Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 28.07.2016 - 19:39  //  aktualizácia: 28.07.2016 - 20:18  //  zobrazené: 2591

Sociálne služby, zdravie a byty

Oslovili sme všetkých predsedov komisií zriadených mestským zastupiteľstvom a položili sme im dve rovnaké otázky. V predošlých príspevkoch sme priniesli odpovede predsedov komisií kultúry a cestovného ruchu, komisie školstva, komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti, komisie ekonomickej a komisie územného plánovania, výstavby a dopravy. Môžete si ich prečítať tu:
1.diel http://www.sala.sk/clanok/viete-o-com-rokuju-komisie-pri-msz,
2.diel: http://sala.sk/clanok/zivotne-prostredie-poriadok-bezpecnost,
3.diel: http://sala.sk/clanok/financie-uzemne-planovanie-a-doprava

 

V tomto príspevku prinášame odpovede predsedu komisie pre sociálne, zdravotné a bytové otázky.

 

Odpovedá:
MUDr. Jozef GRELL, predseda komisie

Ktoré témy v pôsobnosti a kompetencii vašej komisie považujete pre mesto za kľúčové a strategické?

"Naša komisia zastrešuje tri oblasti: sociálnu, zdravotnú a pripravuje odporúčacie stanoviská k prideľovaniu mestských nájomných bytov. Pre komisiu sú strategickými témy, ktoré sú spracované v dokumentoch, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo. Medzi takéto dokumenty patrí Komunitný plán sociálnych služieb mesta Šaľa pre roky 2012 -2016 a Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Šaľa na obdobie rokov 2014 -2018.  Na oboch dokumentoch participovali aj niektorí členovia našej komisie. Prioritnou témou pre našu komisiu  bolo spustenie prevádzky nového Domova dôchodcov Šaľa, ktorého súčasťou je aj zariadenie opatrovateľskej služby. Vzhľadom na to, že členmi komisie sú mnohí odborníci v tejto oblasti, aktívne spolupracovali pri uvedení tohto zariadenia sociálnych služieb do prevádzky, čo sa úspešne podarilo v apríli tohto roku.  Komisia sa v minulom roku intenzívne zaoberala aj otázkou zrušenia, resp. zachovania detských jasieľ, ktoré prevádzkuje Organizácia sociálnej starostlivosti mesta Šaľa vzhľadom ku klesajúcemu počtu detí v uvedenom zariadení. Mestské zastupiteľstvo v Šali nakoniec rozhodlo o zachovaní uvedeného zariadenia, v súčasnosti je pripravená projektová dokumentácia k možnej rekonštrukcii budovy v prípade, že bude vyhlásená projektová výzva.  Členovia komisie po dôkladnej analýze zaujali stanovisko aj k problematike centralizácie služieb krízovej intervencie. Kľúčovou témou určite bola aj téma nových pravidiel pri prideľovaní mestských nájomných bytov. Členovia komisie svojimi pripomienkami a skúsenosťami z praxe prispeli k definitívnej verzii Všeobecne záväzného nariadenia o podmienkach nájmu a užívania nájomných bytov a bytov sociálneho určenia vo vlastníctve mesta Šaľa."

Ako hodnotíte činnosť vašej komisie "v polčase" volebného obdobia a aké výzvy na vás ešte čakajú?

"Činnosť „v polčase“ môžeme hodnotiť pozitívne, aj keď máme pred sebou ešte veľa úloh a plánov. Problematika, ktorou sa zaoberajú členovia našej komisie, sa týka často zraniteľných, zdravotne znevýhodnených, nízkopríjmových, prípadne marginalizovaných skupín obyvateľstva, členovia komisie sa snažia citlivo posudzovať jednotlivé prípady a zaujať k nim stanovisko. Zasadnutia komisie sa konajú podľa potreby a pravidelne sa ich zúčastňuje aj zástupkyňa spoločnosti Bytkomfort s.r.o. Nové Zámky, ktorá je správcom mestských nájomných bytov pre mesto Šaľa. Na niektoré zasadnutia si prizývame aj ďalších odborníkov  na prerokovávané témy a sú témy, ktoré zaujímajú aj občanov,  preto nie je neobvyklé,  že na zasadnutí komisie sa zúčastňuje aj verejnosť. V súčasnosti je diskutovanou témou aj výstavba nových nájomných bytov v meste, veríme,  že aj členovia našej komisie sa pričinia o to, aby sa tento projekt úspešne zrealizoval."  

Ak vás zaujíma činnosť jednotlivých komisií alebo máte akýkoľvek nápad, neváhajte kontaktovať predsedov alebo členov komisií.
Zoznam nájdete tu: http://www.sala.sk/clanok/komisie-zastupitelstva

Miroslav Demín

 

 

 

  • MUDr.Jozef Grell, predseda komisie
  • Domov dôchodcov Šaľa
  • deti v šalianskych jasliach
  • deti v šalianskych jasliach