Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 27.02.2018 - 20:55  //  aktualizácia: 28.02.2018 - 17:16  //  zobrazené: 1821

Pamiatku Jána Kuciaka si uctili aj Šaľania

„On nám vedel perfektne vysvetliť, ako má novinár hľadať dôležité informácie a súvislosti, to bol jediný praktický predmet počas štúdia, na ktorom sme sa niečo aj naozaj naučili,“ hovorí študentka Jána Kuciaka Adriána Keszeliová o predmete, ktorý viedol práve zavraždený investigatívny novinár na univerzite v Nitre. Aj ona prišla k Pamätníku obetiam komunizmu v Šali zapáliť sviečku. Tak ako ďalšie desiatky ľudí.

V tichosti vyjadrilo úctu Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej v utorok večer niekoľko Šaľanov. Tragédia, ktorá otriasla celým Slovenskom i svetom, sa stala len pár kilometrov od Šale. Obyvateľa mesta Miroslava Demína viedlo k zorganizovaniu pietnej spomienky aj niečo omnoho hlbšie. „Krajina, kde vraždia novinárov, nie je slobodna krajina a preto som toto podujatie mal potrebu organizovať. V pondelok, na sklonku dňa som na facebookovú stránku mesta napísal status o tom, že tragédia nenechala chladných ani obyvateľov iných miest, že by sme sa do pietnej spomienky mohli zapojiť aj my, Šaľania a vyjadriť tak odpor k mafiánskym praktikám. Ľudia začali môj status lajkovať. Motivovalo ma to. V utorok ráno Róbert Andráši prišiel s myšlienkou pietnej spomienky na cintoríne. Napísal som mu, aby sme sa spojili a urobili jednu spomienku. Napadlo mi, že Pamätník obetiam komunizmu by bolo celkom symbolické miesto. Spravil som plagát a podujatie sme spropagovali. Som rád, že ľudia prišli. Ďakujem im za to. V zásadných otázkach by sme mali držať spolu. Toto bola vec princípu a postoja,“ hovorí Miroslav, ktorý je sám novinárom, pracuje v redakcii Krimi TV JOJ. Aj preto vnímal túto tragédiu osobne.

K pamätníku pri kultúrnom dome prichádzali ľudia postupne. Mlčky zapaľovali sviečky a viedli kratšie, tiché rozhovory. Niektorí poznali novinára z videnia i osobne, iní poznali jeho prácu. Vyjadriť nesúhlas s dianím prišli aj mestský poslanec a spoluorganizátor Róbert Andráši, poslanec Peter Hlavatý a Róbert Tölgyesi. „Ak sa potvrdí, že novinár zomrel za to, že robil svoju prácu, tak sme sa naozaj vrátili obrovským krokom späť do čias Mečiarizmu. Je dôležité tu dnes stáť,“ povedal Hlavatý. S jeho slovami súhlasí aj Róbert Tölgyesi a a dodal, že malo prísť viac ľudí. „Veľmi ma mrzí, že je tu málo ľudí, takéhoto momentu by sa mali zúčastniť viacerí, nemalo by nám to byť ľahostajné.“

Všetkým, ktorí prišli, v mene organizátora aj mesta Šaľa ďakujeme. Vážime si túto občiansku iniciatívu. „Aj keď ste sa pietnej spomienky nemohli zúčastniť osobne, zapáľte sviečku doma, aj to sa ráta. A najmä, zdieľajte rovnaké hodnoty,“ uzavrel organizátor a novinár Miroslav Demín.

(ek)

Pozrite si aj videoreportáž RTV KREA: http://www.rtvkrea.sk/sala-smuti-za-novinarom