Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 22.06.2018 - 08:00  //  aktualizácia: 22.06.2018 - 08:17  //  zobrazené: 3742

Prvé byty sa budú odovzdávať už v septembri

Práce na  výstavbe 150-tich nájomných bytov sa chýlia k záveru. Ich kolaudácia je naplánovaná na začiatok septembra. Mnohým z Vás tieto byty pomôžu k významnej zmene kvality života. Rád by som sa poďakoval všetkým, ktorí pomáhali pri realizácii tohto, pre mesto a jeho obyvateľov významnom, projekte. 

Pracovala na ňom veľká skupina ľudí. V prvom rade ďakujem poslancom, ktorí sa s návrhom stotožnili a podporili ho. Som vďačný prednostke MsÚ v Šali Jane Nitrayovej, mojej zástupkyni Danici Lehockej a zamestnancom mestského úradu, ktorí hodiny, dni a týždne vyvíjali veľké úsilie preto, aby sa tu obyvateľom žilo opäť o niečo lepšie. Výsledkom aktívnej spolupráce a nasadenia síl všetkých zúčastnených bude nové, moderné bývanie pre 150 mladých rodín.

Žiaľ, ako to už býva, ani s projektmi v prospech ľudí, sa nedokážu stotožniť všetci. Či už zo závisti alebo z iných ekonomických či politických dôvodov. Aj v našom meste sa našli takí, ktorí jedným šmahom ruky dokázali spochybniť úsilie tých, ktorí na projekte tvrdo pracovali. Nehovoriac o nezodpovednom prístupe voči tým, ktorí sa nového života v nájomných bytoch nevedia dočkať. Niektorí jednotlivci zo Šale sa totiž pokúsili projekt zastaviť a sabotovať podaním sťažnosti na Úrad pre verejné obstarávanie.

Podľa obyvateľov, ktorí sa s projektom nestotožňujú, mesto Šaľa pri uzatváraní zmluvy o budúcej kúpnej zmluve porušilo zákon o verejnom obstarávaní. Dôvodia to tým, že firmu pre výstavbu vybralo mestské zastupiteľstvo bez predošlého verejného oznamu, že mesto má záujem o takúto výstavbu. Mestské zastupiteľstvo schválilo tento spôsob výstavby drvivou väčšinou. Všetci však vieme, že mesto Šaľa sa v minulosti už pokúšalo tento pozemok viacnásobne a rôznym spôsobom využiť, ale vždy bezúspešne. Spôsobom výberu dodávateľa, ktorý navrhujú oponenti, sa v minulosti už vybral dodávateľ prác na výstavbu domova dôchodcov v Šali. Na tento spôsob výberu dodávateľa doplatilo mesto a jeho obyvatelia neuveriteľnou sumou vo výške pol milióna eur. Kvôli právnickým prieťahom s dodávateľom zaplatilo mesto ďalších vyše 60-tisíc eur na svoju obhajobu. Okrem toho, že stavebník projekt predražil, realizácia výstavby sa zdržala o približne dva roky.

Preto sa mesto Šaľa rozhodlo postaviť pre občanov nájomné byty takým spôsobom, ktorý je podľa nás najefektívnejší a najkontrolovateľnejší. Výstavba sa realizuje na účet stavebníka. Mesto so stavebníkom uzavrelo zmluvu o budúcej kúpnej zmluve, ktorá je účinná iba v prípade, že stavebník splní všetky podmienky ceny a kvality bytov. Zároveň tým tiež obmedzíme aktivity špekulantov, ktoré by spôsobili predražovanie výstavby a neskoré odovzdanie bytov Vám, občanom Šale. Použili sme zmluvu, ktorú na základe odporúčania Štátneho fondu rozvoja bývania použilo ďalších 310 obcí po celom Slovensku. Zastávame názor, že mesto týmto postupom neporušilo žiadny zákon. V tejto veci ešte stále nie je definitívne rozhodnuté zo strany správnych orgánov. Som ale pripravený pre mesto Šaľa a nájomné byty pre občanov bojovať.

Žiaľ, kvôli kapacite bytov sa nám zrejme nepodarí uspokojiť záujem všetkých ľudí o bývanie. Chceme poskytnúť bývanie aj ostatným žiadateľom, preto v budúcnosti využijeme všetky možnosti, aby sme pokračovali vo výstavbe bytov v ďalšej etape. Prosím tých, ktorých žiadosti nebudú vybavené kladne, o trpezlivosť. Za najdôležitejšie považujem to, že bude dokončených prvých 150 bytov, v ktorých si svoj domov nájdu ľudia zo Šale a okolitých obcí. Nijaké rozhodnutie tomu už nemôže zabrániť a tento zápas sme úspešne vybojovali do konca.

Som úprimne rád, že po 14-tich rokoch, keď mesto naposledy odovzdalo 32 nájomných bytov, sa nám opäť podarilo zabezpečiť bývanie mladým rodinám za slušných podmienok. Práve preto, ak by som sa mal rozhodnúť o výstavbe nájomných bytov znovu, rozhodol by som sa rovnako.

 

Jozef Belický

primátor mesta Šaľa