Domov   >  Kultúra
publikované: 25.10.2017 - 13:34  //  aktualizácia: 25.10.2017 - 13:48  //  zobrazené: 3453

Svetlonos aj tento rok!

Centrum voľného času Tip Top v Šali aj tento rok pripravuje mimoriadne obľúbené podujatie SVETLONOS. Súčasťou bude aj tradičná tekvičková paráda.

Uskutoční sa 31.októbra (utorok) 2017. Deti s rodičmi môžu prísť o 16.30h do prístavby CVČ, kde na nich čaká bohatý program! Najodvážnejší návštevníci sa môžu tešiť na strašidelnú komnatu. Ak máte strašidelný kostým, neváhajte si ho obliecť! Všetci sú vítaní!

Svetlonos je podľa našich predkov vyrezaná tekvica s vloženou sviečkou. Vyrezávane, strašidelne pôsobiace tekvice spájame najmä so sviatkom Halloween v americkom poňatí. Cieľom je poukázať na tradície našich predkov, ktorí už dávno predtým, ako v 17. storočí tento zvyk preniesli Európania do Ameriky, vyrezávali Svetlonosov. Nadväzovali na dávnovekú mytologickú predstavu Keltov, ktorí verili, že v posledný októbrový deň sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé. Ochranou proti týmto duchom bolo svetlo – najskôr v podobe ohnivých uhlíkov, neskôr sa presunulo do tekvíc. Ich vyrezávané „ tváre „ so strašidelným výzorom mali byť istotou živých pred mŕtvymi. Mytologickým prvkom sú teda oživené tekvice s hrôzostrašným výrazom, umocneným závojom tmy.

-dem-

Počas jesenných prázdnin sa deti môžu zapojiť do denných aktivít, ktoré CVČ pripravilo.