Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 14.12.2017 - 16:11  //  aktualizácia: 19.12.2017 - 13:42  //  zobrazené: 2127

Prevzali si cenu mesta a cenu primátora

Výnimočné výsledky v oblasti vedy, športu, dokumentaristiky, vo výchove mladých ocenilo mesto a primátor Šale na Slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Pavol Škubla, Ľudovít Marinčák, Ladislav Kovács In memoriam, Milan Pospiš a Peter Buday si prevzali cenu mesta a cenu primátora. Ceny odovzdával primátor Šale Jozef Belický, viceprimátorka Danica Lehocká a predseda komisie pre udeľovanie ocenení Jozef Varsányi. 

Slávnostná udalosť sa konala v Spoločenskom dome vo Veči. „Sú to ľudia, ktorí sú autormi výnimočných skutkov, nositeľmi jedinečných vlastností, schopností a postojov, zaslúžia si náš obdiv, naše ocenenie, náš rešpekt,“ povedal primátor Jozef Belický. Cenu mesta si prevzal ako prvý významný mykológ a vedec, Pavol Škubla. Vypracoval zoznam 71 druhov vzácnych húb, ktoré boli zaradené do vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR o ochrane prírody a krajiny. Dnes sú tieto huby chránené zákonom.

Je objaviteľom huby, ktorá nesie názov rýdzik hrdovský podľa lokality Hrdovo, kde hubu objavil. Ako sám povedal, vyštudoval chemické inžinierstvo, mykológii sa začal venovať len v rámci záľuby. O to viac si váži, že si jeho činnosť niekto všimol a ocenil.

K športovému životu nášho mesta neodmysliteľne patrí meno Ľudovíta Marinčáka, ktorý si prevzal cenu mesta. Do funkcionárskeho diania v Šali vstúpil v roku 1973 ako tajomník neskôr ako predseda futbalového oddielu Slovan Duslo Šaľa. Neskôr sa venoval aj iným športom – hádzaná, karate, kolky a pritom nezabúdal na výchovu mládeže.

Azda najznámejší funkcionár v novodobej histórii slovenskej, ženskej hádzanej, ktorý stál za všetkými úspechmi šalianskej hádzanej. Ktosi o ňom povedal „Postavou malý, no srdcom veľký muž“ – Ladislav Kovács. Žiaľ, i v tomto roku odovzdávame jedno ocenenie In memoriam. I to je však potvrdením toho, že výnimočné skutky nezapadnú prachom a nezostanú bez povšimnutia,“ vyjadril sa primátor. Cenu mesta si prevzala dcéra Ladislava Kováča, Dagmar Mitlíková.

Naša mestská knižnica Jána Johanidesa má vo svojom fonde niekoľko monografií, ktorých je autorom, resp. spoluautorom  a ktoré jej osobne daroval – mladý Šaľan, Peter Buday si prevzal cenu primátora. Vyštudoval odbor propagačné výtvarníctvo – výstavníctvo. Významnou mierou sa podieľa aj na výskume a publikovaní v oblasti výskumu historických pamiatok a dejín.

S fotoaparátom sa skamarátil v roku 1966, keď ako vojak základnej vojenskej služby fotil svojich parťákov. Jeho koníček prerástol do profesie a dnes ho v uliciach mesta nestretnete bez „brašne“ s fotoaparátom. Milan Pospiš je známy fotograf. Do dnešného dňa nevynechá príležitosť, pri ktorej môže zachytiť momenty najmä zo športového života v meste. Za svoju milovanú prácu si prevzal cenu primátora.

„Každý excelentný výsledok ľudskej činnosti si vyžaduje disciplínu, pracovitosť, obetavosť, ale i odvahu, pokoru a schopnosť. Šírite naše dobré meno a ste pýchou nášho mesta, v mene občanov mesta Šaľa vám za to ďakujem,“ uzavrel svoj príhovor Jozef Belický. Ocenení si prevzali aj veľkorozmerné plátno s fotografiou Šaľana Juraja Kovácsa. Za jeho krásne dielo mu mesto aj touto cestou ďakuje!

Slávnostné zasadnutie sa koná pri príležitosti Dňa samosprávy. Tento rok sa stal výnimočným aj predstavením novej brožúry o Súsoší Najsvätejšej Trojice, ktorú pred 25-timi rokmi opäť postavili na svoje miesto a znovu vysvätili. Jej autorom je Miroslav Demín. (http://sala.sk/clanok/brozura-o-dominante-ktora-dava-mestu-dusu)

(ek, Slávka Bartíková)

 

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/