Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 05.09.2023 - 15:00  //  aktualizácia: 05.09.2023 - 15:03  //  zobrazené: 540

Na benefičnom koncerte pre organ v Šali vyzbierali niekoľko stoviek eur

Dve stovky ľudí prišlo v nedeľu na koncert do farského kostola svätej Margity Antiochijskej v Šali. Tvorbu od Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händla a ďalších skladateľov svetového baroka i romantizmu predstavili miestni organisti, bratia Július a Dušan Bujdákovci. So sprievodným slovom sa pridal Štefan Galanko. Koncert bol spojený s benefičnou zbierkou, jej výnos bude smerovať na podporu opravy organa. 

„Ďakujeme Bohu, že nám dožičil tento umelecký zážitok. Vďaka, že ste otvorili dvere do nášho chrámu. Prosím, zatlieskajme našim organistom a tým, ktorí koncert pripravili," povedal dekan v Šali Peter Nagy. „Celkovo sme vyzbierali 1290 eur a 50 centov. Pán Boh zaplať každému, kto prišiel a prispel," dodal dekan. Na koncerte sa zúčastnil aj primátor mesta Šaľa Jozef Belický. 

Svetové diela predstavili organista Július Bujdák, ktorý na organe hrá s bratom Dušanom. Vyštudoval hru na organe na  Ľudovej škole umenia v  Bratislave - Petržalke. Zúčastnil sa celorepublikovej (v rámci vtedajšieho Československa) súťaže Mladých varhanníkov v Opave v roku 1988. Ako chrámový organista pôsobí v šalianskom kostole od svojich 14 rokov (vyše 40 rokov). Jeho brat takmer 20 rokov. 

Podujatie sa konalo v rámci projektu Otvorené dvere. Nadviazalo na „nulté“ podujatie. Pred prázdninami na ňom vystúpili deti, ktoré pomáhajú vo farnosti. Cieľom týchto akcií je poukázať na technicky zlý stav organa, ktorý je v hrateľnom stave, avšak v obmedzenej miere. Farnosť sa preto rozhodla, že sa pokúsi získať finančné prostriedky na jeho generálnu opravu. 

O päť rokov bude mať organ 100 rokov.  Podporiť organ sa dá už pár mesiacov v kostole, kde sa koná každú nedeľu po 15. dni v mesiaci zbierka na opravu organa. Doteraz sa vyzbieralo vyše 19 tisíc eur. Celkovo bude nutné získať približne 80 tisíc eur. Tí, ktorí chcú toto dielo podporiť, nájdu bližšie informácie na stránke farnosti Šaľa / https://www.rksala.sk/index.php/farnost/projekt-organ/ 

 

Zdroj: Farnosť Šaľa