Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 20.08.2018 - 17:56  //  aktualizácia: 20.08.2018 - 18:04  //  zobrazené: 9263

Poradovník na mestské byty je schválený

Termín odovzdania prvých nájomných bytov sa blíži. Zoznam s takmer 230-timi žiadateľmi dnes (v pondelok) schválila komisia. V prvom kole si bude môcť prevziať kľúč od nového bývania 34 nájomcov. 

Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky schválila poradovník uchádzačov o mestské nájomné byty. O pár dní bude poradovník zverejnený na webovej stránke mesta.
Komisia sa so zoznamom záujemcov o mestské nájomné byty zaoberala minulý týždeň. Pre administratívne nepresnosti zoznam neschválila. O byt totiž prejavila záujem napríklad aj žiadateľka, ktorá medzičasom získala obecný nájomný byt v Seliciach. Keďže nájomné byty sú stavané za pomoci štátneho fondu rozvoja bývania, žiadateľ má nárok len na jednu takúto formu pomoci, teda nájmu. Žiadateľ však môže byť samozrejme nájomníkom v komerčnom byte. Členovia komisie sa zhodli, že žiadateľom rozošlú v najbližšom čase list s čestným prehlásením, v ktorom žiadatelia musia prehlásiť, že nie sú nájomcom mestského alebo obecného nájomného bytu. V prípade, ak sa následne, pri prideľovaní bytov zistí, že údaj v čestnom prehlásení nebol pravdivý, žiadateľ byt nedostane a bude vyradený zo zoznamu žiadateľov. Ďalšia informácia, ktorá bude súčasťou listu, bude je aj to, že pri pridelení bytu je podľa zákona potrebné zložiť depozit, teda zábezpeku. Tá bude vo výške 6-mesačného celkového nájomného. Výšku nájomného budú schvaľovať poslanci mesta na utorkovom mimoriadnom zasadnutí, o ktorom vás budeme aktuálne, online informovať. Podľa návrhu by sa celkové nájomné na trojizbový byt malo pohybovať okolo 250 eur mesačne vrátane energií. Čestné prehlásenie bude potrebné zaslať späť do 15 dní od doručenia.
Žiadateľov v aktuálnom poradovníku je takmer 230, prvé byty v bytových domoch S1 a S2 sa podľa všetkého budú prideľovať na jeseň tohto roka. 
Naposledy sa odovzdávali mestské nájomné byty pred 15-timi rokmi. Terajšia výstavba 150-tich nájomných bytov bola jedným z kľúčových predvolebných sľubov súčasného primátora Jozefa Belického. Náklady na výstavbu sú vyčíslené na približne 6,5 milióna eur. Byty sa stavajú za pomoci Štátneho fondu rozvoja bývania a čiastočne sú financované z dotácie z ministerstva dopravy. Ako povedal minister dopravy Árpád Érsek, Šaľa dostala historicky najväčšiu štátnu pomoc na výstavbu nájomných bytov pre mladé rodiny.

 

(ek)