Domov   >  Kino
publikované: 09.10.2018 - 15:36  //  aktualizácia: 10.10.2018 - 15:17  //  zobrazené: 1808

Nenechajte si ujsť tento týždeň filmové novinky!!

Tento týždeň prichádzajú ďalšie filmové novinky do nášho kina. 
 

FK: Posledný autoportrét
10. 10. 2018 (streda) - 20:00


Známy slovenský dokumentarista po dlhých rokoch tvorivej (ne)absencie dokončil nový film. Na prvý pohľad, ako inak, dokument. Čo však nie je celkom pravda. Marek Kuboš sa v tomto umeleckom hybride pokúsil o netradičnú sebareflexiu – ako umelca, syna, ale tiež obyčajného človeka. Prostredníctvom svojich dokončených, ale aj nezrealizovaných diel predstavuje ojedinelú úprimnú spoveď̌ o tom, prečo veľmi vážne rozmýšľa nad ukončením na poli autorského dokumentu. Spolu s mnohými, dnes už etablovanými, slovenskými filmármi, ale aj ľuďmi z jeho skorších filmov, sa snaží nájsť̌ na svoje neľahké otázky nie jednoduché odpovede...
„Dlhší čas som už pociťoval, že dokumentárnym filmom nedokážem povedať to, čo chcem, čo ma láka. Narazil som na vnútorné i vonkajšie hranice, ktoré ma až dokumentárne paralyzovali. A tak som sa rozhodol nakrútiť̌ film z môjho uhla pohľadu: ako to vnímam a čo s tým... Mám rád kvantovú fyziku. A tam je bežné, že vec na danom mieste je a zároveň̌ nie je. Vlastne je na dvoch miestach súčasne. Podobne je to aj s týmto filmom.“ (M. Kuboš)

 

Zlé časy v El Royale
11., 12. 10. 2018 (štvrtok, piatok) - 20:00

Sedem podivných cudzincov, každý s vlastným tajomstvom, sa stretnú v hoteli El Royale, ktorý má vlastnú temnú minulosť.
Trailer k filmu:


Princezná a dráčik
12. 10. 2018 (piatok) - 17:30
14. 10. 2018 (nedeľa) - 16:00

Rozprávka od tvorcov seriálu Máša a medveď. 
Keď sa princezná Barbara prechádza tajnými komnatami zámku, nájde čarovnú knihu. Začne v nej listovať a kniha ju prenesie do krajiny zázrakov, kde zažije neuveriteľné dobrodružstvá a stretne čarovné, rozprávkové bytosti. Barbara sa tu spriatelí s roztomilým dráčikom, s ktorým sa vyberú na dobrodružnú cestu – nájsť kúzelné zrkadlo. Práve to ju dokáže spojiť s jej dávno stranenou mamičkou, ktorá princeznú i jej otca kráľa dávno opustila. Barbara je odhodlaná zistiť pravdu o svojej minulosti a vyriešiť záhady celého zámku.
Trailer k filmu:

 

 

Zrodila sa hviezda
14. 10. 2018 (nedeľa) - 17:30 

Vo filme Zrodila sa Hviezda sa v hlavných úlohách predstaví štvornásobný držiteľ nominácie na Oscara Bradley Cooper a spevácka pophviezda Lady Gaga. Kým pre Bradleyho Coopera ide o režisérsky debut, pre Lady Gaga o jej prvú hlavnú rolu vo filme. V novom spracovaní romantickej drámy Zrodila sa hviezda, stvárni Bradley Cooper ostrieľaného muzikanta Jacksona Mainea, ktorý objaví a zamiluje sa do začínajúcej speváčky Ally (Lady Gaga). Táto už svoj veľký sen o hviezdnej kariére vzdala…pokým ju Jack neprinúti výjsť na pódium pod svetlá reflektorov. Ale keď Allyin raketový štart zatieni jeho vlastnú kariéru, Jack stále obtiažnejšie nesie svoj ústup z veľkých pódií a o to viac bojuje so svojimi vnútornými démonmi.
Trailer k filmu:

 

Prvý človek
14. 10. 2018 (nedeľa) - 20:00

Jedno z najväčších dobrodružstiev v dejinách ľudstva. A film o ňom vznikol až po päťdesiatich rokoch. Dramatický príbeh letu Neila Armstronga na Mesiac mapuje oscarový režisér Damien Chazelle, ktorý na obežnú dráhu vyslal Ryana Gosling
Pred päťdesiatimi rokmi sa pol miliarda ľudí tlačila pri televízoroch, aby v priamom prenose sledovali pristátie posádky Apolla 11 na Mesiaci. Krátko nato astronaut Neil Armstrong vyslovil slávnu vetu „Je to malý krok pre človeka, obrovský skok pre ľudstvo,“ a počin, ktorý sa stal možno najodvážnejšou výpravou od plavby Kryštofa Kolumbusa, bol týmto úspešne zakončený. Rovnako fascinujúca, bola aj éra, ktorá tomuto letu predchádzala, a životný príbeh človeka, ktorý dostal to privilégium urobiť na Mesiaci prvý „ľudský“ krok.
Trailer k filmu: 

 

A to najlepšie na záver:

KinoFest Šaľa 2018 
13. 10. 2018 (sobota) - 13:30

 

Už po 4-krát sa v šalianskom Dome kultúry uskutoční filmový festival, ktorý je zameraný hlavne na filmy od slovenských tvorcov. Organizátori chcú ukázať verejnosti, že aj na Slovensku vznikajú kvalitné filmy a dávajú možnosť mladým tvorcom konfrontovať sa so skúsenými filmármi. 
Organizátorom podujatia je Mestské kultúrne stredisko Šaľa a čestným riaditeľom a predsedom poroty je Marek Majeský. Záštitu nad festivalom prevzal primátor mesta Šaľa Mgr. Jozef Belický.
Tento rok zavíta na KinoFest úspešná slovenská režisérka Mariana Čengel Solčanská. Po premietnutí jej filmu Únos sa bude konať beseda, na ktorej sa diváci budú môcť pýtať na zaujímavosti a vznik jej doterajších a pripravovaných filmov. 
Okrem filmu Únos si fanušíkovia filmového festivalu KinoFest Šaľa budú môcť pozrieť aj nový, divácky očakávaný film Pivnica.
 

Film Pivnica - SVK, CZE, RUS dráma. Dlhoročné manželstvo Milana a Táni je v troskách, spája ich už len jediná dcéra Lenka. Keď sa však šestnásťročná tínedžerka nevráti domov z párty, ich život sa obráti naruby. Oboch rodičov pohltí bezmocnosť, strach a pocit viny. Kamaráti, spolužiaci, susedia, nikto im nevie pomôcť. Milan už neverí ani policajnému pátraniu, ktoré nikam nevedie a rozhodne sa odhaliť pravdu sám. Čoho všetkého je schopný zúfalý rodič, keď mu zmizne dieťa? (zdroj: ITA film)

SÚŤAŽNÉ FILMY - do filmovej súťaže sa zapojí 9 krátkych filmov, ktoré sú rozdelené do dvoch kategórií - hraný film a dokument. Organizátori vyberali spomedzi obrovského množstva najnovších krátkych filmov do mladých perpektívnych tvorcov po skúsených filmárov z celého Slovenska. Tento rok si budete môcť pozrieť 5 hraných filmov a 4 zaujímavé dokumenty.
FILMOVÝ KVÍZ - milovníci a fajnšmekri filmu si opäť budú môcť zmerať sily vo svojich filmových vedomostiach a poriadne sa zabaviť pri filmovom kvíze Petra Konečného. Súťažné tímy s počtom 2-5 členov sa ešte stále môžu prihlasovať na filmový kvíz mailom na aszabova@sala.sk.
Počas filmového kvízu Petra Konečného sme nezabudli ani na našich najmenších fanúšikov a pripravili sme si pre nich českú animovanú klasiku Pat a Mat znovu v akcii.
Na všetkých dívákov, súťažiacich a filmových tvorcov sa veľmi tešíme a sľubujeme vám kvalitnú filmovú nádielku! 


PROGRAM:

13:30 FILMOVÝ KVÍZ Petra Konečného

13:30 Premietanie rozprávky PAT a MAT znovu v akcii

16:30 Premietanie filmu ÚNOS (po filme beseda s režisérkou filmu Marianou Čengel Solčanskou)

18:30 SÚŤAŽNÉ FILMY - hraný film

20:00 Premietanie filmu PIVNICA

22:00 SÚŤAŽNÉ FILMY - dokument

23:15 Vyhodnotenie a ocenenie súťažných filmov

 

Tešíme sa na všetkých účastníkov či už na KinoFeste Šaľa 2018 alebo na filmových premietaniach!