Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 23.11.2017 - 12:52  //  aktualizácia: 14.12.2017 - 15:21  //  zobrazené: 2982

SCHVÁLENÉ: Výstavba cyklotrasy sa začne už na jar!

Dlhoočakávaná cyklotrasa sa onedlho stane realitou. Na jej výstavbu získalo mesto nenávratný finančný príspevok v maximálnej možnej výške. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podporilo tento zámer mesta sumou 1 127 855 eur. S jej výstavbou začne mesto už na jar. Viac o úspešnom projekte povedal primátor Šale Jozef Belický médiám, RTV Krea a www.sala24.sk.

 

Ministerstvo podporilo projekt mesta, vybudovať cyklotrasu medzi mestskou časťou Veča a spoločnosťou Duslo. Akú bude mať dĺžku, ako si ju majú ľudia predstaviť?

Parametre cyklotrasy budú veľmi slušné. Cyklotrasa bude mať dĺžku 3, 5 kilometra. Jej šírka bude dostatočná na využitie v oboch smeroch. Súčasťou cyklotrasy bude aj kompletné verejné osvetlenie, pri spoločnosti Duslo sa vybuduje aj nové parkovisko pre bicykle. Súčasťou cyklotrasy sú aj dva prechody cez kanály a je tam jeden náročnejší úsek - to je križovatka s budúcim obchvatom. Napájame cyklotrasu v mieste, kde bude kruhová križovatka medzi Šaľou a Duslom. Je na to technické riešenie, ktoré odsúhlasil aj dopravný inžinier, čiže to bude bezpečné. Najskôr to bude možno pôsobiť trošku zvláštne, že uprostred cyklotrasy bude taký „malý kruh“, ale keď sa k tomu dobuduje obchvat, tak ľudia uvidia, prečo to tak bolo spravené.

 

Bude sa na financovaní výstavby spolupodieľať aj mesto? Akou čiastkou?

Ministerstvo vyhovelo našej žiadosti v maximálnej možnej výške, schválilo nám nenávratný finančný príspevok vo výške 1 127 855 eur. Celkové náklady sú vyčíslené na 1 187 216 eur. Rozdiel, zhruba 60-tisíc eur predstavuje 5-percentné spolufinancovanie mesta. V týchto nákladoch sú zahrnuté náklady od projektovej dokumentácie až po zrealizovanie diela.

 

Mesto to má čierne na bielom – financie na výstavbu získalo. Ako to ale vyzerá s reálnou výstavbou, kedy sa ľudia dočkajú?

V súčasnosti sme v štádiu, že máme právoplatné stavebné povolenie a vysporiadané majetkovoprávne vzťahy k pozemkom. To znamená, že teraz nás čaká výber dodávateľa a predpokladám, že na jar začneme s výstavbou. Ľudia budú môcť vyskúšať cyklotrasu maximálne do šesť mesiacov od začatia výstavby.

 

Bude to prvá cyklotrasa v meste. Očakávate vysokú frekvenciu cyklistov, ktorí budú túto novú možnosť využívať?

Ja si myslím, že záujem je a aj bude veľký. Vzhľadom na bezpečnosť, ľudia v súčasnosti nechodia na bicykli do práce. Okrem spoločnosti Duslo je v areáli aj poliklinika, ktorú ľudia navštevujú. Tým, ktorým to zdravotný stav umožní, určite budú mať záujem ísť na bicykli. Najmä v letných mesiacoch alebo ak to počasie dovolí. Máme tam aj plaváreň, ktorú ľudia využívajú.

 

Výstavba cyklotrasy bola jednou z Vašich priorít v rámci predvolebných sľubov v komunálnych voľbách. Odvtedy uplynuli tri roky. Šaľania sa dočkali - projekt a financie na cyklotrasu sú schválené. Prečo naň museli čakať ľudia tri roky?

V minulosti, pred rokom 2014 boli pokusy vyčleniť časť chodníka v centre mesta pre cyklistov, ale pravda je taká, že napriek proklamovanému záujmu o vybudovanie cyklotrás tu prakticky nikdy nebola spravená ani čiarka. Pred týmto projektom nikdy nebol vykúpený ani meter štvorcový zeme, aby cyklotrasa mohla vzniknúť. Dosť veľa ľudí sa pýta, prečo sa tento predvolebný sľub tri roky nerealizoval. Ale on sa realizoval, len si vyžadoval veľkú prípravu. Tým, že do roku 2014 sa v našom meste, čo sa týka cyklotrás, nebolo urobené vôbec nič, začínali sme od nuly. Potrebovali sme vysporiadať vzťahy k pozemkom, ale to sa dá urobiť až po vyhotovení projektovej dokumentácie. Čiže bolo treba vypracovať zámer, štúdiu, potom vysporiadať pozemky a získať financie. Toto nebolo v našich silách urobiť skôr ako za tri roky. Teraz sme v tom stave, že sme mohli predložiť našu žiadosť a ja ďakujem veľmi pekne všetkým, ktorí sa zaslúžili o to, že štát posúdil tento projekt ako hodný financovania. Vyčlenil viac než milión eur na to, aby sa ľudia v Šali mohli dostať do Dusla na bicykli.

 

(ek)

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/