Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 16.12.2019 - 11:17  //  aktualizácia: 16.12.2019 - 11:21  //  zobrazené: 2420

Umelec z keňského slumu Adam Masava zavítal medzi eRkárov v Šali

Šalianski eRkári privítali tretiu decembrovú nedeľu vzácnu návštevu. Ako poďakovanie za to, že sa dlhoročne aktívne zapájajú do koledníckej akcie Dobrá novina, ktorá je spojená s koledovaním a zbierkou pre rozvojové projekty v afrických krajinách, privítali v meste mladého výtvarníka Adama Masavu z Keni. Adam vyrástol v extrémnej chudobe v slume Mukuru v Nairobi. Vďaka rozvojovému projektu s podporou Dobrej noviny si našiel prácu a založil ateliér (Mukuru Art Club), kde zhromažďuje chlapcov zo slumov, aby im pomáhal objavovať výtvarný talent. Svoje diela už vystavoval takmer na všetkých kontinentoch. V týchto dňoch je na okružnej ceste, zavíta do viacerých farností a miest po celom Slovensku. 

,,Adam je krásnym dôkazom toho, že koledovanie prináša naozaj mnoho požehnania," hovorí animátorka Dominika Bujdáková, ktorá spolu s priateľmi animátormi podujatie pripravili. Prvou časťou boli špeciálne tvorivé dielne pre rodiny s deťmi v priestoroch Základnej školy Ľudovíta Štúra, kde Adam viedol výtvarný workshop. Rodiny s deťmi i samotných eRkárov naučil, ako je možné namaľovať jednoduchý obraz v impresionistickom štýle. Deťom, mladým i starším potom predstavil v prezentácii svoje svedectvo v Kostole Margity Antiochijskej. Za jeho návštevu kaplán farnosti poďakoval Tomáš Kišon. Sprevádzali ho projektová manažérka Dobrej noviny Darina Maňurová a zástupca riaditeľa Dobrej noviny Daniel Fiala. 

Adam Masava Onyango je mladý Keňan, ktorý celý svoj doterajší život prežil v slume. Vďaka talentu, ktorý uňho objavil učiteľ na základnej škole, sa mu podarilo dostať z biedy. Vyhral jednu súťaž, vďaka čomu v sebe objavil talent. Obrazmi, ktoré namaľoval, si zarobil peniaze, oženil sa a momentálne má blízko slumu ateliér, kde vedie skupinu chalanov zo slumov k tvorivosti a zručnosti v maľovaní. Na Slovensko sa dostal vďaka bratovi už v roku 2008, keď sa v slovenských farnostiach stretával s ľuďmi zapojenými do koledníckej akcie Dobrá novina. Do Šale prišiel po tom, ako ho už privítali v Prešove či v Lučenci. Zavíta aj do Bratislavy, Ružomberka a na Oravu. 

Tradičnú kolednícku akciu Dobrá novina organizuje eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí v spolupráci s katolíckymi farnosťami v približne 1 260 mestách a obciach na celom Slovensku. V predchádzajúcom 24. ročníku sa do Dobrej noviny zapojilo 23 778 koledníkov v 2 512 skupinkách, ktorí spolu navštívili 64 585 rodín. Tento rok bude prebiehať už jej 25. ročník. Uskutoční sa v znamení motta "Buďme požehnaní(m)".  Na verejnú zbierku Dobrá novina možno prispieť celoročne na číslo účtu IBAN: SK77 1100 0000 0029 4045 7894, SWIFT: TATRSKBX alebo online na dobranovina.darujme.sk.  Verejná zbierka Dobrá novina – 25. ročník je zapísaná v registri verejných zbierok Ministerstva vnútra SR. 

eRko Šaľa, foto: Dominika Bujdáková / Mária Bujdáková