Domov   >  Kultúra
publikované: 11.11.2023 - 13:00  //  aktualizácia: 11.11.2023 - 13:03  //  zobrazené: 668

Pripomenuli sme si obete svetových vojen

11. novembra 1918 o 11-tej hodine začal platiť mier, skončila sa prvá svetová vojna. Dnes o 11-tej hodine odbili kostolné zvony a ľudia, ktorí sa stretli pri Pomníku obetiam vojen na minútu stíchli. Uctili si pamiatku tých Šaľanov, ktorí položili svoje životy za nás. O svojich obyvateľov prišlo v týchto ťažkých rokoch aj naše mesto. Minimálne 125 Šaľanov a 11 obyvateľov Veče prišlo počas prvej svetovej vojny o život. Po 2. svetovej vojne na Pomníku obetiam vojen pribudlo ďalších 114 mien Šaľanov. 

Spomienku obetí si spolu s nami uctil aj plk. v.v. Ing. Ľubomír Kolenčík, zakladateľ Únie vojnových veteránov na Slovensku. Dva roky velil vojakom vo vojne na Balkáne. "Som priamym účastníkom toho, čo dokáže nenávisť, nevraživosť, že človek dokáže človeka zabiť, zmrzačiť. Nie je poučenia žiaľ, ani z prvej, ani z druhej svetovej vojny, máme aj dnes živý príklad, Ukrajina, či Izrael. Od roku 1993 sa približne 13-tisíc slovenských vojakov zúčastnilo na vojenských misiách. Bohužiaľ, za posledných 30 rokov máme 58 slovenských obetí, ktorí nechali svoje životy za lepšiu budúcnosť nás všetkých," povedal Ľubomír Kolenčík vo svojom príhovore. Veniec k pomníku položil primátor Jozef Belický s viceprimátorkou Danicou Lehockou.

????Symbolom Dňa vojnových veteránov je červený mak preto, lebo na hroboch vojnových obetí vyrástli divé maky. Červený mak si vzala do svojho znaku aj Únia vojnových veteránov SR.

 

(EK)