Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 26.01.2024 - 12:37  //  aktualizácia: 27.01.2024 - 11:13  //  zobrazené: 450

Šalianski futbalisti už naplno zarezávajú.

Futbalisti Dusla v plnej príprave.

Už skoro tretí týždeň „zarezávajú“ pod vedením trénera Mariána Šarmíra v príprave na odvetnú časť tretej futbalovej ligy aj futbalisti šalianskeho Slovan Duslo, ktorí boli, čo obzvlášť teší šaliansku a regionálnu futbalovú verejnosť príjemným prekvapením súťaže a minimálne dve tretiny jesennej časti tretej ligy sa pohybovali v prvej tretine tabuľky a po 15. kole obsadili v silnej konkurencii bývalých prvoligistov: Sereď a Dubnica n/V; druho ligistov: Bratislava – Rača, Martin, Zvolen, ... či dlhoročných a popredných účastníkov tretej ligy: Beluša, Galanta, Nové Mesto n/V,... výborné tretie miesto so štvor bodovou stratou na vedúcu Sereď. Nebyť malého zaváhania v poslednom domácom majstrovskom dueli v jesennej časti  s odvekým rivalom Belušou (1:2) gólom necelých tri minúty pred koncom (poznámka: v tomto dueli bol vo svojom „živle“ hlavný arbiter p. Michal Gregorec, ktorý stihol udeliť šalianskym hráčom šesť žltých kariet a na viac v závere duelu Orságovi aj červenú kartu, hosťom pridal ďalšie štyri žlté karty. Búriace obecenstvo si pripadalo vo viacerých prípadoch ako keby navštívili mariášový turnaj a nie kvalitný futbalový duel) mohli šalianski futbalisti bilancovať a zimovať ešte veselšie.

+ + +    

Budú zmeny v hráčskom kádri ?

Zimná prestávka aj vzhľadom k tomu, že je podstatne dlhšia ako letná a po polovičke odohraných majstrovských súťaží prichádza aj k preskupeniu ambícii a plánov jednotlivých klubov (postupy do vyšších súťaží, resp. neľahké boje o zotrvanie v súťažiach) prichádza v nej  k väčšiemu pohybu aj na prestupovom trhu. Jednotlivé kluby skúšajú v svojich  kádroch hráčov, ktorí by mohli v jarnej odvete „oživiť“ 
hru ich jednotlivých formácií a tak v prípravných dueloch vidíme na futbalových ihriskách „na skúške“ hráčov z rôznych klubov a kútov Slovenska, ale aj z okolitých štátov a nechýbajú na nich aj hráči z exotických krajín. Výnimkou medzi tými klubmi, v ktorých je v priebehu zimnej prestávky pohyb v hráčskych kádroch nie sú ani futbalisti Slovan Duslo Šaľa.

 Trénerovi  Mariánovi  Šarmírovi v súčasnosti v príprave chýbajú hráči, ktorých možno neuvidíme v drese Dusla v jarnej odvete: talentovaný záložník,  mladý odchovanec Dusla Šaľa Jakub Krištof, ktorý odišiel na skusy do kolektívu Hamsík Academy Banská Bystrica (tretia liga skupina západ. Na susednú Moravy do FK Slávia Kroměříž  odišli:  stredný obranca Duslo Šaľa Samuel Orság, ktorý bol pri Váhu na hosťovaní z vedúceho kolektívu druhej ligy Spartak Komárno.  Druhým hráčom, ktorý sa testuje v tomto kolektíve, ktorý má záchranárske problémy  je v súčasnosti najlepší treťoligový strelec 22. ročný Thomas Hučko, ktorý strelil na jeseň 10 gólov, rovnako ako Pavol Ballás odchovanec MFK Michalovce (r. l977), ktorý hosťuje v FK Rača. Tretím 10. gólovým do partie je skúsený ligista Michaloviec Filip Serečín (r. l989), ktorý pôsobí ako kapitán Starej Ľubovne. Thomas Hučko, ktorého góly pomohli futbalistom Dusla k dôležitým bodovým ziskom má z pomedzi tejto trojice kanonierov najlepšie preferencie (poznámka: nielen vek, ale aj skutočnosť, že sedem gólov vsietil v drese Dusla na súperových trávnikoch!).

Vedenie FK Duslo Šaľa na čele s novým prezidentom Tomášom Hučkom však pracuje aj na doplnení hráčskeho kádra. Prvým z plánovaných posíl by mohol byť šaliansky odchovanec dvadsať ročný Patrik Čiernik, ktorý neskôr pôsobil aj v Galante a naposledy v druho ligovej bratislavskej Petržalke.  Ďalšou staro novou tvárou je ošľahaný ligista Tomáš Hučko (poznámka: nie je v rodinnom vzťahu so „šéfom“ futbalu) , ktorý viac rokov pôsobil v najvyššej slovenskej ligovej súťaži   v drese Žiliny. Zahraničné angažmán absolvoval v populárnom moravskom klube Baník Ostrava. Po návrate na Slovensko bol kapitánom a oporou defenzívy v susednej Galante. V šalianskom  kolektíve by mal byť pilierom v defenzívnej činnosti v jarnej odvete.  

+ + +

Odštartovali aj prípravné zápasy.

Napriek tomu, že zimná príprava by mala byť smerovaná na doplnenie sily, vytrvalosti, či fyzickej kondícii jej súčasťou je aj séria priateľských zápasov so súpermi rôznych kvalít a herných prejavov, v ktorým majú možnosť tréneri „otestovať“ buď vlastných mladých odchovancov, prípadne ďalších hráčov z bohatej prestupovej ponuky.

+     Slovan Duslo Šaľa -  ŠK Šoporňa 0:2 (0:0).

Ambiciózny účastník V. ligy skupina juhovýchod, ktorý skončil po jesennej časti súťaže na 3. mieste má v svojom kádri viacero futbalistov, čo pôsobili vo vyšších súťažiach. Po tom, čo Šaľa nepremenila v prvom polčase dve tri šance, sa presadili po obrátke hostia, ktorí sa dostali do vedenia gólom kapitána mužstva Adriánom Meszárosom (pokutový kop), druhý pridal  šaliansky odchovanec Erik Moťovský, ktorý viac rokov úspešne obliekal dres Nededu aj v IV. futbalovej lige.    

+  Spartak Komárno – Duslo Šaľa 3:1 (2:0).

Futbalisti Komárna (poznámka: trénerom je Mikuláš Radványi, ktorý v minulosti pôsobil aj v drese šalianskeho Dusla) , ktorý sú jedným z najväčších ašpirantov na postup medzi slovenskú futbalovú elitu (poznámka: pred druhým Prešovom majú náskok 7 a pred treťou Petržalkou náskok 10 bodov) potvrdil aj v súboji so Šaľou, že sa chce dobre pripraviť na jarnú odvetu. Už v prvom polčase sa dvomi gólmi strelecky presadil Tamás Németh, tretí pridal v II. polčase Nagy. Za šaliansky kolektív skóroval talentovaný vekom ešte dorastenec Timotej Matušica. 

Šaľa hrala v zostave: G. Tóth – Kotlár, Arias, Delov, Kochan – Rogério (Matušica) Krivošík, Morán (Matis), Briceňo (Javor) – Čiernik, Hudák (Takács). Tréner M. Šarmír. 

+  Najbližší program:                               Sobota 27. 1. 2024  10.00 hod. Slovan Duslo Šaľa – OFK Malženice (II . liga).    

Sobota 3. 2. 2024 o 10. 00 hod. Slovan Duslo Šaľa – FK Modra (Bratisl. kraj). 

O ďalších zmenách v šalianskom futbalovom kolektíve a prípravných zápasoch Vás budeme priebežne v našich futbalových blokoch informovať.  

                                                                                               JOZEF  SKLENÁR

Foto:M.Pospiš