Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 03.05.2017 - 16:03  //  aktualizácia: 03.05.2017 - 16:17  //  zobrazené: 2293

Naše učiteľky čerpali nové poznatky v zahraničí

V dňoch 24.4. – 25.4. 2017 sa konala odborná exkurzia do partnerského mesta Telč, ktorej sa zúčastnili pedagogickí zamestnanci materských škôl. Cieľom odbornej exkurzie bola výmena skúseností o fungovaní predškolských zariadení v meste Telč a Šaľa, o financovaní materských škôl, školských vzdelávacích programoch, edukačných činnostiach, dennom režime a nazbieranie inšpirácií v pedagogickej činnosti.

Riaditeľka MŠ Komenského, Bc. Jarmila Horníková, nám predstavila svoju zrekonštruovanú budovu MŠ a rozsiahly areál, v ktorom okrem bylinkovej a zeleninovej záhradky sa nachádzajú pieskoviská, preliezačky, priestor na opekanie, zábavné a športové prvky.

V MŠ pri ZŠ v obci Krahulčí nás privítali čarodejnice, z ktorých sa vykľuli vedúca učiteľka Ivana Vašíčková a jej kolegyne a veľa malých čarodejníc a čarodejov. V škôlke sa práve konal tematický deň „Pálenie čarodejníc“. V ČR je to populárny ľudový zvyk, ktorí má u našich susedov dlhodobú tradíciu.

Počas celého pobytu nás sprevádzala Mgr. Eva Cupáková, ktorá má v kompetencii oblasť školstva na MsÚ v Telči. Oboznámila nás so systémom financovania a novinkami v školskej legislatíve. Od 1. septembra v ČR bude povinné predškolské vzdelávanie a k tomu sa prispôsobujú aj podmienky na MŠ.

Mestečko Telč má bohatú históriu, preto sme nemohli vynechať návštevu telčského podzemia, námestie Zachariáše z Hradce či mestskú galériu. Unikátnou ukážkou renesančnej architektúry je zámok a zámocký areál, kde sa nakrútilo mnoho rozprávok ako Pyšná princezná, Z pekla štěstí, Jak se budí princezny alebo Majster kat.

Na stretnutie s učiteľkami si našiel čas aj starosta Telča Mgr. Roman Fabeš, ktorý povedal, že ho teší záujem Šaľanov. Návštevy našich organizácií sú čoraz častejšie a verí, že budú pokračovať. Telč v tomto roku oslavuje 25. výročie zápisu do Zoznamu pamiatok UNESCO a pripravených je množstvo podujatí.

Ing. Velazquezová, SŠÚ

 

Učiteľky materských škôl zo Šale sa podobnej exkurzie zúčastnili už aj v minulom roku v našom ďalšom partnerskom meste v Orosláni. Následne učiteľky z Orosláňu navštívili Šaľu. Zmyslom takýchto stretnutí je výmena dôležitých skúseností, ktoré by si učiteľky navzájom mohli zahrnúť do svojich edukačných postupov a tie tak zdokonaľovať. Spoločnosť pre predškolskú výchovu - región Šaľa a Mesto Šaľa plánujú v tomto novom trende naďalej pokračovať.

 

Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/