Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 03.08.2023 - 15:02  //  aktualizácia: 03.08.2023 - 15:22  //  zobrazené: 3187

Otvorili centrum pre deti s poruchami autistického spektra

10-ročný Maxim má poruchu autistického spektra. Rodičia cítili, že s ich synom niečo nie je v poriadku už dávnejšie, diagnózu si však naplno uvedomili až po potvrdení odborníkmi pred rokom. Mamička, Silvia Polónyiová chce pomáhať rodičom, ktorí majú podobný osud. V pondelok preto slávnostne otvorili centrum pre deti s poruchou autistického spektra.

Maxim mal diagnostikovanú narušenú komunikačnú schopnosť odmalička. Problém sa však prehlboval a v jeho deviatich rokoch prišiel verdikt odborníkov. „Bolo to veľmi náročné. Kto to nezažije, si nevie ani predstaviť.  Zmenilo nám to život. Podnikala som v úplne inej sfére, ale vďaka môjmu synovi som sa dostala k tejto problematike a našla som sa v nej. Školím sa v tejto oblasti a chcem pomáhať aj iným. Preto sme vymysleli toto centrum. Tu si každý rodič môže nájsť to, čo hľadá a nemusí čakať 8 mesiacov niekde len na termín. Niekedy už len výmena skúseností rodičov vie pomôcť, posunúť vás,“ hovorí nadšene zakladateľka centra Silvia Polónyiová. VYP-Centrum slávnostne otvorili 31. júla a nachádza sa na Diakovskej 1. Prvou aktivitou centra bude letný tábor aj pre deti s poruchou. Následne bude možné dohodnúť si konzultáciu s odborníkmi v centre, zúčastniť sa na seminároch alebo sa len tak porozprávať. „Najlepším terapeutom pre druhého rodiča je rodič, ktorý také už prežil. Keď sa tu stretne 10 rodičov, to už bude 10 názorov, 10 skúseností a keď len jednému to pomôže, už to stálo za to,“ hovorí Polónyiová.  

S poruchou autistického spektra sa stretávame čoraz častejšie, potvrdzuje to aj riaditeľka ZŠ J. C. Hronského Katarína Grznárová. „Máme veľký inkluzívny tím, na škole pracuje 9 asistentov pre žiakov, ktorí potrebujú pomoc. Máme sociálneho pedagóga, špeciálneho pedagóga,“ hovorí riaditeľka. Jednou zo spoluzakladateliek je práve učiteľka tejto školy, triedna učiteľka malého Maxima, Jana Conklin. Predstavuje priestory centra. „Prvá miestnosť bude telocvičňa, kde budeme robiť terapiu pohybom. V ďalšej miestnosti budeme zabezpečovať individuálny vzdelávací plán pre deti, tretia miestnosť bude určená pre aromaterapiu a kde budú môcť tie deti relaxovať, upokojiť sa. Pripravujeme aj vonkajšie priestory, kde bude aj menšie športovisko,“ priblížila Jana Conklin.

Šaľa patrí medzi málo samospráv, ktoré prevádzkujú materskú školu pre deti s autizmom. V Šali takáto škôlka vznikla v rámci ZŠ s MŠ Bernolákovej v roku 2015 a jej kapacita je vždy naplnená. „Šaľa je jedna z tých miest, ktoré sa venujú aj nad rámec svojich zákonných povinností pomoci tým skupinám, ktoré to potrebujú. Ak sa starostlivosť, podpora a synergia samosprávy a občianskeho združenia spojí, tak môžu vznikať krásne veci. Práve to sa deje. Verím, že aj toto združenie pomôže mnohým rodinám,“ prihovorila sa viceprimátorka mesta Danica Lehocká pri slávnostnom prestrihnutí pásky.

Názov VYP-Centrum znamená „very important person“, čiže veľmi dôležití ľudia. V skratke sa však používa y namiesto i. „Je to z tohto dôvodu, že ľudia, ktorí majú disortografiu, si zamieňajú hlásky. Preto sme aj my zamenili mäkké i za y,“ vysvetlila s úsmevom Jana Conklin, spoluzakladateľka centra.

 

(ek)