Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  PRÍSTUP K INFORMÁCIAM   >  Informácie podľa z.č.211/2000
publikované: 03.04.2014 - 09:35  //  aktualizácia: 03.04.2014 - 09:36  //  zobrazené: 1712

Ohľadom riešenia problémov v priestoroch Železničnej stanice Šaľa.

číslo: I34/2013

Požadované informácie: ohľadom riešenia problémov v priestoroch Železničnej stanice Šaľa.

Sprístupnené informácie:

Vo veci riešenia sťažností cestujúcich na porušovanie ich práv sa konalo dňa 03. 10. 2012 v priestoroch Železničnej stanice Šaľa stretnutie, predmetom ktorého bolo riešenie problému, ktorý pretrváva v priestoroch stanice (zdržiavanie sa bezdomovcov v priestoroch stanice určených na čakanie cestujúcich).

Železničná stanica je verejne prístupné miesto. Nie je majetkom mesta, ale Železníc Slovenskej republiky, kde má poriadok vykonávať predovšetkým železničná polícia.

Účastníkmi tohto stretnutia boli námestník riaditeľa pre ŽI OR Trnava, prednosta železničnej stanice Šaľa, riaditeľ OŽP KR PZ Nitra, primátor mesta Šaľa, náčelník Mestskej polície v Šali. Výsledkom tohto stretnutia sú opatrenia a úlohy uvedené v časti III. Zápisnice zo stretnutia, ktorú Vám súčasne prikladáme ako prílohu k tomuto listu.

Čo sa týka obťažovania občanov na verejných priestranstvách je nutné podotknúť, že pokiaľ títo ľudia najmä nevzbudzujú verejné pohoršenie, nenarúšajú poriadok, neobťažujú občanov a tým nepáchajú priestupok, nie je zákonná možnosť zakázať im zdržiavať sa na verejných priestranstvách.

Mestská polícia v Šali problém s bezdomovcami rieši každodenne, nielen na železničnej stanici ale aj v meste. Problémom je vymožiteľnosť práva. Príslušníci mestskej polície môžu bezdomovcovi – v prípade, že sa dopustí priestupku, uložiť pokutu v blokovom konaní, ale jej vymožiteľnosť nie je uskutočniteľná, lebo nemajú finančnú hotovosť a ani nedisponujú majetkom. Túto skutočnosť bezdomovci radi využívajú a preto, keď sú príslušníkmi mestskej polície z daného miesta aspoň vykázaní, po odchode hliadky sa väčšinou vrátia späť a toto sa opakuje každý deň resp. viackrát za deň. Ide o celospoločenský problém, ktorý je bez zmeny legislatívnych noriem veľmi ťažko riešiteľný.

V našom meste sa realizuje Národný projekt – terénna sociálna práca zameraná na túto cieľovú skupinu. Bol preto informovaný koordinátor projektu a budeme hľadať riešenia: zintenzívnenie vyhľadávacej činnosti, viac času stráveného v teréne zo strany terénnych sociálnych pracovníkov (ďalej len „TSP“) a ich asistentov (ďalej len „ATSP“), najmä
v problémových lokalitách. V rámci hľadania možností riešenia problému sa TSP a ATSP v spolupráci s regionálnym koordinátorom  tiež pokúšajú nadväzovať spoluprácu s mestami, ktoré riešia podobný problém, s cieľom výmeny skúseností a prenosu dobrej praxe.

Taktiež bol o Vašom e-maili informovaný aj náčelník Mestskej polície v Šali, aby mestská polícia poskytla TSP a ATSP súčinnosť pri výskyte problémov a aby dôkladnejšie preverovali podnety zo strany obyvateľov mesta týkajúce sa tohto problému.

Mestská polícia v Šali v záujme ochrany občanov prispieva plánovanými kontrolami zameranými na bezdomovcov v priestoroch železničnej stanice a spolupracuje aj s PZ SR pri riešení uvedeného problému.

Problémom občanov bez prístrešia sa mesto venuje aj v súčasnosti, ale práca s týmito ľuďmi je nesmierne náročná. Zo strany mesta sú im poskytované možnosti pomoci od sociálneho poradenstva po poskytovanie sociálnych služieb v útulku či v nocľahárni. Ďalej má mesto Šaľa spracovaný dokument – Komunitný plán rozvoja sociálnych služieb mesta Šaľa pre roky
2012 – 2016 s víziou do roku 2021, kde jedným z cieľov je vytvorenie funkčnej siete sociálnych služieb pre občanov ohrozených, postihnutých sociálnym vylúčením. Aj v zmysle tohto cieľa zvažujeme zriadenie strediska osobnej hygieny a prípadne nízkoprahového denného centra, kde by títo ľudia mohli zmysluplne tráviť viac času. Riešenie tohto problému je veľmi náročné a nedá sa vyriešiť zo dňa na deň. Je to problém celospoločenský a nielen problém nášho mesta.