Domov   >  Projekty EÚ
publikované: 09.07.2012 - 08:13  //  aktualizácia: 04.12.2012 - 12:37  //  zobrazené: 1769

Podpora kultúry a športu z NSK v roku 2012

Zastupiteľstvo Nitrianskeho samosprávneho kraja uznesením č. 57/2012 dňa 19. marca 2012 v zmysle VZN č. 4/2010 schválilo pre mesto Šaľa poskytnutie dotácií na podporu kultúry a športu nasledovne:

v oblasti kultúry:
Zlatá priadka 2012: 1000 EUR
Kultúrne leto 2012: 800 EUR

v oblasti športu:
15. Medzinárodný futbalový turnaj: 430 EUR

Zlatá priadka 2012: dotácia 1000 EUR
V dňoch 31.5. – 3. 6. 2012 sa konal v Šali už 41. ročník, celoštátnej postupovej prehliadky súborov a sólistov v oblasti detskej dramatickej tvorivosti Zlatá Priadka, ktorá je na Slovensku ojedinelým projektom.
Podujatie Zlatá Priadka je celoštátnou postupovou súťažou súborov a sólistov divadla hraného deťmi (činoherného, bábkového, hudobno-dramatického, pohybového a pantomimického, dramatickej hry detí). Táto postupová (trojstupňová – regionálna, krajská, celoštátna) prehliadka predstavuje a konfrontuje uplatňovanie rôznych štýlov práce s deťmi v integrácii majoritných a minoritných skupín (zdravotne postihnutých, národnostných a pod.) a  vytvára priestor pre vzájomnú inšpiráciu, vzdelávanie a výmenu skúseností umelecko-pedagogického vedenia detských súborov. Najlepšie inscenácie Zlatej Priadky budú nominované na Scénickú žatvu a budú reprezentovať SR aj na medzinárodných podujatiach.

Významom tejto prezentácie v oblasti dramatickej tvorivosti je hlavne:
- vytváranie sa priestoru pre prvý kontakt detí s divad. umením,
- každoročné objavovanie nových talentov,
- podpora a zdravá súťaživosť detí s cieľom vlastného zdokonaľovania sa,
- účasť na prehliadke motivuje tvorbu a tvorivú prácu detí,
- v zdokonaľovaní tvorivej práce s deťmi, čo má význam pre umelecko-pedagogické vedenie detských súborov.

Kultúrne leto 2012
Aj v roku 2012 MsKS v Šali plánuje svojim obyvateľom a návštevníkom mesta pripraviť zaujímavý kultúrny program počas celého leta. Ide o komplex kultúrnych podujatí, ktoré sa konajú na voľných priestranstvách prezentované formou bezplatného vstupu s cieľom prilákať čo najviac ľudí. V princípe tak ide o nenásilnú formu kultúrneho vzdelávania obyvateľstva a zvyšovania ich kultúrnej úrovne a gramotnosti. Zvyčajne sa kultúrne leto tiež spája s letnými školskými prázdninami, a preto je kultúrne leto zároveň obohatené o množstvo akcií aj pre tých najmenších, ale je to aj  čas dovoleniek, resp. obdobie zvýšenej návštevnosti mesta turistami.
Kultúrne leto, to sú najmä: hudobné vystúpenia a detské produkcie profesionálnych a amatérskych hudobných, divadelných, prípadne iných telies aj mimo šalianskeho regiónu. V posledných rokoch sú veľmi obľúbené letné hudobné podvečere, ktoré sa konajú na námestí Sv. Trojice v Šali, a v rámci ktorých vystupujú rôzne kapely, či ľudového alebo modernejšieho charakteru, čím sa snažíme upútať všetky vekové kategórie.
Štartovacím podujatím kultúrneho leta sú každoročne už od roku 2002 vždy v posledný júnový víkend Šalianske slávnosti spojené s Jarmokom tradičných remesiel, ktorý sa koná v centre mesta na Hlavnej ulici (v časti pešej zóny). Toto podujatie sa teší medzi obyvateľmi stále väčšej obľube.
Podujatia kultúrneho leta 2012 by mali byť prehliadkou hudby, tancov, divadla, ale aj tradičných remesiel a zvykov. Týmto podujatím by sme chceli dosiahnuť, aby toto tradičné bohatstvo nezostalo zabudnuté a aj naďalej sa prenechávalo budúcim generáciám.

15. Medzinárodný futbalový turnaj – Šaľa: dotácia 430 EUR
Projekt je zameraný na organizovanie športového podujatia regionálneho významu s medzinárodnou účasťou. Ide o jednodňový futbalový turnaj s účasťou zástupcov z Maďarska, Českej republiky, Poľska, ktorý nadväzuje na tradíciu futbalového turnaja o pohár náčelníka Mestskej polície v Šali.
Turnaj sa uskutočnil 30.11.2012 za účasti nasledujúcich družstiev: Mesto Šaľa - MsP Šaľa, ORPZ Šaľa, OOPZ Šaľa, KRPZ Nitra, Domino, zahraničné CZ - Telč, HU – Oroszlány, Poľsko – Końskie.
Zápasy turnaja prebiehali v Mestskej športovej hale. V roku 2012 išlo už o 15. ročník turnaja.

PROJEKTY SÚ REALIZOVANÉ S FINANČNOU PODPOROU NITRIANSKEHO SAMOSPRÁVNEHO KRAJA

  • Foto: Lea Tóthová