov a pod dohľadom odborného personálu. Seniori môžu prichádzať do zariadenia už od 6.30 hod. a pobudnúť tu môžu do 17.00 hodiny. Podľa majiteľa Jána Kiláčka nie je vylúčené, že otvárací čas v budúcnosti predĺžia. Seniori sa počas dňa nebudú nudiť – ak počasie a zdravotný stav klientov dovolí, absolvujú prechádzku, budú počúvať hudbu, vyšívať alebo trénovať jemnú motoriku. Klienti si budú môcť kedykoľvek oddýchnuť či už na klasickej posteli alebo na moderných polohovateľných kreslách. Tie fungujú na diaľkový ovládač a umožnia klienta dať do ľahu alebo ho postaviť na nohy. Uľahčí sa tak práca aj pre personál. Odbornou vedúcou zariadenia bude Eva Filová, ktorá má s podobnou prácou bohaté skúsenosti. Kapacita zariadenia je 38 ľudí.

Novučičké zariadenie s modernou výbavou v stredu 4. októbra slávnostne otvorili. Pásku spolu s majiteľom Jánom Kilácskom prestrihol primátor Šale Jozef Belický. Primátor víta iniciatívu založenia denného stacionáru. Zariadeniu zaželal veľa spokojných klientov a Šaľanom, aby vznikali ďalšie takéto investície, aby sa tak zlepšovali podmienky života v meste. „Veľmi si vážime, že niekto dá vlastné prostriedky na to, aby zlepšil život tých, ktorí si to zaslúžia - naši rodičia, starí rodičia, ktorí svojou prácou vybudovali svet okolo nás. Dnes sa už nemôžu, nevládzu o seba postarať a potrebujú našu pomoc. Toto nie je biznis. Toto nevynáša také peniaze, ako bežné podnikanie. A okrem práce chce aj srdce a dušu,“ povedal primátor v rámci príhovoru. Na slávnostné otvorenie prišli aj starostovia okolitých obcí, zástupcovia viacerých zariadení pre seniorov a aj dekan šalianskej fary Ladislav Šálka.

Prvých klientov prijmú v zariadení už budúci týždeň, 10. októbra. „Už máme prihlásené dámy, vraj aj pána máme, ktorý si zobral žiadosť z Referátu sociálnych vecí na Mestskom úrade v Šali,“ teší sa Ján Kilácsko. Práve na referáte sociálnych vecí mestského úradu možno požiadať o posúdenie odkázanosti. Na základe toho možno získať príspevok na časť poplatku za túto starostlivosť. Obyvatelia okolitých obcí sa však musia obrátiť na príslušné oddelenie obecné úradu v mieste trvalého bydliska.

 

(ek)

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • slávnostné otvorenie, Denný stacionár Viktória Centrum Šaľa
  • slávnosntné otvorenie, primátor Šale Jozef Belický (vľavo) a majiteľ zariadenia Ján Kilácsko
  • slávnosntné otvorenie, primátor Šale Jozef Belický (vľavo) a majiteľ zariadenia Ján Kilácsko
  • slávnosntné otvorenie, primátor Šale Jozef Belický (vľavo) a majiteľ zariadenia Ján Kilácsko
  • slávnosntné otvorenie, primátor Šale Jozef Belický (vľavo) a majiteľ zariadenia Ján Kilácsko
  • Ján Kilácsko (vľavo) a prednostka MsÚ Šaľa Jana Nitrayová
  • polohovateľné kreslo si vyskúšal aj dekan šalianskej fary Ladislav Šálka
  • polohovateľné kreslo si vyskúšal aj dekan šalianskej fary Ladislav Šálka
  • zľava: Emese Kilácsková, Eva Filová, Ján Kilácsko, Viktória Kilácsková
  • zľava: Emese Kilácsková, Eva Filová, Viktória Kilácsková, Jozef Belický, Ján Kilácsko
  • v budove je aj osobný výťah