Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 19.09.2016 - 16:59  //  aktualizácia: 19.09.2016 - 17:13  //  zobrazené: 1948

Šaľania boli očarení degustáciou vín: Víno Terra Wag – Šaľa 2016

Šaľania ukázali, že majú radi víno. Cez víkend 16-17. septembra verejnosť zo Šale aj jej blízkeho okolia degustovala červené, biele, ružové či šumivé víno spomedzi jeho 201 vzoriek.

Verejnej degustácii predchádzalo slávnostné vyhlásenie výsledkov za prítomnosti vinárov, garantov súťaže, zástupcov mesta, starostov, poslancov. Dvom vinárom bola odovzdaná špeciálna cena – Milošovi Holíkovi cena primátora mesta Šaľa a Petrovi Vavrinskému cena generálneho riaditeľa Duslo, a.s.. Ceny, ktoré je lepšie nazvať dielami, oceneným odovzdal ich tvorca, umelec MgA. Andrej Csillag. Po slávnostnom raute sa všetci presunuli pred mestský úrad na Námestie sv. Trojice.

V piatok o 17-tej hodine tak primátor mesta Jozef Belický otvoril 2.ročník verejnej ochutnávky súťažných vín Víno Terra Wag – Šaľa 2016. Slova sa ujal aj najväčší odborník na víno zo Slovenska, prezident a garant súťaže, prof. Fedor Malík, spolu s ďalším významným vinárom, garantom Ing. Romanom Janouškom.

A že nám víno chutí, to sa ukázalo v rýchlo ubúdajúcich vzorkách. Možnosť ochutnať šampiónov mali hlavne tí prví z degustátorov. K dispozícii boli pre občanov aj samotní vinári, ktorí ich s radosťou na požiadanie zaviedli do tajov svojich viníc. Šaľania si pochutnali na každom jednom víne bez ohľadu na jeho hodnotenie a atmosféru pozdvihla aj úžasná cimbalová hudba. Na takmer žiadnom stole nechýbali syrové misky a nejeden z návštevníkov si pochutnal na vynikajúcom steaku alebo iných mäsových špecialitách. Iné nápoje by ste tu ale hľadali márne. Aj napriek nepriaznivému počasiu v sobotu patril celý víkend výhradne oslave vynikajúceho vína, a čo k vínu patrí, to sú aj spomenuté mäsové a syrové pochutiny. Ako pán Malík hovorí, k vínu patrí neodmysliteľne aj dobré jedlo.

A že sa môžeme tešiť aj na ďalšie ročníky rozbiehajúcej sa vínnej súťaže, to dokazujú aj ďalšie slová prof. Malíka: „Pokiaľ budem živý a zdravý, do Šale budem chodiť rád aj s istým futurizmom alebo perspektívou a ak teda dožijeme toho viac, tak spravíme v Šali medzinárodnú prehliadku vín“.

V Šali sme tak tohto roku opäť ochutnali to najlepšie z našich, ale zopár aj z českých, maďarských a rakúskych vín. V nasledujúcom ročníku zabojujeme o viac vzoriek zahraničných vín a spolu tak pozdvihneme stúpajúcu prestíž novej vinárskej súťaže s noblesným názvom – Víno Terra Wag.

 

(alx)