Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 13.12.2023 - 20:35  //  aktualizácia: 13.12.2023 - 21:23  //  zobrazené: 473

Slovenská hádzaná aj so šalianskou účasťou.

Slovenská hádzaná aj so šalianskou účasťou.

Aj keď návštevníci našej stránky podobne ako aj ďalší priaznivci malej kožnej lopty a najmä ženskej hádzanej sú v súčasnosti možno aj presýtení z tejto populárnej hry (už dva týždne prebiehajú v troch severských štátoch: Nórsko, Švédsko, Dánsko; od 29.11. – 17.12. 2023) už 26. Majstrovstvá sveta  v hádzanej žien, ktoré sa už prehupli do bojov o medailové umiestnenia. Hádzanársky „život“ však beží aj v reprezentáciách, ktoré sa na toto vrcholové podujatie neprebojovali. Sú medzi nimi aj reprezentačné výbery Turecka a Slovenska, ktoré si dali v tureckej Ankare „hádzanárske rande“, v rámci ktorého zohrali dve priateľské medzištátne duely, v ktorých dali jednotliví lodivodi šancu aj viacerým mladým nádejam. Malým prierezom sa vraciame práve k týmto zápasom.    

Nominácia hádzanárok Slovenska na sústredenie a medzištátne zápasy s Tureckom v Ankare (30. 11. - 6. 12. 2023):

brankárky: Alexandra Ivanytsia (Mlyny Stoislaw Koszalin - Poľsko), Bella Oláhová (Slovan Duslo Šaľa).
 

pivotky: Viktória Györiová (Nemzeti Kézilabda Akadémia -  Maďarsko); Kristína Pastorková (DAC Dunajská Streda); Diana Michálková (UHC Stockerau - Rakúsko).
 

krídla: Natália Dmytrenko (JSK Jaroslaw - Poľsko), Lenka Ratvajská (Duslo Šaľa),  Martina Popovcová (Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (DAC Dun. Streda).                                                 

spojky: Karin Bujnochová (MKS Zaglebie Lubin - Poľsko), Olívia Ščípová, Diana Mária Vargová (obe Slovan Duslo Šaľa), Adriána Holejová (Nice Côte d’Azur –  Francúzsko), Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári KC SE - Maďarsko), Dorota Bačenková (Iuventa Michalovce).
 

poznámka: v nominácii do Turecka  bolo osem  hráčok pôsobiacich v MOL lige  (štyri z Dusla Šaľa, po dve z Iuventy Michalovce a DAC Dunajská Streda) a sedem  hráčok, ktoré pôsobia v zahraničných kluboch.
+ + +
Turecko - Slovensko 27:31 (16:16).
rozhodovali: Kog a Bayrak (obaja Turecko) - 150 divákov; vylúčené: 5 – 3; pokutové hody: 4/4 - 6/4.

Turecko najviac gólov: Beyzová 5, Silová 4,...
 Slovensko: Ivanytsia, Oláhová - Györiová 1, Michálková 2, Dmytrenko, Popovcová 6/1, R. Bíziková 1, Bujnochová 3, L. Ratvajská 3, Holejová 2, B. Lancz 6/3, E. Rajnohová 1, Bačenková, Ščípová 4, D. M. Vargová 2.

Súboj dvoch vyrovnaných tímov videli diváci v I.  polčase, keď sa žiadny z kolektívov nedostal do vyššieho vedenia a tak išli do kabín za nerozhodného stavu.  Aj po zmene strán to vyzeralo dlhšie na vyrovnanú partiu. Aj keď dal tréner SR príležitosť viacerým hráčkam z nominácie prišli  chvíle slovenského tímu. Obrana na čele s brankárkou Oláhovou súperkám veľa nedovolila, získane lopty sme využívali na rýchle kontry zakončené najmä Popovcovou,  či strelami z diaľky v podaní Lanczovej a Ščípovej. Nečudo, že skóre v prospech nášho kolektívu narastalo. Päť minút pred koncom sme dokonca už viedli o sedem gólov  (30:23) a vidina nášho víťazstva sa približovala. Domáce síce v závere troj gólovou šnúrou skorigovali naše vedenie, ale zaslúženú výhru o štyri góly (27:31) si zaknihovala naša reprezentácia.
Jorge Dueňas - tréner žien SR: " Oproti nominácii sme prišli o dve hráčky. Kristína Pastorková musela odcestovať domov pre problémy s nosom; v zápase sa potom Réka Bíziková zrazila so súperkou, spadla a musela do nemocnici na vyšetrenia. V I. polčase sme urobili niekoľko hlúpych chýb, keď sme zbytočne odovzdali loptu súperkám. Obrana nepracovala podľa našich predstáv, nefungovala spolupráca s brankárkou. Napriek nerozhodnému stavu sme nehrali najlepšie. V druhom polčase sme zvýšili úroveň hry v defenzíve, bránili sme aktívnejšie, pokryli pivotku a potom prišli aj zákroky brankárky. Využili sme to aj v útoku, kde sme si začali počínať suverénnejšie. Šancu dostali všetky hráčky a môžeme byť spokojní s tým, čo sme predviedli v druhom polčase. Toto je cesta, ktorou chceme ísť v budúcnosti. Musíme však hrať koncentrovanie celých 60 minút. To je náš najbližší cieľ." 

+ + +

Remíza bola na dosah.

V druhom prípravnom dueli v rámci nášho pobytu v Turecku sa hrala včera odveta a nebyť dvoch - troch pasáži, v ktorých nás súper buď gólovo, alebo herne zaskočil (výkon arbitrov je iná kategória), mohli sme sa vracať z Ankary podstatne spokojnejší, nakoľko by nás tešili dva víťazné duely v poslednom toho ročnom vystúpení reprezentácie Slovenska.  V odvete nastúpili všetky hráčky, ktoré boli zdravotne v poriadku, ale aj tak mal tréner Jorge Dueňas k dispozícii iba 12 hráčok do poľa, nakoľko už nenastúpila ani zranená kapitánka Réka Bíziková (v prvom chýbala aj zranená Kristína Pastorková – Dunajská Streda) a dostatok príležitostí zahrať si dostali všetky hráčky.

Turecko - Slovensko 29:27 (14:15)
rozhodovali: Öztürk a Dogan (obaja Turecko) -  200 divákov; pokutové hody: 2/2 - 3/3; vylúčené: 1 – 4.

Turecko: Naj...gólov - Digdemová 8, Bilgeová a Beyzová po 6,....                                                                               Slovensko: Ivanytsia, Oláhová - Györiová 2, Michálková 1, Dmytrenko, Popovcová 3, L. Ratvajská 3, Bujnochová, Holejová 3, Barb. Lancz 8/3, E. Rajnohová 2, Bačenková 1, Ščípová 3, D. M. Vargová 1. Tréner Jorge Dueňas; asistent Peter Pčola.  
                                                                                                    Slovensko nastúpilo do odvety bez kapitánky Réky  Bízikovej, ktorá sa zranila v prvom zápase, čo bolo ďalšie oslabenie, ktoré dokázal aj súper svoj prospech. Aj odveta sa niesla v podobnom duchu ako prvý duel, najmä v I. polčase, keď sa obe reprezentácie  striedali v tesnom vedení. Turkyne trojgólovou šnúrou „otočili“ stav stretnutia  z 2:3 na 5:3, ale na začiatku druhej desaťminútovky už bolo po ich tesnom náskoku, keď Slovensko vyrovnalo (6:6). Vzápätí prišla lepšia pasáž slovenských hádzanárok, ktorým pomohli k vedeniu v 20. min (11:9) góly Holejovej  a Lánczovej. Väčší náskok sa nám nepodarilo dosiahnuť,  domáce vyrovnali, ale tesne pred prestávkou hráčka Dusla Lenka Ratvajská naklonila skóre na slovenskú stranu (15:14).                                                                      

V druhom dejstve mal duel podobný priebeh, keď  sa oba kolektívy striedali vo vedení. Po góle legionárky Györiovej (Viktória Györiová (Nemzeti Kézilabda Akadémia -  Maďarsko) v 42. minúte sme išli do mini trháku (20:18), ale domáce využívali každú možnosť (aj pri presilovkách)  o zmenu skóre. Škoda, že sa v týchto momentoch strelecky nepridali k najlepšej kanonierke Barbore Lancz (14 gólov)  aj ďalšie hráčky (aj keď 9 gólov Popovcovej, či sedem Ščípovej spolu teší), nakoľko sme neboli ďaleko od zopakovania druhého víťazstva. Domáce hráčky  v závere odskočili do trojgólového náskoku (28:25) a nezostali už sily, ale ani čas na aspoň vyrovnanie.   

Tréner Jorge Dueňas:  "Aj v odvete sme chceli zopakovať výkon a hru z II. polčasu prvého zápasu, ale sme nehrali dostatočne koncentrovane. Postupne sa to však zlepšilo a dostali sme sa viac krát aj do vedenia, ale výkon rozhodcov v dnešnom stretnutí bol veľmi zlý a niektoré ich verdikty až neuveriteľné. Bolo náročné sa tomu prispôsobiť. V druhom polčase sme pokračovali na rovnakej úrovni, častejšie sme hrali v oslabení, čo súper využil. Mrzí, že sme sa borili opäť s problémom premieňania vyložených príležitostí. V závere sme už nedokázali otočiť výsledok, ale celkovo sme podali vyrovnaný výkon."

poznámka: pri bilancii nášho pobytu v Turecku teší, že máme zo vzájomných súbojov s Tureckom o skóre lepšiu bilanciu (v prvom dueli sme vyhrali o 4 góly (27:31).
 

                                           JOZEF SKLENÁR