Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 12.03.2018 - 10:00  //  aktualizácia: 12.03.2018 - 10:25  //  zobrazené: 1523

Netopiere na úrade

Budova mestského úradu poskytovala dokonalé miesto na zimný spánok pre chránené druhy zvierat – pre netopierov. Napriek opatreniam, ktoré mali zamedziť ich zazimovaniu na fasáde radnice, sa pod panelovým obložením starých balkónov našlo 140 drobných cicavcov. Spoločenská hodnota jedného raniaka hrdzavého je podľa wikipedie 230 eur.

Mesto Šaľa ešte v roku 2016 zabezpečilo obhliadku budovy mestského úradu ochranármi. Na miesto sa prišli pozrieť ochranári zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti SOS Birdlife. Ide o bežný postup pri rekonštrukciách fasád, bez dokladu od ochranárov by mesto nedostalo ani stavebné povolenie na plánovanú rekonštrukciu budovy radnice. Podľa zistení odborníkov si vo fasáde radnice našlo svoj domov niekoľko vzácnych okrídlených zvierat, v najväčšom počte netopiere. Navrhli preto pred rekonštrukciou zrealizovať opatrenia, aby sa zamedzilo ich nasťahovaniu pred zimou. „Museli sme netopiere poodnášať pred zimným spánkom a tiež sa vyšpárovali dilatácie, kadiaľ vchádzali dnu. Osadili sa aj výpusty, aby mohli povyletovať tie, ktoré prípadne zostali ešte vnútri,“ spresňuje Matúš Kováč zo Spoločnosti pre ochranu netopierov, ktorý bol priamo na mieste. Napriek týmto opatreniam sa však netopierom z „radničného úkrytu“ moc nechcelo, pri demontáži panelov z balkónov na treťom poschodí sa našla hibernujúca skupina malých cicavcov. Stavbári tak museli ochranárov opätovne privolať. Matúš Kováč zobral k sebe do Nitry 140 „šalianskych“ raniakov hrdzavých, hibernujú vo vodovodnej šachte. Všetky však vziať so sebou nevedel. „Zostalo tu desať, ktoré sme, po konzultácií s pánom Kováčom, dali do tejto krabice. Umiestnili sme ich na tmavé miesto. Dali sme ich aj do otvoreného trezoru, aby na nich nič nespadlo, keďže tu prebiehajú stavebné práce veľkého charakteru,“ opisuje Ing. Karol Szalay, technik špecialista technológii VZT, ÚK  zo šalianskej spoločnosti Menert. Ochranár by mal prísť pre nich v týchto dňoch. 140 vzácnych malých cicavcov pokračuje vo svojom zimnom spánku v Nitre u ochranára, o pár týždňov ich vypustí. Predpokladá, že sa zachovajú ako správni „lokalpatrioti“ a do Šale sa vrátia. „Raniaky hrdzavé, ktoré boli u vás, dokážu preletieť pomerne veľké vzdialenosti. To znamená, že keď ich vypustíme v Nitre, za pol hodinku vedia byť u vás v Šali. Už je na nich, kam sa pokúsia preletieť, ale je logický predpoklad, že sa pokúsia vrátiť na pôvodné miesto,“ priblížil ochranár Matúš Kováč.

Zabezpečenie chránených tvorov práce nespomalili„Ochranár nás upozornil, že aj napriek všetkej vynaloženej snahe zamedziť netopierom, aby tu prezimovali, sa môžu na stavbe objaviť nejaké jedince. Takže sme s tým trošku aj rátali,“ hovorí Ing. Karol Szalay zo stavebnej spoločnosti Menert, spol.s.r.o.

Mesto s realizátorom stavebných prác, sú povinní v rámci kompenzačných opatrení zabezpečiť chráneným druhom zvierat „náhradné bývanie „S týmto projekt počíta, ako pre netopiere, tak aj pre belorítky a ďalšie druhy vtáctva. Budú mať úkryty zabudované vo fasáde. Využije sa hrúbka fasády, ktorá poskytne dostatočne veľký priestor pre ich obydlia. Zvonka budú viditeľné len malé vstupné otvory do ich domovov,“ opisuje Ing. Karol Szalay.

Netoperiom sa v meste páči, ľahkú si tu nájdu aj potravu. V posledných rokoch sa však čoraz častejšie zatepľujú fasády budov a netopiere tak prichádzajú o svoje úkryty. „Pre nás je dôležité, že šaliansky magistrát postupoval korektne a lokalita pre netopierov zostane aj naďalej zachovaná,“ dodal Kováč.

Okrem „okrídlených myší“, pre ktorých sa pripraví šesť búdok, tu prebývali aj tri chránené druhy vtáctva – dažďovník obyčajný, vrabec domový a belorítky. Pre nich sa zabezpečia búdky menších rozmerov v počte 5 kusov.

Rekonštrukcia budovy úradu odhalila nedávno ďalšiu zaujímavosť. V jednej z kancelárskych miestností na prvom poschodí sa našlo osie hniezdo nevšedných rozmerov. Rekonštrukcia radnice sa realizuje v rámci projektu zníženia energetickej náročnosti budovy MsÚ Šaľa. Rekonštrukčné práce na budove by mali byť ukončené v októbri tohto roka.

 

Tento projekt je spolufinancovaný z Európskej únie vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a zo štátneho rozpočtu SR vo výške 10%.

 

(ek, foto: Ladislav Chemez, EK)

 

  • foto: Ladislav Chemez, Menert, spol.s.r.o.
  • foto: Ladislav Chemez, Menert, spol.s.r.o.
  • foto: Ladislav Chemez, Menert, spol.s.r.o.
  • netopiere v krabici na úrade
  • netopiere v krabici na úrade
  • netopiere v krabici na úrade
  • Ing. Karol Szalay (Menert, spol.s.r.o) umiestnil netopiere v krabici do otvoreného trezoru
  • otvorený trezor a v ňom krabica s netopiermi
  • budova radnice 7. marca 2018
  • foto: Ladislav Chemez, Menert, spol.s.r.o., ochranár "v akcii"
  • raniak hrdzavý, zdroj: wikipedia