Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 06.06.2018 - 15:52  //  aktualizácia: 06.06.2018 - 16:47  //  zobrazené: 1721

Osádzajú sa okná, buduje sa výťah

Viac ako pol roka trvajúce stavebné práce prinášajú viditeľné výsledky. Na budove mestského úradu je väčšina nových okien osadená. V budove je nainštalovaných asi 40 km nových káblov! Aj základy panoramatického výťahu sú hotové.

„Tá najväčšia časť prác je za nami, pretože najprácnejšie a najnáročnejšie je to, čo vo finálne nebude vôbec vidieť. To sú nové rozvody, kúrenie, vzduchotechnika je nainštalovaná, najťažšie murárske práce vykonané. Teraz pôjdu tie veci, ktoré si všimne aj verejnosť,“ hovorí spokojne primátor Šale Jozef Belický po stredajšej prehliadke budovy. V posledných dňoch si mohla verejnosť všimnúť, že sa na svoje miesta dostávajú nové okná s izolačným trojsklom. Hoci teraz to vyzerá tak, že majú červený rám, je to len ochranná fólia, ktorá sa odstráni tesne pred ukončením prác. Prebieha aj montáž fasády, ktorá bude pozostávať z plechovej časti, kontaktného systému a špeciálnych dosiek zo Švajčiarska. V týchto dňoch sa realizuje aj výstavba dlho očakávaného výťahu - pripravené sú otvory v budove a prebieha výstavba výťahovej šachty. „Panoramatický výťah bude hotový do dvoch mesiacov. Medzitým postupujú práce aj vo vnútri budovy - po poschodiach sú urobené elektrické rozvody – je tu približne 40 km káblov! Sú urobené rozvody kúrenia, klimatizácie, na streche sú už osadené vzduchotechnické jednotky, ktoré budú zabezpečovať čerstvý vzduch v budove,“ hovorí Norbert Valentín zo spoločnosti Menert. Zaujímavosťou bude aj automatické žalúzie. „Na druhej strane montujeme špeciálne kastlíky pre žalúzie. Tie budú na druhej, slnečnej strane úradu, riadené budú senzormi, pravidelne sa budú otvárať – zatvárať podľa počasia a svetla,“ vysvetľuje Norbert Valentín.

Stavbárov vraj prekvapili nerovné steny budovy. Podľa slov predstaviteľa dodávateľskej spoločnosti, ktorá vzišla z verejného obstarávania, to však práce výraznejšie nezdržalo a pokračujú podľa harmonogramu. Úradníci a verejnosť sa môžu tešiť na vynovenú budovu s výťahom a na nové klientske centrum na prízemí v októbri tohto roka.

 

Tento projekt je spolufinancovaný z Európskej únie vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a zo štátneho rozpočtu SR vo výške 10%.

 

 

(ek)