Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 17.08.2020 - 16:36  //  aktualizácia: 17.08.2020 - 17:07  //  zobrazené: 2957

Šaľania na Váhu

Dominantou Šale je aj rieka Váh, ktorá ponúka mnoho športových príležitostí. Snahou jedného z úspešných kajakárov je obnoviť v Šali športový klub, z ktorého by časom mohli vzísť úspešní reprezentanti v rýchlostnej kanoistike.

Rýchlostná kanoistika v Šali má veľmi bohatú históriu. Ide o olympijský šport, v ktorom sa preteká vo všetkých vekových kategóriách, od mladších žiakov, a to 8 až 9-ročných. Opäť sa rýchlostnú kanoistiku v Šali snaží rozbehnúť Lucián Kašuba, ktorý je odchovancom šalianskej kanoistiky, bývalým pretekárom a ktorý prežil celé svoje detstvo na šalianskej vode. Lucián vyštudoval Fakultu telesnej výchovy a športu a stal sa tak trénerom rýchlostnej kanoistiky. Jeho cieľom je teraz v Šali opäť tento vodný šport rozbehnúť: ,,Našim cieľom je vrátiť tento olympijský šport späť do mesta. Chceme vybudovať lodenicu a urobiť prvý nábor detí ešte pred letom na budúci rok.“ Deti sú už od samého začiatku vedené k absolútnej všeobecnej všestrannosti. Deti sa tomuto športu môžu neskôr venovať aj profesionálne. Optimálny vek, kedy by dieťa malo s rýchlostnou kanoistikou začať je 8 až 9 rokov. Začať ale môžu aj 14 až 15-ročné deti, len sa nemôžu báť vody a musia vedieť plávať. ,,Verím, že na budúci rok po lete budeme mať v šalianskom klube aspoň 20 až 30 detí. Nadviazali sme spoluprácu aj s klubom z Nových Zámkov, ktorých sme pozvali do Šale na Váh. Veríme, že sa sem budú vracať a naša spolupráca bude pretrvávať naďalej,“ hovorí Lucián Kašuba. Klub rýchlostnej kanoistiky v Šali momentálne ešte nie je úplne aktívny, ale už teraz sú jeho súčasťou traja mladí Šaľania. ,,Môj tatino sa tomuto športu venuje a vždy som ho sledovala. Skúsila som to aj ja a začalo ma to baviť,“ hovorí sedemročná Laura. Sedemročného Samka tento šport tiež veľmi baví, obavu má len z toho, aby sa na kajaku neprevrátil: ,,Ešte sa mi to nikdy nestalo. Páči sa mi tento šport, vozíme sa na vode, sme v prírode a mám veľa kamarátov.“

Šaliansku vodu prišli okúsiť aj športovci rýchlostnej kanoistiky z Nových Zámkov. ,,V Šali sú veľmi dobré podmienky na tento šport, nedá sa to porovnať s našimi podmienkami, lebo my máme oveľa užšiu rieku a v rýchlostnej kanoistike potrebuje tréner vidieť športovcov z boku, čo vlastne u nás veľmi nie je možné. Tu sú jedny z najlepších podmienok. Okrem toho majú Šaľania pri Váhu krásnu prírodu,“ hovorí tréner z Nových Zámkov Radim Král.

Klub rýchlostnej kanoistiky v Šali si v budúcnosti vie predstaviť spoluprácu aj s miestnymi veslármi. ,,V Šali máme veľmi dobré podmienky aj na veslovanie. Pred šiestimi rokmi sme s tým začali ako amatéri. Dali sme sa dokopy s pánom Kašubom a chceme tu založiť nejaké kluby, ktoré by potom vedeli zastrešiť mládež,“ hovorí šaliansky veslár Pali Kollár.

Pevne veríme, že záujemcov o tento vodný šport bude v Šali len pribúdať a naše mesto sa bude môcť pýšiť ďalšími úspešnými reprezentantmi.

(DH)